(VIDEO) Palpitațiile. De ce apar și ce trebuie să facem  

Palpitațiile reprezintă conștientizarea bătăilor inimii, sub forma unei senzații precum lovituri ușoare în piept, fluturări, fâlfâiri, accelerarea ritmului cardiac. Se poate resimți, în același timp, și un disconfort toracic cu dispnee (dificultăți în respirație) sau scurtarea respirației. Ce ar trebui să știm despre palpitațiile la inimă? Ce soluții de tratament există și cum le prevenim? Ne spune dr. Cristian Militaru, medic specialist cardiolog, la Centrul Medical CardioMed și Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.

Media10: Ce sunt de fapt palpitațiile?

Dr. Cristi Militaru: În mod normal, noi nu simțim că bate inima, pentru că ea bate tot timpul. Dacă inima nu ar mai bate, nu am mai sta în picioare. În mod normal nu știm că inima noastră bate, cum nu știm nici când stomacul nostru digeră mâncarea sau ce se întâmplă în corpul nostru. În momentul în care începem să simțim inima cum bate, poate să fie mai multe cauze. În primul rând, palpitațiile sunt un simptom, adică sunt o senzație a pacientului, ceea ce simte pacientul și poate să simtă palpitații pentru că inima bate prea repede. În general acestea sunt cele două motive pentru care pacienții simt palpitațiile.

Media10: De ce apare o astfel de problemă la inimă? Ce facem greșit?

Dr. Cristi Militaru: Când inima bate prea repede, poate să fie pe de-o parte o tahicardie, ceea ce noi numim tahicardie sinusală, adică sistemul electric al inimii transmis impulsul în mod normal, numai că este prea rapid și pot fi mai mulți factori. Poate să fie din cauza unui stres fizic sau psihic, poate să fie din cauza unor dereglări hormonale la nivelul corpului nostru sau anumitor dereglări la nivelul ionilor din corpul nostru și de multe ori, la pacienții tineri mai ales poate să fie stresul. Poate să fie un cerc vicios în care un pacient spre exemplu se trezește noaptea din diferite motive, este stresat, îi bate inima mai repede, simte inima că îi bate mai repede, se sperie și inima bate și mai repede. Aceasta este o cauză. Altă cauză pot să fie bătăile rapide ale inimii din cauza unei aritmii.

Media10: Cât de important este ca pacientul să nu ignore aceste simptome și să vină la medic?

Dr. Cristi Militaru: Este important, pentru că deși am spus că de multe ori poate fi un cerc vicios și că poate să nu fie nimic îngrijorător, poate să fie doar o tahicardie sinusală sau niște extrasistole, extrasistola fiind o bătaie în plus. Dacă ele sunt rare, nu sunt amenințătoare pentru viața noastră. Pot fi și alte cazuri care să fie mult mai periculoase, care să necesite tratament, care să fie chiar amenințătoare de viață.

Media10: Cum se stabilește diagnosticul? Ce se întâmplă în momentul în care pacientul ajunge în cabinetul medicului?

Dr. Cristi Militaru: În primul rând stăm de vorbă. Ceea ce mă interesează foarte mult de la un pacient este:  Când apar aceste simptome? Ce le declanșează? Cât timp țin? Cum se simte? Sunt însoțite și de alte simptome? Durere în piept. Mă interesează dacă dacă pacientul și-a pierdut vreodată cunoștința, dacă a căzut. Este foarte important acest lucru. Urmează apoi electrocardiograma, EKG-ul, acesta ne arată sistemul electric al inimii. El poate să ne ofere indicii foarte importante legate de ce se întâmplă și de ce pacientul are palpitații pentru că după cum știm, modul în care se contractă inima este direct dictat de sistemul electric al inimii. Văzând sistemul electric al inimii, putem să vedem exact ce se întâmplă la inimă. Din păcate însă, electrocardiograma vede inima pentru 10 secunde cât stăm și facem electrocardiograma. Palpitațiile pot să nu apară în momentul respectiv sau pot să apară odată pe zi, odată la câteva zile, odată la câteva săptămâni și nu reușim să le surprindem pe EKG și atunci nu știm sigur ce s-a întâmplat în urmă cu 3 nopți când pacientul a avut palpitații, deși electrocardiograma este normală acum. În acest caz, putem să apelăm la investigație Holter EKG. Este un aparat care se ține la brâu și se stă cu electrozi conectați la aparat timp de 24 de ore, 48 de ore posibil și monitorizăm electrocardiograma pacientului, deci sistemul electric al inimii timp de o zi sau două având mult mai multe șanse să surprindem ce este în neregulă sau dacă este ceva în neregulă în momentul palpitațiilor.

Media10: Ce complicații pot să apară dacă pacientul nu vine la medic la timp, nu primește un tratament?

Dr. Cristi Militaru: Complicațiile sunt multiple. Depinde care este cauza palpitațiilor. Fără să fiu alarmist, tot timpul în moartea subită cardiacă, cauza este o aritmie care pur și simplu deblochează inima. Este un scurt circuit la nivelul inimii care blochează inima. Spre exemplu, cazul sportivilor care mor pe teren. Se poate întâmpla și dacă pacienții au ceea ce se numește fibrilație atrială sau flutter atrial, este o aritmie comună mai ales în cazul pacienților mai vârstnici care sunt predispuși formarea cheagurilor de sânge la nivelul inimii

Media10: Ce soluții de tratament există în acest sens?

Dr. Cristi Militaru: Trebuie să vedem care este cauza. Câteodată, mai ales la pacienții tineri pot să fie niște cauze total benigne, neamenințătoare de viață care nu necesită câteodată nici tratament, nici urmărire suplimentară. În general, toți pacienții trebuie să facă un set de analize care să includă funcția renală, ionograma, funcția tiroidiană și restul analizelor uzuale. Trebuie să facă o electrocardiogramă și un consult cardiologic. În funcție de ce vedem acolo și ce găsim, putem să adaptăm tratamentul. Putem descoperim spre exemplu un hipertiroidism, adică glanda tiroidă care secretă prea mulți hormoni, poate să fie o cauză. Putem să găsim și alte cauze cardiace și trebuie să le tratăm ca atare. Sunt medicamente antiaritmice care se oferă pacienților. Recomandăm odihnă, un stil de viață sănătos, limitarea consumului de cofeină spre reducerea lui la zero, interzicerea băuturilor energizante, decesului de alcool.  Este important ca pacienții să nu consume prea multă cofeină, să nu consume băuturi energizante, să nu facă abuz de alcool, să fie odihniți.

Total
27
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

(VIDEO) Tratamentul laser în boala parodontală. Care sunt beneficiile

Next Post

CJ DOLJ a premiat sportivii doljeni care au excelat la competițiile naționale

Related Posts