Intrarea copiilor în colectivitate a devenit în zilele noastre o provocare atât pentru cei mici, cât și pentru adulți. Pandemia COVID-19 face ca părinții să fie mult mai îngrijorați atunci când vine vorba de bolile de colectivitate. Din dorința de a asigura protecție copiilor, mulți părinți ajung să administrează tot felul de vitamine, suplimente și chiar tratament cu antibiotic celor mici, fără prescripția medicului. Cât de corect este acest lucru? Cum ajutăm, corect, copilul să aibă o imunitate bună? Care este rolul alimentație și al activității fizice? Sunt doar câteva dintre întrebările la care ne răspunde, într-un interviu acordat Media10, dr. Desdemona Stepan, medic primar pediatru și specialist gastroenterologie pediatrică, la Centrul Medical Prima Clinic.
Media 10: Copiii s-au reîntors în școli și grădinițe. Părinții se tem de bolile de colectivitate și caută metode pentru a întări imunitatea organismului copilului cu tot felul de vitamine naturiste sau luate din farmacie. Este corect să procedeze în acest fel? De ce trebuie să țină cont?
Dr. Desdemona Stepan: Clar nu este corect sa procedeze astfel. În primul rând, recomandarea mea este ca înainte de a intra copilul în colectivitate să fie consultat de un medic pediatru sau chiar de un medic de familie dacă nu reușește să ajungă la pediatru. Să facă un set minim de analize, să știe ce nevoi are copilul, să știe dacă are nevoie de suplimentare pentru a-i crește imunitatea sau nu. Vorbim aici de cei măricei, pentru că la copiii până în 3 ani, majoritatea medicilor nu recomandă stimularea imunității. Abia după vârsta de 3 ani se poate vorbi de acest lucru, dar asta depinde și de statusul copilului și nu îl poți știi decât dacă mergi la un specialist pentru un consult și îi faci celui mic un set minim de analize. Degeaba îi dai copilului suplimente pe bază de plante dacă el are deficit de fier, deficit de calciu, deficit de vitamina D.
„Este nevoie de educație sanitară”
Media 10: Ce riscuri reale presupune reintrarea în colectivitate, pentru copii și ce reguli trebuie să fie respectate?
Desdemona Stepan: Dacă știu să aibă o igienă regulată, să se spele pe mâini, să facă tot ce ține de igienă și să aibă o alimentație corectă, riscurile de îmbolnăvire scad evident. Este nevoie de educație sanitară. Totuși nu trebuie să vedem colectivitatea ca pe ceva de care să ne fie teamă. Copilul trebuie să meargă și la grădiniță, trebuie să meargă și la școală. Nu înseamnă că trebuie să ne speriem neapărat de colectivitate. Dacă copilul are o alimentație corectă și nu sunt probleme grave de sănătate, riscurile scad pentru că este normal ca orice copil să facă rinofaringită. Poate face până la 5-7 episoade pe an fără probleme. Asta nu înseamnă că are imunitatea scăzută. Ele sunt normale.
Media 10: Ce afecțiuni pediatrice predomină în această perioadă?
Desdemona Stepan: În această perioadă întâlnim cel mai des la cabinet infecții de căi respiratorii superioare și enteroviroze.
Media 10: Cum putem preveni bolile care apar în colectivitate?
Desdemona Stepan: Afecțiunile care apar în colectivitate sunt frecvente, normale, însă cu toate acestea se pot reduce prin prevenție. Vorbim despre educație sanitară. Degeaba îi dă părintele cel mai scump supliment dacă copilul nu se spală pe mâini înainte să își mănânce pachețelul sau nu face profilaxia cu vitamina D.
Răceală sau infecție cu SARS-COV2?!
Media 10: Ce trebuie să facă părinții în momentul în care copiii prezintă simptome de răceală?
Desdemona Stepan: Părinții trebuie să meargă cu cel mic la medic să vadă dacă este o simplă infecție de căi respiratorii superioare sau este vorba despre o afecțiune care se poate transmite mai ușor, gripă sau cum este acum infecția cu SARS-COV2. Trebuie să i se facă un test rapid antigen dacă vorbim de simpome SARS-COV2 și să nu îl mai ducă în colectivitate. Poate să fie vorba de simplă rinofaringită sau simple alergii, acum că este sezonul de toamnă și pot să apară rinite alergice. Însă trebuie să excludă gripa și infecția cu SARS-COV2, care se transmit foarte ușor și atunci copilul trebuie să fie văzut de medic și să i se instituie ce este necesar.
Media 10: În cazul unei răceli sau a unei viroze, cum îi putem ajuta pe cei mici să treacă mai ușor peste aceste episoade?
Desdemona Stepan: Îi putem ajuta cu un supliment de vitamina D, vitamina C, alimentație corespunzătoare, fructe, legume, mai puțină mâncare procesată sau fast-food. Este importantă și alimentația, pentru a putea trece ușor prin orice boală. Cei mici sunt mai sensibili și în cazul lor trebuie să fim mult mai atenți.
Antibioticele nu se dau, fără recomandarea medicului!
Media 10: De multe ori ne grăbim să apelăm la antibiotice chiar și pentru viroze. Este corect?
Desdemona Stepan: Într-adevar, părinții se grăbesc și nu este corect. De obicei nu au răbdare, infecțiile virale de căi respiratorii superioare au o evoluție autolimitantă. Ele trec de la sine și în 3-5 zile copilul este deja mai bine, dar de multe ori părinții nu așteaptă acele 3 zile și dacă copilul face febră în prima instituie tratament cu antibiotic, fără recomandarea specialistului. Din această cauză, imunitatea copilului va scădea în timp și nu va mai răspunde la infecția virală și dacă va face suprainfecție bacteriană va avea rezistență la antibiotice.
Media 10: Alimentația copiilor este importantă, pentru a avea o imunitate bună și a prevni bolile. Cum ar trebui să fie alimentația unui școlar?
Desdemona Stepan: Ar trebui să aibă trei mese principale și două gustări. Să predomine fructele și legumele în alimentație, să evite sucurile, mâncarea de tip fast food, mâncarea procesată, mezelurile, grăsimile, dulciurile concentrate. Trebuie să consume cât mai multe lichide, și aici mă refer la apă, nu sucuri.
„Activitatea fizică este foarte importantă”
Media 10: Ajută sportul în creșterea imunității copilului și evitarea bolilor de sezon?
Desdemona Stepan: Bineînțeles. Activitatea fizică este foarte importantă, mai ales că în ultima perioadă ne-am confruntat cu copii supraponderali și cu obezitate apărut din cauza faptului că nu au mers în colectivitate și au stat mai mult online. Sedentarismul a crescut ca și procent în ultimul timp, mai ales la copii. Părinții trebuie să lase copiii să se miște, să se joace pentru că acest lucru contribuie atât creștere imunității cât și la dezvoltarea lor armonioasă.
„Stresul influențează destul de mult”
Media 10: Ce legătură există între starea de spirit, oboseală, programul prea încărcat al celor mici și imunitatea lor?
Desdemona Stepan: Stresul influențează destul de mult. Copiii din ziua de astăzi, vorbind de școlari și mai puțin cei de grădiniță, uneori sunt stresați de familie, de profesori. Majoritatea părinților vor numai copii olimpici, cu performanțe pe toate nivelurile și atunci copilul se poate stresa și implicit îi scade și imunitatea și este predispus să facă multe boli, nu neapărat aceste boli respiratorii.
Media 10: Este recomandată vaccinarea antigripală celor mici?
Desdemona Stepan: Pentru copiii cu boli cronice, care au o patologie cronică, ar fi indicat vaccinul, dar pentru ceilalți nu în mod neapărat. Dacă vorbim despre vaccinul împotriva infecției cu SARS-COV2, vorbim de recomandare la copiii de peste 12 ani și adolescenți.