Ai răcit? Cum te tratezi corect și cum întărești imunitatea

A venit sezonul rece și, odată cu el, virozele. Farmaciile sunt pline de oameni care cer medicamente pentru a scăpa de simptome. Cum se tratează corect răceala? Cum ne putem apăra împotriva virozelor și cum ajutăm organismul să se apare?

Se întâmplă, în special la scăderile bruște de temperatură, să răcim. Ce înseamnă, de fapt, răceala?

„Guturaiul sau coriza acută (popular, răceală) reprezintă un sindrom respirator plurietiologic caracterizat prin catar nazal al căilor respiratorii superioare, dar fără semne generale și cu evoluție benignă, adică favorabilă, spre însănătoșire. În etiologia lui sunt implicate numeroase virusuri: picornavirusurile, din care fac parte rinovirusurile și enterovirusurile; reovirusurile; adenovirusurile; paramixovirusurile, din care fac parte virsul respirator sincițial și virusurile paragripale; coronavirusurile. Simptomele generale pot fi: febră, cefalee, astenie fizică marcată, amețeală, vertij, transpirație”, ne spune dr. Marius Pițigoi, medic specialist pneumolog la Centrul Medical Renașterea.

Cum ne protejăm?

În sezonul rece, când schimbările climatice ne afectează sănătatea, este important să ne protejăm și să avem grijă de noi fizic, prin îmbrăcăminte groasă și respectarea măsurilor igienice; psihic, prin menținerea unei stări de spirit bune, dar și prin îngrijirea sistemului imunitar cu ajutorul vitaminelor și a alimentației sănătoase.

„În sezonul în care temperaturile încep să scadă trebuie să purtăm îmbrăcăminte groasă, călduroasă. Dacă afară plouă, purtăm o pelerină de ploaie pentru a ne proteja. Mai mult, consumul de fructe proaspete ne aduce un aport zilnic de vitamina C. Deci ne protejăm având o alimentație sănătoasă, echilibrată. În plus, practicarea unui sport este foarte importantă pentru că ne asigură o stare bună de sănătate. Un tonus psihic bun ne crește imunitatea și capacitatea de apărare împotriva virusurilor. Apoi avem o serie de măsuri igienice care le cunoaștem foarte bine din pademia de Covid-19, cum ar fi: evitarea contactului cu persoanele bolnave; spălatul pe mâini; evitarea atingerii nasului, gurii, ochilor cu mâinile dacă nu ne-am spălat; păstrarea unei distanțe fizice cât se poate de mare față de ceilalți; purtarea măștii care acoperă gură și nasul; folosirea unei batiste nazale sau șervetele nazale de unică folosință”, ne sugerează dr. Marius Pițigoi, medic specialist pneumolog.

Cât timp este contagioasă o persoană infectată?

Persoanele infectate pot trasmite virusul gripal și celor care sunt perfect sănătoși, astfel că, dacă stăm lângă cineva răcit, de cele mai multe ori răcim și noi, chiar dacă sistemul nostru imunitar este bun. Trebuie să respectăm măsurile de protecție și să evităm contactul cu persoana infectată până la reducerea simptomelor acesteia.

„Virusurile respiratorii se transmit de la om la om prin aerosolii produși de tusea sau strănutul persoanelor infectate. De asemenea, virusul poate fi transmis prin contact direct cu persoanele infectate sau prin contact cu obiecte, suprafețe contaminate. Contageozitatea diferă în funcție de tipul de virus implicat. În cazul virusurilor gripale, o persoană infectată este contagioasă timp de trei-cinci zile”, afirmă dr. Marius Pițigoi.

Cum tratăm eficient răceala?

Simptomele sunt numeroase, printre care putem enumera: nas înfundat, febră, tuse și ne pot întrerupe activitatea zilnică până la câteva zile. În funcție de intensitatea răcelii, tratamentul este diferit. De obicei, ne ducem la farmacie, unde avem o gamă largă de opțiuni pentru a diminua simptomele. În cazurile mai grave, când nu vedem nicio îmbunătățire după 72 de ore, este indicat să ne prezentăm la medic pentru a ne administra tratamentul corect și eficient, în funcție de intensitatea simptomelor, dar și a eventualelor complicații ce pot apărea din cauza anumitor boli.

„Persoanele cu simptome precum: tuse, strănut, durere în gât, dureri de cap și febră mică vor lua analgezice și decongestionante nazale de la farmacie și vor rămâne la domiciliu. În schimb, persoanele care dezvoltă simptome severe și care nu se ameliorează în 72 de ore de la debut sau care au un risc crescut de boli severe, ar trebui să se prezinte la medic astfel încât tratamentul de medicamente antivirale să poată fi început cât mai curând posibil. Trebuie menționat că antibioticele nu acționează asupra virusurilor și dacă sunt administrate necontrolat pot determina selectarea de bacterii rezistente la antibiotice care produc infecții greu de tratat”, ne comunică dr. Marius Pițigoi.

Ce rol are apa și ce se întâmplă când ne deshidratăm?

Știm deja că este important să consumăm lichide, minimum doi litri pe zi, pentru a ne menține sănătoși. În cazul instalării răcelii, corpul se deshidratează pentru că elimină o cantitate mare de apă prin febră și transpirație. Deshidratarea, la rândul ei, poate duce la apriția altor simptome ce pot îngreuna procesul de vindecare. Pentru a evita acest lucru, trebuie să ne hidratăm constant. Ceaiurile sau apa cu lămâie, pe lângă apă, sunt recomandate atât pentru hidratare, cât și pentru grăbirea vindecării, acestea având efecte benefice asupra răcelii.

„Febra, transpirația, pot conduce la deshidratare, adică corpul pierde cantități mari de apă. Prin pierderea de apă situată în spațiul intravascular, crește osmolaritatea plasmei care, la rândul ei, va determina o deshidratare intracelulară. Apa îndeplinește o serie de funcții complexe, fiind un solvent al substanțelor organice și anorganice și, de asemenea, reprezintă mediul în care se desfășoară procesele de biosinteză și biodegradare de la nivelul celulelor și țesuturilor corpului. La persoanele sănătoase, apa reprezintă aproximativ 50% din greutatea corporală la femei și 60% din greutatea corporală la bărbați. Prin deshidratare pot să apară o serie de simptome: senzație de gură uscată, ochi uscați, lipsa transpirației, crampe musculare, senzație de amețeală, vărsături, palpitații”, conchide dr. Marius Pițigoi, medic specialist pneumolog.

Cum ne întărim sistemul imunitar?

Unele persoane răcesc mai des decât altele de-a lungul unui an și acest lucru se datorează unui sistem imunitar slab. Vaccinul antigripal este o variantă de luat în calcul atunci când ne confuntăm frecvent cu răcela, însă există și varianta de a lua suplimente nutritive care să ne ajute la crearea unei sistem imunitar bun pentru a rezista în sezonul rece.

„Ne putem întări sistemul imunitar împotriva virozelor prin vaccinare, și anume prin vaccin antigripal și vaccin anti Covid-19. De asemenea, putem folosi anumite suplimente nutritive ce conțin vitamina C, D și zinc, care ajută la creșterea imunității în sezonul rece. În cazul unei răceli simple, nivelul leucocitar de vitamina C scade ½, ulterior revenind la normal. La adulți, un astfel de supliment ar trebui să asigure un aport de 4000 de UI de vitamina D, 1000 UI de vitaminca C și 11 mg de zinc zilnic”, explică dr. Marius Pițigoi.

Total
419
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Elevii au fost directorii școlii pentru o zi la Școala „Mircea Eliade”. Cu ce idei au venit?

Next Post

Sfatul psihologului. Relația părinte-adolescent. Cum facem să ne înțelegem

Related Posts