Prof.univ.dr. Claudia Gherman, manager SCJU Cluj: „Tariful decontat pe caz rezolvat în spital este același din 2014. Soluția pentru investiții este să accesăm fonduri”

Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj are peste 1.500 de paturi. Este un spital pavilionar, iar activitatea medicală se desfășoară în peste 33 clădiri distincte. Contextul pandemiei a modificat activitatea tuturor unităților medicale. În acest moment numeroase spitale se află în perioada de tranziție și sunt nevoite să apeleze la metode de revenire a capacității de funcționare și furnizare a serviciilor medicale. Abilitățile manageriale sunt esențiale pentru gestionarea problemelor unei unități medicale. Prof.univ.dr Claudia Gherman, managerul SCJU Cluj-Napoca, medic primar cu triplă specialitate: chirurgie generală, chirurgie vasculară și chirurgie plastică vorbește într-un interviu acordat Media10 despre cum funcționează acum activitatea SCJU Cluj-Napoca.

Media10: Care este adresabilitatea pacienților către SCJU Cluj-Napoca și care este secția cu cel mai mare număr de pacienți?

Prof.univ.dr. Claudia Gherman: Suntem unul dintre cele mai mari spitale din țară, deoarece în structură avem 1.542 de paturi, din aproape toate specialitățile. În aceste condiții, pacienții care ni se adresează sunt atât din județul Cluj, cât și din județele limitrofe, din regiunea de N-V și nu numai. Adresabilitatea este mare pe specialitățile pe care le avem pe structură. Desigur, numărul de servicii medicale pe care le-am oferit în această perioadă și numărul de pacienți pe care i-am tratat în  pandemie a fost ceva mai restrâns, dar nu foarte mult. De aceea, am amenajat structuri destinate atât pacienților cu COVID-19, cât și pacienților non-COVID, respectând toate regulile stricte care se impuneau în această perioadă. Secțiile au un număr variabil de paturi, numărul minim fiind 25 de paturi, dar avem și secții mai mari. În ceea ce privește numărul pacienților, nu se poate spune ceva cu exactitate pentru că depinde și de durata spitalizării, mai ales la cazurile complexe. Spre exemplu, Terapia Intensivă, în condițiile actuale, de pandemie, a fost extrem de suprasolicitată în permanență și cu număr de locuri insuficiente. Practic, am avut mai multe cazuri decât am putut asista și astfel am avut nevoie de colaborarea cu celelalte spitale pentru transferarea unor cazuri. Cele mai solicitate secții au fost, în această perioadă, Terapia Intensivă, cele de urgențe chirurgicale, medicalele, ginecologice, ortopedice și secțiile de boli infecțioase.

Media10: Pandemia COVID-19 a restricționat accesul pacienților la serviciile medicale. Funcționează spitalul în acest moment la capacitate normală?

Prof.univ.dr. Claudia Gherman: Nu funcționăm deocamdată la capacitate normală și nici nu pot să vă spun cu precizie când ne vom relua gradul de ocupare de 100% pentru că, toți ne aflăm într-o perioadă de tranziție de la o pandemie. Suntem într-o perioadă de relaxare spre normalitate și în funcție de foarte mulți factori vom afla dacă ne putem relua, în scurt timp, gradul normal de ocupare, În caz contrar, nu ne permitem să ținem pacienții la distanță de doi metri între paturi. În mod bucurător aflăm că a scăzut incidența cazurilor de infecție cu COVID-19, astfel încât măsurile de relaxare au început deja și la nivel de spital. Noi ne-am restructurat secțiile și suntem aproape în totalitate reveniți spre capacitatea optimă.

„Ne străduim permanent să găsim surse de finanțare care să ne permită achiziționarea de noi echipamente”

Media10: Profesionalismul cadrelor medicale trebuie să fie mereu dublat de aparatura performantă. Ce investiții în aparatura medicală au fost făcute în ultimii ani în spital și de ce mai aveți nevoie urgentă din acest punct de vedere?

Prof.univ.dr. Claudia Gherman: De mult timp medicina nu se mai poate face cu un simplu stetoscop sau cu un simplu creion sau stilou. Avem nevoie de aparatură care să permită derularea actului medical în condiții de securitate, pentru pacienți dar și pentru performanțele care se cer la ora actuală. În acest context, au fost accesate fonduri în mai multe direcții de finanțare, astfel încât suntem beneficiarii a două proiecte mari de investiții: Program Operațional de Structură Mare și Program Operațional Regional în care în perioada aceasta au fost deschise apelurile, au fost accesate fonduri și semnate contracte. Lucrurile se află în derulare, este vorba despre proiecte care includ echipamente și aparatură medicală nouă, unul este în valoare de 10 milioane de euro dedicată aparaturii și pentru pacienții COVID, iar celălalt 12.900.000 de lei pentru cabinetele de ambulatorii. Sigur, aceste lucruri sunt în permanentă mișcare. Niciodată nu va fii acoperit 100% necesarul de echipamente deoarece unele sunt perimate, altele sunt depășite, astfel trebuie să ne străduim permanent să găsim surse de finanțare care să ne permită achiziționarea de noi echipamente. În această perioadă trebuie să recunosc, și nu numai eu, ci și alte unități medicale faptul că am fost sprijinite de forurile superioare.  Am fost suplimentați în echipamente necesare în asistarea pacienților COVID-19, și mă refer la oxigenatoare, ventilatoare. Pe acest sector am fost sprijiniți, dar acum, mai ales că ne revenim, vom asista la o abundență de cazuri și de pacienți cu patologii extrem de complexe, pentru că ei nu au avut acces în această perioadă în spital și bolile lor s-au agravat. Cu atât mai mult, avem nevoie de echipamente suplimentare pentru că și pacienții vor fii foarte grav. Statisticile actuale ale patologiilor grave nu numai că sunt adevărate, eu cred că sunt subestimate pentru că multe cazuri nu se știu. Acești pacienți au avut realmente de suferit în această perioadă de pe urma pandemiei, deși nimeni nu i-a refuzat ca și medic sau ca spirit umanitar, însă nu au existat suficiente condiții optime de a avea acces în spital.

„Există clădiri din 1890, 1920 care necesită serioase îmbunătățiri și investiții”

Media10: Are parte SCJU Cluj-Napoca de sprijinul autorităților locale? Ce investiții a făcut Consiliul Județean în ultima perioadă?

Prof.univ.dr. Claudia Gherman: Noi ne-am situat în permanență ca fiind un spital mare într-un oraș mare. Ne aflăm într-o continuă colaborare cu autoritățile locale și acest lucru a fost prezent mereu, cu toate că spitalul nostru este subordonat direct Ministerului Sănătății. Fiind atât de mare, nu poate fi gestionat de o autoritate locală. Practic, noi deservim populația județului în principal, a orașului, și din acest motiv a existat și există această colaborare și cu autoritățile locale. Ne-au sprijinit în decursul anilor și noi solicităm oficial suport. Sigur, în măsura în care bugetul permite, am beneficiat de ajutorul lor. Anul acesta este puțin întârziat, nu numai la nivel de sprijin din partea autorităților, cât și din partea reglementării activității medicale, respectiv contractul cu Casa de Asigurări care practic ne gestionează activitatea în permanență și care în mod normal ar fi trebuit încheiat mult mai repede, va fii încheiat la 1 iulie. Practic, noi funcționăm pe act adițional, iar acest lucru îngreunează sectorul previziunilor financiare și a investițiilor.

Media10: Spitalele din România sunt construcții vechi, multe dintre circuite nu mai corespund cerințelor actuale. Cum sunt condițiile hoteliere la SCJU Cluj-Napoca?

Prof.univ.dr. Claudia Gherman: Din păcate, spitalul nostru este foarte mare, însă are un și mai mare dezavantaj deoarece este un spital pavilionar care își desfășoară activitatea în 33 de clădiri și marea lor majoritate sunt niște clădiri istorice, vechi. Există clădiri din 1890, 1920 care necesită serioase îmbunătățiri și investiții  în permanență, care sunt foarte greu de realizat. Există mereu o bună intenție de a interveni măcar pe sectoare mai mici pentru reamenajare, compartimentare și îmbunătățire a condițiilor hoteliere. Ne preocupă această problemă în permanență și putem spune că s-au făcut lucrări de reamenajare și se fac.

250 de posturi urmează să fie scoase la concurs

Media10: Deficitul de personal medical este o problemă în unele unități medicale. Există suficient personal la SCJU Cluj-Napoca?

Prof.univ.dr. Claudia Gherman: În ceea ce privește normativul de personal între ce am putea angaja și ce avem acum, rezultă un deficit de personal destul de important, care a existat din momentul în care am preluat conducerea acestui spital. Acest lucru îngreunează desfășurarea actului medical care s-a accentuat foarte tare în ultima perioadă. Au existat numeroase fluctuații de personal, mulți au plecat, fie și-au dat demisia, fie s-au pensionat. Bugetul a fost limitat și nu s-au putut face angajările, dar sigur că nu vom rămâne la acest deficit. În acest context, pe perioada de alertă ne-au fost permise aceste angajări pe perioada determinată și am angajat un număr de aproximativ 50 de persoane, în special personal medical și auxiliar, dar recent am reușit să finalizăm și am trimis anunțul la monitorul oficial și la toate celelalte foruri care trebuie să posteze și să mediatizeze anunțul, pentru aproximativ 250 de posturi pe care le vom scoate la concurs pe perioada nedeterminată, iar prin acest lucru sperăm ca să reușim să reechilibrăm situația, astfel încât să ne putem desfășura activitatea în condiții bune.

Media10: De ce buget beneficiază  spitalul anual din partea CAS și ce reușiți să faceți din acești bani? În majoritatea cazurilor, peste 80% merg către salariați?

Prof.univ.dr. Claudia Gherman: Noi suntem o instituție publică, avem parte de decontări din partea CAS care la rândul ei se supune unor norme legislative, neactualizate de ceva timp. Drept dovadă, decontarea actului medical este același și tariful pe caz rezolvat este același din 2014 până acum. Și atunci era o sumă mică de finanțare: 1.850 de lei era o sumă mică pentru un episod de spitalizare a unui pacient care necesită îngrijiri și toate analizele. Cu atât mai mult pentru pacienții COVID-19 care au nevoie de multiple echipamente și medicamente. Este nevoie de personal, pentru că fiecare pacient are nevoie la Terapie Intensivă de numeroase persoane specializate, care să contribuie la actul medical. Astfel, decontarea făcută în alte condiții și normative face ca marea majoritatea banilor să fie îndreptați către salarii și de acolo veniturile proprii sunt insuficiente. Mai există pe anumite patologii programele naționale pentru sănătate și acestea sunt fie ale Ministrului Sănătății, fie ale Casei de Asigurări care suplimentează financiar îngrijirile pe anumite afecțiuni, astfel încât pacienții beneficiază în cele din urmă de finanțare suplimentară. În rest, sigur că este foarte greu să gestionezi partea de investiții atunci când banii se duc pe salarii, când cheltuielile sunt foarte mari. Soluția este sa accesăm fonduri atunci când se poate și să apelăm la autorități.

Slaba finanțare duce la lipsa de impredictibilitate

Media10: Derulați programe de screening în colaborare cu autoritățile locale în acest moment?

Prof.univ.dr. Claudia Gherman: Sigur, colaborări există. Suntem incluși în programele de screening care există. Suntem foarte activi în ceea ce înseamnă activitate medicală, inclusiv campanii. Acum suntem într-o campanie antifumat în care oferim suport. Am participat la tot ceea ce a însemnat campanii pro vaccinare sau maraton de vaccinare. Răspundem tuturor acțiunilor în care suntem solicitați, iar pe unele le inițiem noi.

Cluj-Napoca are nevoie de un spital regional nou

Media10: Sistemul medical are multe probleme. Care sunt principalele piedici de care vă loviți ca manager al unității medicale?

Prof.univ.dr. Claudia Gherman: Personal nu am avut piedici deosebite, pentru că am preluat de curând conducerea acestui spital. Cu toate acestea, probleme de rezolvat avem. Cele mai grele probleme sunt partea de finanțe, de buget, imposibilitatea de impredictibilitate financiară, misiunea și toată strategia noastră trebuie să fie mai aproape de prezent. Atunci când îți știi bugetul doar pe un an, nu îți permiți un proiect care să se deruleze pe doi sau trei ani. Aceasta este o realitate obiectivă și care nu știu dacă se va soluționa vreodată. Cel mai bun lucru care s-ar putea realiza este finalizarea lucrărilor Spitalului Regional de Urgență pentru că ar rezolva foarte multe dintre probleme.

Media10: Cum vedeți aceasta concurență care există între spitalele publice și cele de stat? Este una loială?

Prof.univ.dr. Claudia Gherman: Nu știu dacă este întotdeauna loială, însă din optimismul meu care mă caracterizează, și bunele intenții de care dau dovadă nu aș vrea să suspectez lucruri negative despre acest lucru. Cu siguranță, este stimulativ să ai o atmosferă care poate deveni concurențială. Noi suntem complementari cu sistemul privat. Pacientul este liber să își aleagă medicul și spitalul. Noi avem obligativitatea să ne facem datoria și să ne tratăm corect pacienții, iar pacienții să fie mulțumiți. Daca noi lucrăm corect, nu avem de ce sa ne facem griji. Niciodată nu vom putea face abstracție de sistemul privat, pentru că acesta se va dezvolta și astfel o colaborare cu sistemul privat poate fi stabilită.

„Trebuie văzută harta țării și analizată situația populației și reechilibrate spitalele, pentru  ca populația să aibă acces la ele”

Media10: Cu toții ne dorim  un sistem medical mai bun, performant. Cum am putea sa avem un sistem medical mai bun?

Prof.univ.dr. Claudia Gherman: Ca să schimbăm în sistemul sanitar lucrurile în bine, fără doar și poate ar trebui să fim mult mai solitari în a-l susține. Fără a înțelege necesitatea sprijinirii sistemului sanitar, niciodată nu îl vom putea îmbunătăți. Este nevoie de susținerea din partea tuturor forurilor decidente. Noi ca și sistem sanitar nu suntem productivi. Nu suntem focusați pe a genera venituri și bani. Nu suntem fabrici. Noi, în schimb, suntem cei care asigurăm sănătatea oamenilor care mențin acest nivel economic cât mai ridicat. Dacă nu se înțelege că în educație și sănătate trebuie să se investească bani din alte surse, niciodată nu vom putea face un real pas înainte. Atât timp cât din ultimii 30 de ani  nu s-a construit nici măcar un spital public, regional și vorbim doar de mici reparații și mici eforturi făcute de manageri care vor să facă ceva, nu vom putea merge înainte. Noi ca și spital nu avem fonduri ca să ne putem construi alt spital singuri. Trebuie văzută harta țării și analizată situația populației și reechilibrate aceste spitale, pentru  ca populația să aibă acces la ele.

Total
64
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Miastenia Gravis, „boala invizibilă”. Ce trebuie știut?

Next Post

INFERTILITATE. Investigații necesare și soluții de tratament-dr. Sidonia Vrabie, ginecolog

Related Posts