Federația Sindicală Hipocrat, pregătită de proteste

Federația Sindicală Hipocrat, federație din sistemul de sănătate românesc, afiliată la CNS „Cartel Alfa” protestează împotriva proiectului de ordonanță de urgență, aflat în dezbatere publică la Ministerul Muncii, care prevede acordare de creșteri salariale angajaților din sistemul public, mai exact angajaților din instituțiile și autoritățile publice care vor lucreze în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile PNRR și funcționarilor publici din ministere, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%. fără să amintească nimic de sume necesar de investit în sistemul de sănătate românesc care, știm foarte bine, este într-un stadiu precar de finanțare.

Potrivit unui proiect de OUG, personalul din instituțiile și autoritățile publice nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat.

De asemenea, funcționarii public din cadrul Ministerului Finanțelor, Ministerului Muncii, Ministerului Mediului, Ministerului Dezvoltării, Ministerului Investițiilor și Proiectelor europene, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației, Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și instituțiile aflate în subordinea acestora, funcționarii publici din Administrația Prezidențială, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Justiției precum și funcționarii publici parlamentari din serviciile Parlamentului beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.

Federația Hipocrat solicită să fie introduse în acest proiect, trei puncte foarte importante:

  • salarizarea tuturor categoriilor de personal din sistemul de sănătate, conform legii 153/2017 pentru anul 2022;
  • acordarea sporurilor prevăzute de lege, la salariul stabilit pentru anul 2022;
  • finanțarea corespunzătoare a sistemului de sănătate românesc, pentru a acorda îngrijiri medicale pacienților, în condiții optime.

„Gândiți-vă că o infirmieră, un brancardier, chiar personalul TESA și administrativ, au salarii de bază la nivelul anului 2019 și sporuri aplicate la finalul anului 2018. În condițiile actuale, acești oameni, care câștigă un salariu net în jurul sumei de 2.500 de lei, nu pot să-și mai asigure traiul zilnic necesar, iar statul vine printr-un proiect de ordonanță și mărește salariile, până la 50% celor din PNRR și cu 15% pe al celor din cadrul ministerelor, ca spor de complexitate. Care este complexitatea, întrebăm noi, și de ce nu se regăsește complexitatea aceasta și în sistemul de sănătate, chiar într-un procent mai mare? Este o întrebare pe care o adresăm atât opiniei publice, cât și Guvernului României?”, declară Ion Cotojman, președinte Federația Hipocrat.

Sindicaliștii atrag atenția asupra slabei finanțări a sistemului medical care nu reușește să ofere pacienților servicii medicale de calitate și complexe și totodată defavorizează categorii de personal medical, din punct de vedere salarial.

„Știm foarte bine că, în sistemul de sănătate din România, creșterile salariale nu au fost acordate unitar tuturor categoriilor socio-profesionale. Ne-am bucurat, în 2017, când toate categoriile de angajați din sistemele publice din România au fost alături de sistemul de sănătate, iar doctorii și asistentele au primit, din momentul aplicării legii, veniturile aferente lunii ianuarie 2022. Este de neînțeles cum statul nu reușește să acorde tuturor categoriilor de salarizați, din sistemul bugetar, salariile și sporurile corespunzătoare anului 2022. Știm foarte bine că, în ultimii doi ani de zile, inflația a lovit puternic și economia românească. Asta face ca salariile pe care le primim astăzi să nu mai aibă aceeași putere de cumpărare cu salariile pe care le-am primit acum doi ani. Populația pare a fi dispusă să înțeleagă situația de criză, atât timp cât toți punem umărul, pentru rezolvarea ei. În momentul în care constatăm că între noi apar oameni care sunt privilegiați, de statul roman și ne punem de ce statul nu are resurse suficiente pentru toți?”, atrage atenția dr. Eleodor Cârstoiu, președinte executiv Federația Hipocrat.

Din cauza inechităților și a slabei dezvoltări a sistemului medical, în continuare există o categorie importantă de tineri medici care aleg să plece să își ofere cunoștințele și priceperea altor sisteme medicale din lume și să părăsească România.

„Intrarea tinerilor medici în sistemul public de sănătate în ultimii doi ani de zile s-a făcut, în special, prin contractele de gărzi prin care se asigură continuitatea activității medicale. Aceste contracte de gărzi au salarizarea la nivelul anului 2018. Adică un tânăr medic, care nu reușește să își găsească un post în sistemul public și are doar un contract de gărzi pe același timp de lucru ca într-un contract normal, primește o salarizare la jumătate. În afară de acest lucru, complexitatea muncii nu este deosebită fiindcă, spre deosebire de cel care are un contract normal care, în momentul în care este la serviciu are și colegi cu mai multă experiență, tânărul medic, aflat în serviciul de gardă, este singur și, cu toate acestea, venitul lui, față de un coleg cu încadrare normală este la jumătate. Nici acest lucru nu se rezolvă și deja avem un fenomen în care tinerii medici care nu reușesc să își găsească angajament în România, în sistemul public sau în sistemul privat, încep să își părăsească țara”, explică dr. Eleodor Cârstoiu, președinte executiv Federația Hipocrat.

Prin urmare, Federația Hipocrat informează public Guvernului României asupra acestor probleme și solicită rezolvarea inechităților apărute.

„Informăm Guvernul României, pe care noi îl atenționăm oficial cu demersurile Federației Hipocrat vizavi de această îndreptare morală pe legea salarizării 153, că dacă nu rezolvă această problemă în scurt timp, Federația Hipocrat își rezervă dreptul de a declanșa acțiuni de protest la nivel național”, conchide Ion Cotojman, președinte Federația Hipocrat.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

571 de voluntari, dornici să facă parte din echipa festivalului IntenCity

Next Post

Craiova găzduiește, între 26 și 28 august, unul dintre marile festivaluri de muzică ale anului: IntenCity

Related Posts
Verified by MonsterInsights