România ocupă locul trei în Europa la obezitatea infantilă, după cum arată Organizația Mondială a Sănătății (OMS). În Dolj, sute de copii doljeni ajung periodic în cabinetele medicale din cauza problemelor de greutate și a dereglărilor hormonale pe care le au. Medicii spun că obezitatea infantilă a ajuns la niveluri alarmante în România. Aproape 40% dintre copii sunt supraponderali. Grav este că din cauza obezității mulți ajung să aibă și alte boli asociate, cel mai adesea diabet, boli de inimă, dar și cu probleme de ordin social și emoțional.
Obezitatea este una dintre cele mai mari provocări ale sănătății publice din secolul XXI. Prevalența sa s-a triplat în multe țări din regiunea europeană a OMS din anii 1980, iar numărul persoanelor afectate continuă să crească într-un ritm alarmant. În plus față de provocarea diferitelor dizabilități fizice și a problemelor psihologice, excesul de greutate crește drastic riscul unei persoane de a dezvolta o serie de boli netransmisibile, inclusiv bolile cardiovasculare, cancerul și diabetul zaharat. În Europa, unul din trei copii de 11 ani este obez și 60% dintre copiii cu supragreutate înainte de pubertate vor fi adulți tineri obezi.
Medicii endocrinologi și diabetologi vorbesc de obezitate la cote alarmante în țara noastră. În cabinetele medicilor craioveni ajung lunar zeci de copii care au probleme de greutate. În România, nouă din zece copii suferă de boli de nutriţie. Hrana mult prea bogată în zaharuri și grăsimi nocive și sedentarismul sunt cauzele îmbolnăvirii.
„Orice exces alimentar, fie din punct de vedere cantitativ, fie calitativ, urmat de un stil de viață sedentar crește riscul apariției afecțiunilor metabolice în cazul copiilor. Ne referim la obezitate sau diabet zaharat tip 2 și dislipidemie. Părinții și copiii trebuie să conștientizeze cât de importantă este prevenția. De multe ori nu știm de ce apare o boală, nu știm clar cauza, însă cunoaștem metodele de prevenție și este necesar să le accesăm”, explică dr. Iuliana Petrișor, medic primar endocrinologie, specialist diabet și boli de nutriție.
Conform datelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), principalele cauze de mortalitate în lume sunt legate de alimentația nesănătoasă. 14 milioane de decese sunt cauzate anual, la nivel global, de o alimentație dezechilibrată. În România, situația este mai gravă întrucât nu există programe de durată pentru prevenția și educarea populației. Grija pentru alimentație este extrem de importantă. Regulile sunt simple, iar copiii la pot învăța din familie spune dr. Iuliana Petrișor.
„Alimentația copilului este extrem de importantă, pentru că o creștere ponderală în copilărie, duce la obezitate sau suprapondere la vârsta adultă. Acest lucru se întâmplă deoarece în copilărie crește numărul celulelor adipoase, iar la vârsta adultă crește volumul lor. Regulile unei alimentații sănătoase se învață din familie. Nu se poate aplica un regim strict numai copilului, atât timp cât restul familiei mănâncă alimente mai puțin permise. Stilul de viață sănătos trebuie adoptat de întreaga familie a copilului supraponderal sau obez. Meniul trebuie să conțină proteine, glucide și lipide de calitate și să evite prăjelile, sucurile dulci, acidulate, dulciurile în exces. De asemenea, este important să învățăm să bem apă, pentru că foarte mulți copii uită să bea apă și nu numai copiii, chiar și adulții. Apa este indispensabilă, pentru că îți oferă o stare de sațietate, stimulează metabolismul, hidratează organismul și ajută la funcția cardio-vasculară. Lipsa apei duce la o stare de oboseală, pentru că, după cum știm, 70-80% din țesutul cerebral conține apă. Creierul funcționează cu două substanțe: oxigen și glucoză. Dacă ne oxigenăm creierul, ieșim afară, ne plimbăm, facem exercițiu fizic minim 30 de minute, ne putem menține mult mai ușor sănătatea. Grija pentru alimentație este esențială. Este foarte important să consumăm fructe și legume, să avem grijă la modul de preparare al alimentelor și, de asemenea, să fim atenți la etichetele alimentelor”, completează dr. Iuliana Petrișor, medic primar endocrinologie, specialist diabet și boli de nutriție.
„Trebuie să evităm cei 4 albi toxici”
Schimbarea este posibilă numai prin educarea copiilor să facă alegeri alimentare corecte. Americanizarea societății și, implicit, a alimentației a introdus printre tineri o nouă modă: hamburgeri, pizza, sucuri acidulate, cartofi prăjiți. Sunt adevărate bombe calorice care ne ucid treptat organismul. Există tot felul de strategii de marketing folosite de marile branduri, al căror scop este să ne atragă cu orice preț. Alegi alimentele nu pentru că sunt sănătoase, ci pentru că îți atrag atenția prin reclame, prin ambalaj. De alimentație depinde starea de bine a organismului. Să mâncăm sănătos înseamnă să asigurăm alimentația corectă atât calitativ, cât și cantitativ, adică să atingem toate principiile nutritive.
„Trebuie să evităm cei 4 albi toxici: zahărul, sarea, făina albă și grăsimea și să mâncăm cele 3 culori magice: roșu, verde, mov. Acest lucru înseamnă roșii, castraveți, vinete, ridichii sau gulie. Sunt foarte multe legume care au fibre alimentare și ajută la creșterea sațietății și au mai puține calorii. Trebuie să avem un aport de fructe legume, cereale integrale și lactate. Putem mânca ceva ușor, carne la grătar cu salată, legume, un dulce sănătos care poate fi un măr sau o tartă cu fructe. Spre exemplu, putem blenda iaurt împreună cu fructe și așa obținem un smoothie sănătos făcut în casă. De asemenea, putem consuma nuci si semințe nesărate. Pe lângă toate acestea, trebuie să avem și un somn sănătos, care să înceapă înainte de miezul nopții”, concluzionează dr. Iuliana Petrișor.
„Trebuie să fim atenți încă din perioada diversificării, să nu existe în alimentația copilului exces de făinoase, de zaharuri”
Alimentația nepotrivită poate să ducă în timp la afecțiuni cardiovasculare, hepatice. Important este cum ne hrănim de mici, pentru că numărul de celule adipoase se creează în primii trei ani din viață și ulterior cresc în dimensiuni. Alimentația bogată în aditivi alimentari a pătruns foarte repede la noi în țară. Din păcate, oamenii uită că nu tot ce este frumos este și sănătos. Poate așa se explică de ce în rândul românilor există risc mare de cancer, diabet, dislipidemie, afecțiuni cardiovasculare. Bombe de E-uri și calorii sunt mezelurile”.
Este foarte important ca la vârste mici, copilul să fie supravegheat și să nu îi oferim dulciuri, mâncare fast-food, pentru că tentația este foarte mare. Trebuie să fim atenți încă din perioada diversificării, să nu existe în alimentația copilului exces de făinose, de zaharuri, pentru că din acel moment se educă comportamentul alimentar. În cazul în care alimentația nu este corespunzătoare, sănătatea copilului poate fi afectată în multe moduri. Pe termen lung ficatul poate fi afectat sau poate dezvolta boli cardio-vasculare, iar la vârsta de adult pot să apară hipertensiunea, arteroscleroza sau ciroza hepatică” ,atrage atenția dr. Desdemona Stepan, medic primar pediatru, specialist gastroenterologie pediatrică.
Sentimentul izolării și stigmatizarea afectează copiii cu probleme de greutate
Dezechilibrele psihologice ale copiilor care se confruntă cu supraponderalitate sau obezitate pot fi uneori ignorate, însă atrag probleme de ordin social și emoțional. Copiii și adolescenții afectați de obezitate se simt inferiori în relațiile sociale, incapabili să mențină relațiile cu prietenii și să aibă interese comune precum practicarea unui tip de sport.
Astfel, sentimentul izolării apare în cele mai multe dintre cazuri. Stigmatizarea este o problemă de care se lovesc copiii cu obezitate. Stigmatizarea din cauza greutății corporale apare în toate formele: verbal (insulte, ridiculizări, tachinări directe sau indirecte); fizic (atingeri, ciupituri, etc.). De asemenea, stigmatizarea se poate manifesta și subtil în următoarele cazuri: scaune prea mici în locuri publice, magazine care nu au haine pe măsură, clinici care nu au echipamente corespunzătoare. Ajutorul unui psiholog poate să fie extrem de util.
„Copiii supraponderali au o stimă de sine mai scăzută, sentimente de inferioritate, de rușine, fiind ținta glumelor celorlalți copii. Reacțiile cu cei din jur pot produce la copilul supraponderal sentimente de tristețe, furie, agresivitate, ostilitate, vinovăție, sentimente pe care, de cele mai multe ori le înăbușe tot prin mâncare. Acest obicei nu face altceva decât să prelungească un cerc vicios. Este în sarcina părinților să dezvolte obiceiuri alimentare sănătoase copiilor lor și să caute substratul emoțional al acestui obicei. Copiii supraponderali sunt mai depresivi, anxioși și au un risc mai crescut de a dezvolta o tulburare alimentară, bulimia nervoasă sau anorexia nervoasă, patologii tot mai întâlnite în rândul adolescenților” explică Gabriela Ancuța, psiholog clinician expert, psihoterapeut de cuplu si familie.
„Este de preferat o atitudine relaxată a mamelor în ceea ce privește alimentația copiilor”
Atitudinea părinților este extrem de importantă. În copilărie, creierul trece printr-o perioadă rapidă de dezvoltare, la fel şi procesele psihice, inclusiv funcţiile executive. Modul în care părinții reacționează este important.
„Este de preferat o atitudine relaxată a mamelor în ceea ce privește alimentația copiilor. Am observat tendința, în cazul unor mămici, de a se panica dacă copilul sare câte o masă, însoțită de tentația de a-i ˝îndopa pe cei mici˝, copii care nu simt, nu experimentează senzația de foame. Este important pentru copiii care au deprins limbajul să știe să ceară mâncare când le este foame. Dacă mama are o atitudine stresantă în ceea ce privește alimentația copilului, el o va prelua inconștient și va trăi anxios senzația de foame din corp”, precizează Dr. Gabriela Ancuța.
INFOBOX:
Federația Națională a Obezității apreciază că în următorii 10 ani România va atinge pragul de 500.000 de copii afectați de supraponderalitate. Evaluarea corecta a obezității copilului, și a complicațiilor se efectuează la nivel multidisciplinar de către medicul pediatru, endocrinolog și nutriționist.