Clinica Medicală II Spitalul Filantropia Craiova. Linie nouă de endoscopie, condiții de internare moderne

Clinica Medicală ll din cadrul Spitalului Municipal Filantropia Craiova dispune în acest moment de o linie completă și modernă de endoscopie. Pacienții care ajung aici beneficiază de investigații medicale complete oferite de o echipă medicală bine pregătită și cu experiență  și condiții de internare la cele mai înalte standarde. Prof.univ.dr. Mircea Cătălin Forțofoiu, medic primar medicină internă și gastroenterologie, șeful clinici vorbește despre activitatea din clinică și serviciile medicale de care pacienții din Oltenia pot beneficia aici.

Media10: Cum se desfășoară activitatea în Clinica Medicală ll?

Dr. Mircea Cătălin Forțofoiu: Activitatea în clinica noastră se desfășoară în regim de opt ore, iar continuitatea activității medicale este asigurată prin gărzi, atât linia de gardă de urgență, cât și consulturile dintre secții. De asemenea, din anul 2014, de când am preluat această clinică, adresabilitatea a fost deosebită. Avem în medie 150-200 de pacienți pe lună pe care îi tratat în cele mai bune condiții. Am încercat să fim aproape de ei atât din punct de vedere al necesităților medicale, cât și să empatizăm cu suferințele lor, de cele mai multe ori multiple. Pacienții sunt în marea majoritate vârstnici și cu nevoi deosebite. Personalul mediu pe care îl avem este bine pregătit și asigură o bună îngrijire medicală. Având în vedere că adresabilitatea în această clinică este mult axată pe partea de patologie digestivă, am ținut neapărat să avem un compartiment de gastroenterologie prin care să reușim o explorare mai complexă a pacienților, să asigurăm un diagnostic cât mai corect și cât mai bine documentat, astfel încât terapia să fie țintită și să rezolve în timp util problemele apărute.

Media10: De altfel, aveți un cabinetul de endoscopie, dotat cu aparat performant și extrem de important pentru investigațiile de care foarte mulți craioveni și oameni din întreaga regiune Oltenia care vi se adresează. Cum ați obținut această dotare cu linie nouă de endoscopie și de ce investigații pot să beneficieze pacienții în acest moment?

Dr. Mircea Cătălin Forțofoiu: Linia endoscopică a fost achiziționată în colaborare cu conducerea spitalului și cu Primăria Municipiului Craiova. Au fost fonduri europene primite în această perioadă de pandemie. Conducerea spitalului  cât și Primăria Craiova au folosit judicios aceste fonduri atât pentru dotarea clinicii noastre, cât și pentru dotarea celorlalte clinici ale spitalului. De asemenea, așteptăm să completăm achizițiile cu un ecograf nou, mai performant și eventual să completăm linia endoscopică cu un ecoendoscop, astfel încât să realizăm un diagnostic mai bine documentat mai ales pentru afecțiunile pancreatice. Aici ne izbim mai ales de diagnosticul precoce al neoplasmelor pancreatice.

Media10: În acest moment linia nouă de endoscopie pe care o aveți, vă permite să oferiți pacienților noi investigații medicale. Ce trebuie ei să știe?

Dr. Mircea Cătălin Forțofoiu: Pacienții trebuie să știe că pentru a beneficia de serviciile de gastroscopie, endoscopie digestivă superioară sau colonoscopie, respectiv endoscopie digestivă inferioară, trebuie să se prezinte la Spitalul Clinic Municipal Filantropia cu bilet de internare pentru gastroenterologie sau pentru clinica de boli interne. Aici vor fi investigați, vor fi preluați de medici cu specialitatea gastroenterologie, iar decizia efectuării investigațiilor medicale precum endoscopia sau colonoscopia aparține medicilor care investighează fiecare caz.

Media10: Ne spuneați înainte de interviu că pacienții încep să se adreseze din ce în ce mai mult pentru acest serviciu medical, pentru că acum puteți să îl oferiți și cu anestezie.

Dr. Mircea Cătălin Forțofoiu: Da, am reușit să realizăm un protocol cu Clinica de Terapie Intensivă și am obținut prin bunăvoința lor și în a conducerii spitalului o zi în care să avem la dispoziție un medic anestezist mai ales pentru cazurile care necesită o investigație de mai lungă durată și mai complexă. De altfel, pentru că avem cadre cu competență ne pregătim să asigurăm și servicii de endoscopie terapeutică, adică rezecție de polipi, eventuale ligaturi pentru varice esofagiene, tratament endoscopic al leziunii ulceroase acute prin injectare cu adrenalină. Ne pregătim pentru acordarea de servicii endoscopice cu viză terapeutică.

Media10: Dispuneți de aparatura medicală, așa cum spuneați, urmează să mai fie dotată clinica și cu alte aparate importante. Clinica dispune și de o echipă medicală bine pregătită?

Dr. Mircea Cătălin Forțofoiu: Da. Echipa medicală este formată din 11 medici cu primă specialitate medicină internă, trei dintre ei au a doua specialitate, fiind angajați ca medici gastroenterologi.

Media10: Sunt foarte multe cazuri de cancer, cazuri de cancer de colon, cancer de stomac. Multe dintre acestea ajung și aici la dumneavoastră. Cât de important este ca pacienții să beneficieze de investigații la timp?

Dr. Mircea Cătălin Forțofoiu: Pentru depistarea precoce a acestor neoplasme digestive se încearcă și la nivel național să se realizeze niște programe de screening eficiente. Sunt țări în care aceste programe sunt dezvoltate, dar și posibilitatea de a efectua aceste investigații este mai facilă, adică sunt mai multe clinici cu ecoendoscoape bine puse la punct care permit depistarea în stadii incipiente a bolii. Marea problemă este a neoplasmelor pancreatice care nu pot fi depistate în timp util la ora actuală, iar la noi, din păcate în momentul în care pacientul se adresează medicului, are deja semne de alarmă și semne de progresie a tumorii în timp.

Pacientul asigurat nu plătește nimic

Media10: Atunci când vine vorba de prezența la medic, de multe ori pacienții spun „Nu am fost pentru că nu am avut bani”. În spitalul public, aici în Clinica Medicală II pot să se adreseze cu bilet de trimitere pacienții asigurați, să beneficieze de investigații fără să plătească nimic.

Dr. Mircea Cătălin Forțofoiu: Absolut. Aici în spitalul de stat nu există tarife pentru spitalizare sau pentru investigațiile de care pacienții beneficiază. De altfel, tarifele și costurile pentru aceste investigații sunt asigurate din surse multiple precum Casa Națională de Asigurări, Casa Județeană de Asigurări, fonduri de la Primăria Craiova. Ideea este că deși toate sunt gratuite, cineva le plătește, dar nu pacientul.

Media10: Ce condiții de internare oferiți pacienților?

Dr. Mircea Cătălin Forțofoiu: Eu consider că aceste condiții hoteliere spitalicești la noi în clinică și în acest spital sunt excepționale și cred că sunt puține clinici de stat și spitale de stat cu asemenea condiții, la ora actuală. Din punctul meu de vedere, Primăria Craiova a avut un rol deosebit și factorii de decizie de acolo au făcut o investiție foarte bună.

Media10: După această perioadă de pandemie unii pacienții încă mai au o reticență în a se prezenta la spital în scop preventiv sau atunci când simt că ceva nu este în regulă cu ei, mai ales în spitalele publice. Ce le-ați spune din acest punct de vedere?

Dr. Mircea Cătălin Forțofoiu: Pe pacienții care au mai fost în clinica noastră și care s-au tratat perioade îndelungate la medicii din această clinică, îi rog sa se adreseze și să discute cu medicii, li se va explica foarte clar că nu este niciun pericol de infectare, în acest moment. Clinica noastră așa cum este structurată nu permite infectarea pacienților non-COVID de la pacienții suspecți sau cu infecție SARS-COV2 confirmată.

Media10: Care sunt cele mai frecvente afecțiuni pe care le depistați la pacienții care ajung aici?

Dr. Mircea Cătălin Forțofoiu: Cele mai frecvente afecțiuni sunt și rămân cele cardiovasculare deoarece alimentația noastră ne propulsează pe primul loc, cam aceeași frecvență o au afecțiunile digestive și respiratorii.

Endoscopia și colonoscopia. Ce trebuie să știi

Media10: Pentru că aveți o linie nouă de endoscopie as vrea să le spunem oamenilor ce înseamnă endoscopia și colonoscopia, în de condiții se recomandă?

Dr. Mircea Cătălin Forțofoiu: Endoscopia digestivă superioară este de fapt esogastroduodenoscopia se realizează cu un videocastoscop a cărui lungime permite vizualizarea până la nivelul duodenului 2. Nu necesită o pregătire specială,  doar că pacientul nu trebuie să mănânce cu 4-5 ore înainte de efectuarea acestei investigații. De multe ori nu necesită nici anestezie. Medicii noștri sunt bine pregătiți. Cea mai neplăcută senzație este în momentul în care endoscopul trece din orofaringe spre esofag, dar asta se rezolvă foarte rapid, în rest investigația decurge  în condiții liniștite și destul de rapid realizată astfel încât să nu creeze disconfort pacientului. Un alt disconfort eventual ar fi la insuflarea în stomac al aerului pentru a destinde pliurile și a vedea mai bine structura mucoasei. În ceea ce privește colonoscopia sau endoscopia digestivă superioară, aici ar fi mai multe de spus deoarece colonul necesită o pregătire prealabilă, se administrează substanțe care asigură golirea completă a colonului, astfel încă să avem o vizibilitate bună a mucoasei. Oricum, pacientul este consiliat atât de către medic cât și de către un cadru medical, respectiv asistent medical în cazurile noastre. I se administrează această substanță, se începe cu 18-20 de ore înainte, se consumă cam 2 litri din această substanță și astfel avem asigurată o curățare completă a tubului digestiv inferior astfel încât să nu avem zone care ne pot scăpa investigației.

Total
42
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Dr. Cătălin Mitoaica, urolog. Cum tratăm corect infecția urinară

Next Post

Hrana pacienților SCJU Craiova, verificată înainte de a ajunge la bolnav. Conducerea spitalului a sesizat OPC și DSV Dolj

Related Posts