Procedură medicală nouă pentru ENDOMETRIOZĂ: Puncție aspirativă chist endometriozic și alcoolizarea chistului, la GINECHO

Pacientele cu endometrioză pot beneficia de o procedură medicală nouă, oferită de medicii ginecologi din cadrul Centrului Medical GINECHO. Este vorba de: puncție aspirativă chist endometriozic și alcoolizarea chistului, o procedură promițătoare, în ceea ce privește scăderea ratei de recidivă și conservarea rezervei ovariene, prin care se aspiră conținutul chistului prin puncție vaginală, sub ghidaj ecografic și se injectează alcool etilic 96%.

Endometrioza este o afecțiune ginecologică caracterizată prin creșterea anormală a celulelor similare cu cele din mucoasa uterină în alte zone. Aproximativ 15% din femei, în special cele tinere, sunt diagnosticate periodic cu endometrioză, însă endometrioza este încă o boală necunoscută în rândul femeilor și care produce confuzii chiar printre medici specialiști.

Endometrioza este a doua cea mai frecventă cauză a infertilității feminine. Statisticile arată că peste 30% din femeile cu această afecțiune suferă, totodată, și de infertilitate. Totuși, infertilitatea nu este un verdict final pentru mare parte din ele, astfel că, în urma unui tratament adecvat, femeile își pot recăpăta fertilitatea. Între 17-44% dintre aceste paciente prezintă chisturi endometriozice. Principalele manifestări clinice sunt DUREREA și INFERTILITATEA.

Endometrioză pelvină reprezintă o afecțiune ce constă în implantarea ectopică a țesutului endometrial în afară cavității uterine. Endometrioza este întâlnită la femeile cu vârstă reproductivă, localizându-se frecvent la nivel ovarian.

„La acest nivel se manifestă sub formă de chisturi endometriozice care progresiv vor înlocui țesutul ovarian sănătos determinând scăderea rezervei ovariene și afecatand astfel fertilitatea”, spune dr. Laurențiu Dîră, medic specialist obstetrică-ginecologie, GINECHO.

See Also

Conform ghidurilor de specialitate, atitudinea terapeutică în cazul endometriozei ovariene depinde de dimensiunea chisturilor.

„Pentru pacientele care prezintă chisturi ovariene cu dimensiuni sub 3 cm se recomandă tratament hormonal. În cazul femeilor la care se evidențiază ecografic chisturi endometriozice cu dimensiuni mai mari de 4 cm, este indicate tehnică de aspirare a conținutului chistic și alcoolizarea membranei acestuia. Această ultima modalitate de tratament este preferată deoarece nu interesează restul țesutului ovarian fertile”, explică dr. Laurențiu Dîră, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Tratamentul clasic al chisturilor endometriozice este, de obicei, chirurgia laparoscopică. Cel mai mare dezavantaj al tehnicii chirurgicale este faptul că, de cele mai multe ori, afectează rezerva ovariană. Dacă este nevoie de o intervenție chirurgicală, este de preferat ca această intervenție să fie unică și completă, fix înainte de obținerea unei sarcini, pentru a optimiza șansele.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top