Cum controlăm colesterolul prin alimentație?

Colesterolul mărit poate duce la apariția unor afecțiuni grave. Pentru a ține colesterolul în limite normale trebuie să știi că există câteva schimbări esențiale pe care le poți face în stilul de viață. Alimentația stă la baza menținerii unui nivel optim de colesterol, iar medicii atrag atenția cu privire la ceea ce consumăm zilnic. Totodată, trebuie să știm că există două tipuri de colesterol: „colesterolul bun” și „colesterolul rău”.

Pentru a funcționa fără probleme, organismul nostru are nevoie și de colesterol, la fel cum are de vitamine, minerale, carbohidrați și alți nutrienți. Această substanță se găsește în structura anumitor hormoni, dar mai ales în compoziția membranelor celulare din țesuturile animale, contribuind astfel la formarea lor. Cu alte cuvinte, colesterolul nu este întotdeauna nociv pentru organism, însă un nivel de colesterol mărit ne face rău. Dr. Paula Ciucă, medic specialist medicină internă la Cardio Help, vorbește despre cum ne menținem colesterolul la un nivel optim, despre ce afecțiuni poate ascunde acesta și cum îl controlăm prin alimentație într-un interviu acordat Media10.

Media10: Ce este coleserolul?

Dr. Paula Ciucă: Colesterolul reprezintă grăsimile din sânge. Acesta este fracționat în: LDL colesterol și HDL colesterol. LDL colesterol este colesterolul rău și trebuie menținut în limite normale pentru că el, odată cu vârsta, se poate depune pe vasele de sânge. Cu cât vasele de sânge sunt mai rigide, cu atât colesterolul se lipește mai bine de peretele vascular și creează probleme, precum infarctul miocardic sau accidentul vascular, fiind niște boli destul de grave. Colesterolul bun, HDL colesterol, trebuie și el menținut în limite normale. Cu cât este mai scăzut, cu atât este mai rău pentru că, și aici, există riscul de a crea probleme și de a dezovolta diferite afecțiuni, în special cardiovasculare.

„Dacă noi consumăm multe glucide și le asociem cu grăsimi, atunci ficatul devine mult mai gras și va fi mult mai greu pentru pacient să țină un regim și să aibă un ficat sănătos”

Media10: De ce nu trebuie să consumăm zahăr când avem colesterolul mărit?

Dr. Paula Ciucă: Zahărul este prezent și în fructe, nu doar în dulciuri, pâine sau alte alimente. În fructe, de exemplu, este fructoza, care este un tip de zahăr. Dacă avem o cantitate mare de fructe consumate pe zi, atunci avem și o cantitate mare de zahăr consumată, deci trebuie consumate în limite normale pentru a nu crește colesterolul și trigliceridele. Acestea sunt grăsimile din sânge și, asociate cu o cantitate mare de zahăr, pot duce la diferite boli. Când consumăm zahăr și avem colesterolul mărit, ne crește glicemia, iar atunci sunt afectate anumite organe. Cu cât glicemia este mai mare, cu atât organele funcționează mai greu și apar anumite boli, cum este diabetul zaharat, steatoza hepatică, adică un ficat gras. Dacă noi consumăm multe glucide și le asociem cu grăsimi, atunci ficatul devine mult mai gras și va fi mult mai greu pentru pacient să țină un regim și să aibă un ficat sănătos. Valorile trigliceridelor, valorile glicemiei se reduc foarte greu cu un regim, astfel că trebuiesc administrate și medicamente.

Media10: Ce rol are alimentația în ceea ce privește menținerea unui nivel optim de colesterol?

Dr. Paula Ciucă: Colesterolul nu crește numai din alimentație, ci este produs și de organism. Alimentele în dislipidemie sau în colesterol crescut trebuiesc reduse în grăsimi, astfel că trebuie să consumam carne slabă. De exemplu, carnea de porc este foarte grasă și trebuie evitată. În schimb, putem consuma carne de pasăre, de curcan, de pește. Peștele conține grăsimi, dar sunt grăsimi bune, cum ar fi: Omega-3, Omega-6, Omega-9, care se găsesc și în anumite medicamente pe care noi le utilizăm atunci când colesterolul este puțin ridicat. Trebuiesc evitate dulciurile și sucurile, în special, pentru că ele coțin foarte mult zahăr. Pâinea conține, de asemenea, glucide și automat crește glicemia, deci trebuie consumată cu moderație. Le recomand pacienților mese cu cantitate moderată de mâncare și o alimentație cât mai sănătoasă. Avem voie să mâncăm aproape orice, dar este vorba de cantitate și cât de des consumăm acel aliment.

„Pacientul poate să consume unt cu grăsime mai multă, dar să mănânce o cantitate mică și, bineînțeles, nu zilnic”

Media10: Ce ar trebui să mâncăm atunci când avem colesterolul crescut?

Dr. Paula Ciucă: Pacientul are voie să mănânce aproape orice. Alimentele recomandate de origine animală sunt: carnea de pasăre fără piele, carnea de vită și peștele slab. În ceea ce privește lactatele, putem consuma: brânză de vaci slabă, caș, urdă și lapte dulce. Consumul de legume constă în cele care au un conținut mai scăzut de glucide precum: fasole verde, praz, varză, conopidă, dovlecei, spanac, roșii, castraveți, țelină, sfeclă roșie. Cartofii conțin mai multe glucide, dar se pot consuma într-o cantitate mult mai mică. De evitat untul vegetal și margarina vegetală pentru că au grăsimi și nu prea sunt sănătoase. Pacientul poate să consume unt cu grăsime mai multă, dar să mănânce o cantitate mai mică și, bineînțeles, nu zilnic. De exemplu, mâncăm două zile pe săptămână, dar o feliuță cu 10 grame de unt. E bine să nu exagerăm, să fie totul echilibrat. 

Media10: La ce afecțiuni poate duce colesterolul crescut?

Dr. Paula Ciucă: Steatoza hepatică este întâlnită mai frecvent în medicina internă, adică ficatul gras. Pacienții mai în vârstă au vasele de sânge mult mai rigide și acolo colesterolul se lipește mult mai mult de ele, de aceea trebuie consumată o cantitate mai mică de alimente grase la mese. Alte afecțiuni sunt cele cardiovasculare, precum accidentul vascular sau infarctul. Diabetul este, iarăși, o boală frecventă.

Media10: Ce rol are colesterolul în organism?

Dr. Paula Ciucă: Colesterolul poate fi cauza multor afecțiuni, dar nu trebuie să uităm de importanța acestuia în corpul nostru. Pentru a funcționa normal, organismul are nevoie de colesterol, la fel cum are nevoie de vitamine, minerale, proteine și alți nutrienți. Colesterolul se găsește în structura anumitor hormoni, are rol în funcționarea normală a celulelor, participă la formarea vitaminei D, întărește sistemul imunitar, are rol antioxidant, ajută la digestie – intră în compoziția bilei (lichidul secretat de ficat) și, astfel, participă la digestia lipidelor.

Valorile normale: până în 200 mg/dl pentru HDL colesterol și sub limita de 100 mg/dl petru LDL colesterol

Media10: Care sunt valorile normale ale colesterolului?

Dr. Paula Ciucă: Valoarea normală a colesterolului trebuie să fie până în 200 de mg/dl. La vârstnici diferă. Unii medici recomandă să fie mult mai scăzut, adică sub valoarea de 200, chiar 170-180 mg/dl. Cel mai important este LDL colesterol, care trebuie să fie mult mai mic. Cardiologii spun că trebuie să fie sub limita de 100 mg/dl, iar la pacienții care au afecțiuni cardiovasculare, cum ar fi: angină pectorală, infarct miocardic, se ajunge chiar 55-60 mg/dl.

„Foarte important este să facem sport pentru că ajută la reglarea colesterolului, a glicemiei și medicației”

Media10: Ce soluții de tratament există?

Dr. Paula Ciucă: În primul rând, trebuie să urmăm un regim alimentar. Despre alimentație, așa cum am menționat, trebuie să fie cât mai sănătoase, cu un coținut redus de grăsimi și glucide. Nu trebuie să mâncăm alimente procesate sau semiprocesate pentru că acolo este un conținut mare și de zahăr, și de colesterol, și de sare. Foarte important este să facem sport pentru că ajută la reglarea colesterolului, a glicemiei și medicației. În al doilea rând, avem tratamentul medicamentos. Atunci când colesterolul nu este foarte mare, adică până la o valoare de 230-250 mg/dl, iar pacientul nu are și alte boli asociate, cum ar fi: diabetul, bolile cardiovasculare sau un ficat foarte gras, putem administra medicamente naturiste precum: Omega-3, Omega-6, Omega-9, krill oil, care sunt medicamente pe bază de ulei de pește. În cazul în care sunt asociate și alte afecțiuni cardiovasculare, diabet zaharat, un ficat foarte gras sau când colesterolul este foarte mare, adică depășește valoarea de 250 mg/dl, se administrează statine, cum ar fi: atorvastatină, simvastatină, rosuvastadină. În cazul în care nici aceste medicamente nu funcționează, există o combinație între statină și ezetimib.

Media10: Când este cazul să ne testăm colesterolul și în ce constă această analiză?

Dr. Paula Ciucă: Este recomandat să facem analize periodice după vârsta de 40 de ani, chiar dacă nu avem vreo afecțiune, o boală pe care să o tratăm. Este bine ca în fiecare an pacientul să efectueze un set de analize uzuale, printre care colesterolul și trigliceridele, care și ele sunt tot grăsimi. În cazul în care pacienții suferă de afecțiuni cardiovasculare, atunci trebuiesc efectuate analizele din șase în șase luni pentru a menține în limite normale colesterolul. Această analiză presupune colectarea din sânge și determinarea valorilor colesterolului seric total, a LDL colesterol și HDL colesterol.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Terapia vampir pentru piele și păr. Cum te ajută

Next Post

Spondilita. Care sunt simptomele și cum ajută recuperarea medicală

Related Posts
Verified by MonsterInsights