Anticorpii monoclonali pentru pacienții cronici din România

Asistăm zilnic la creșterea numărului de îmbolnăviri și decese datorate COVID 19. Sunt atât de de multe deces, încât se consideră că în fiecare săptămână dispare populația unei comune din România.

Controlarea cât mai eficientă a pandemiei se poate face prin vaccinare, dar și prin menținerea măsurilor de protecție: purtarea măștii de protecție atât în spațiile închise cât și pe stradă, menținerea unei distanțe de 2 metri și mai ales igiena mâinilor prin spălare cu apă și săpun.

„Pacienții cu sistem imun slăbit, vor avea nevoie ca pe lângă vaccinare să poată beneficia și de terapie cu anticorpi monoclonali pentru a fi complet protejați. Este vorba de pacienții diagnosticați cu diferite tipuri cancere, pacienți dializați, persoane în tratament cu insulino-terapie sau cu afecțiuni autoimune și inflamatorii care pot compromite sistemul imun. Unele tratamente pe care le iau pacienții cronici, prin mecanismul lor de acțiune, pot bloca sistemul imun să producă anticorpii care să îi proteje de infecția cu SARS-COV2 și formele grave de COVID 19. De asemenea sunt persoane care se nasc cu sistem imun deficitar așa cum este cazul persoanelor diagnosticate cu imunodeficiențe primare. Pentru aceste categorii de pacienți s-au dezvoltat terapiile cu anticorpi monoclonali”, spune Rozalina Lăpădatu, vicepreședinte Alianța Pacienților Cronici din România. 

Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că evaluează mai multe tipuri de anticorpi monoclonali, unele cu rol terapeutic anti-COVID care se pot iniția în prima săptămână de la infectarea cu SARS-COV2, dar și o categorie nouă de anticorpi monoclonali cu rol preventiv privind infectarea cu SARS-COV2.

Anticorpii monoclonali sunt terapii deja existente în România și pe care pacienții cu diferite afecțiuni îi folosesc de foarte mulți ani, este vorba despre persoanele diagnosticate cu cu diferite tipuri de cancer, poliartrită reumatoidă, psoriazis, spondilită anchilozantă, artrită psoriatică, boli inflamatorii intestinale, lupus, etc. Aceste terapii sunt cunoscute de către pacienții sub denumirea de terapie biologică sau imunoterapie.

„Salutăm pașii făcuți de autoritățile române pentru a aduce în țară anticorpii monoclonali ca tratament pentru COVID-19 și vă adresăm un apel de a face toate demersurile necesare pentru a avea disponibilă cât mai repede și combinația de anticorpi monoclonali cu acțiune lungă pentru profilaxie aflați în curs de evaluare la Agenția Europeană a Medicamentului, care să protejeze  pacienții care sunt la risc crescut de infectare cu SARS-COV2 și nu pot genera suficienți anticorpi prin vaccinare”, spune Cezar Irimia, președinte Alianța Pacienților Cronici din România. 

Total
11
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Chinul pacienților cu boala Wilson lăsați fără medicamente. Povestea a doi frați din Craiova

Next Post

CJ DOLJ continuă să investească în modernizarea rețelei de transport

Related Posts