Dr. Ioana Tuhar, chirurgul plastician care a vindecat pacienți ciuruiți de gloanțe și răniții în atente și războaie

Dr.  Ioana Tuhar este medic primar chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă,  la Spitalul Universitar de Urgența Militar Central „Dr. Carol Davila”. Un medic care vorbește din suflet și cu pasiune despre meseria aleasă și despre pacienții săi. Cu o experiență solidă, dr. Ioana Tuhar este medicul care nu s-a oprit niciodată din învățat. Și-a dorit să fie tot mai pregătită pentru pacienții săi. După o perioadă în care a trata arsurile la copii, în prima secţie de arsuri pediatrice din România, înființată în anii 2000 de profesorul Dan Enescu, dr. Tuhar a avut șansa de a petrece trei ani de rezidenţiat în Israel, la unul dintre cele mai renumite spitale din lume: „Hadassah Medical Center”.

Acum, ajută pacienții de la Spitalul „Carol Davila”, iar în timpul ce îi rămâne merge în privat unde face diferite intervenții de chirurgie estetică. Spune că operațiile estetice trebuie să ajusteze ceea ce nu a reușit să facă natură și în nici un caz să deformeze, să creeze oameni care să arate la fel.

Media10: Ce va determinat să alegeți chirurgia plastică?

Dr. Ioana Tuhar: Am fost atrasă încă din anii studenției de chirurgie, în general.  În momentul în care a trebuit să aleg specialitatea la rezidențiat, contextul a făcut să mă îndrept către chirurgia plastică. În spitalul în care lucram, în acel moment, s-a înființat o secție nouă, o secție pentru arsuri pediatrice unde era nevoie de personal medical și cumva evoluția mea a fost dirijată către această specialitate. În facultate mi-am dorit să devin ortoped pediatru şi aşa am şi început stagiatura. Însă unul dintre mentorii mei, doctorul Alexandru Ulici, mi-a explicat clar că nu mi se potriveşte această specialitate şi m-a dat pe mâna domnului profesor Dan Enescu, care la vremea respectivă, în anii 2000-2001, reuşise să înfiinţeze prima secţie de arsuri pediatrice din România. Au fost ani grei. Am fost o echipă mică, de cinci oameni, care s-a luptat cu tot ce înseamnă arsuri la copii. Aveam minimum 25 de prezentări pe gardă. Munceam cu toţii 18 ore pe zi. Apoi, mi s-a oferit oportunitatea să fac trei ani de rezidenţiat în Israel, la unul dintre cele mai renumite spitale din lume, „Hadassah Medical Center”. Am schimbat o lume a arsurilor la copii cu una a pacienţilor răniţi în atentate, războaie de gherilă crunte, atât adulţi, cât şi copii.

Media10: Având în vedere că ați studiat în multe țări, unde ați reușit să vă dezvoltați cel mai mult din punct de vedere profesional și ce ați adus în România?

Dr. Ioana Tuhar: Din punct de vedere profesional, locul unde m-am dezvoltat cel mai mult a fost Israel, acolo am stat și cel mai mult timp. Felul în care gândesc cazurile,  le manageriez și modul în care mă ocup de pacienți, acestea au fost lucrurile pe care le-am învățat în timpul anilor petrecuți în Israel și cu care am venit în România.

Media10: Cum sunt văzute operațiile estetice în Israel și Dubai?

Dr. Ioana Tuhar: În momentul în care am început rezidențiatul în chirurgie plastică și estetică, în România această specialitate abia începea să se dezvolte. Când am ajuns în Israel, totul era mult mai avansat în domeniu. Între timp și la noi s-au dezvoltat lucrurile. Acum aș putea să spun că suntem la același nivel, amploarea operațiilor estetice în România este aceeași ca în Israel. Nu este aceeași ca în Dubai, pentru că acolo deja nu mai putem vorbi despre o specialitate, ci despre o industrie a chirurgiei estetice, fiind o țară  unde se rulează extrem de mulți bani.

„Cu cât injectările sunt mai frecvente și cantitatea este mai mare, cu atât mai mult fizionomia noastră tinde să semene cu a celorlalți”

Media10: De ce trebuie să ținem cont atunci când începem să ne facem operații estetice pentru înfrumusețare?

Dr. Ioana Tuhar: Atât pacientul, cât și doctorul trebuie să aibă așteptări reale. De fapt, pacientul trebuie să aibă așteptări realiste, iar medicul are menirea de a-i transmite aceste așteptări și de a refuza efectuarea unei intervenții atunci când aceasta nu se poate realiza. Orice operație are limitările ei. Dacă încercăm să escaladăm aceste limitări, rezultatele nu sunt cele dorite, nici pentru pacient, nici pentru chirurg. Din păcate, în România există acel mit urban al femeii care apare la televizor, arată într-un anumit fel, iar alte femeii își doresc să o imite. A apărut un tipar care uneori mă face să cred că nu mai pot deosebi fețe, pentru că injectarea în exces a diferitelor produse de augumentare de buze, de pomeți, schimbă fizionomia și de cele mai multe ori nu în bine.  Cu cât injectările sunt mai frecvente și cantitatea este mai mare, cu atât mai mult fizionomia noastră tinde să semene cu a celorlalți.

„Orice exagerare dăunează. Să nu depășim linia frumosului și a naturalului”

Media10: Pot operațiile estetice, în exces, să genereze și probleme medicale serioase?

Dr. Ioana Tuhar: Da, pot să apară complicații. Spre exemplu, un implant mamar cu o cantitate mai mare de silicon poate genera complicații la nivelul coloanei vertebrale, pentru că vorbim despre o greutate cu care pacienta va trăi toată viața sau până în momentul în care va decide să renunțe la implantul cu silicon. Orice exagerare dăunează. În principiu, la nivelul feței este folosit acidul hialuronic, care poate fi distrus în momentul în care apar diformități la nivelul buzelor sau a pomeților. Se poate pune enzima care topește acidul hialuronic, dar există și alte produse care sunt permanente sau semipermanente, cu care pacienta trebuie să conviețuiască. În tot ceea ce facem trebuie să avem moderație. Să nu depășim linia frumosului și a naturalului. Îmi doresc ca, împreună  cu colegii mei să oprim acest fenomen exagerat.

„În Israel, în urmă cu 15 ani era obligatoriu un examen psihologic înainte de orice intervenție estetică”

Media10: Considerați că este nevoie de consiliere psihologică în cazul persoanelor care tind să exagereze cu operațiile estetice?

Dr. Ioana Tuhar: Din păcate, nu există nimic instituționalizat în acest moment. De exemplu, în Israel, în urmă cu 15 ani era obligatoriu un examen psihologic înainte de orice intervenție estetică. Sunt convinsă că în România este nevoie de examene psihologice efectuate înainte de operațiile estetice și cred că la un moment dat vom ajunge și noi să cerem aceste examene. De cele mai multe ori, pacientul sau pacienta pare că are așteptări realiste la toate consulturile înainte de operație, apoi observăm că după operație personalitatea se schimbă, cerințele se schimbă și este nevoie de o consiliere psihologică. Faptul că recurgi la operații estetice pentru a fi mai frumoasă pentru tine este mai puțin periculos, grav este ca după operație să te aștepți să găsești imediat pe cineva sau să meargă relațiile care înainte de operație nu mergeau.

„Blefaroplastia este cea mai cerută intervenție chirurgicală în acest moment la grupa de vârstă 35-65 de ani”

Media10: Din ce în ce mai multe persoane sunt interesate de blefaroplastie. În ce constă aceasta?

Dr. Ioana Tuhar: Blefaroplastia este cea mai cerută intervenție chirurgicală în acest moment la grupa de vârstă 35-65 de ani. În special, de blefaroplastia superioară sunt interesate atât femeile cât și bărbații. Blefaroplastia superioară, adică la îndepărtarea excesului de tegument de piele de la nivelul pleoapei superioare, este una dintre cele mai simple din chirurgia estetică și tocmai din acest motiv cred că are succes în rândul pacienților noștri. Se poate realiza cu anestezie locală, nu are o durată foarte lungă (o ora – o oră și jumătate), pacientul poate pleca apoi acasă, însă singurul lucru care incomodează pacientul este faptul că apar echimoze și edem în jurul ochilor, dar acestea se remit spontan în 7-10 zile. Cu toate acestea, efectul este de întinerire, cu cel puțin 5 ani. Beneficiile sunt mari și merită izolarea timp de o săptămână post operator. De asemenea, putem vorbi și despre o blefaroplastie inferioară. Aici lucrurile sunt puțin mai complicat, pentru că, de obicei nu se limitează numai la îndepărtarea excesului de piele. Pentru un rezultat corect trebuie să gestionăm și țesuturile profunde de sub piele: mușchii și grăsimea. Eu prefer să fac această intervenție cu anestezie generală sau sedare, nu cu anestezie locală, deoarece, la cea mai mică durere pacientul poate să se miște. De cele mai multe ori, când ne decidem să efectuăm o blefaroplastie inferioară și cea superioară este implicită.

See Also

Media10: Care este cea mai complicată intervenție chirurgicală din chirurgia estetică?

Dr. Ioana Tuhar: Rinoplastia și intervențiile de ridicare și de reducție a sânilor sunt intervenții cu grad de dificultate crescut. De cealaltă parte, cea mai căutată, operația de augumentare mamară nu este o operație foarte complicată. Nu este nici foarte ușoară, dar nu putem compara gradul de dificultate cu o operație de ridicare de sâni.

„Să îmi văd pacienții fericiți reprezintă cea mai mare satisfacție”

Media10: Cum arată o zi pentru dumneavoastră?

Dr. Ioana Tuhar: O zi din viața mea începe la ora 8 dimineața, la spitalul Militar Carol Davila din București unde mă ocup de consultații, operații și absolut tot ceea ce înseamnă îngrijirea cazurilor care se prezintă în serviciul nostru. În jurul prânzului plec la cabinetul meu, unde încep injectări, consultații, și de două ori pe săptămână la o altă clinică unde facem operații, intervențiile de chirurgie estetică. De cele mai multe ori ziua nu se încheie mai devreme de ora 7 seara când vin acasă și încerc să mă ocup cât pot de bine și de eficient de copilul meu.

Media10: Care este cea mai mare satisfacție pe care o aveți, ca medic?

Dr. Ioana Tuhar: Să îmi văd pacienții fericiți reprezintă cea mai mare satisfacție a mea. Cu toate acestea, cele mai mari satisfacții le am atunci când fac ceva ce se cheamă chirurgie plastică, partea cealaltă a chirurgiei. Atunci când salvez oameni cu arsuri extinse pe corp sau cu cancere extensive, sau când simt că ceea ce am făcut eu a salvat sau a contribuit la salvarea vieții omului respectiv. Aceasta este adevărata satisfacție.

„Este foarte greu să tratezi răni de glonț sau de grenade”

Media10: Care a fost cel mai dificil moment din cariera de medic?

Dr. Ioana Tuhar: Cel mai dificil moment a fost în Israel când abia ajunsesem și pe timpul unui atentat m-am trezit angrenată într-o serie de intervenții chirurgicale, pe care nu le mai văzusem și nu mi le mai imaginasem în România. Este foarte greu să tratezi răni de glonț sau de grenade, m-am simțit puțin pierdută, însă m-am adaptat și la acest gen de patologie. Nu am vrut să renunț, însă aveam teama că nu mă voi descurca sau nu voi știi să tratez acele cazuri. Niciodată nu am simțit că vreau să renunț.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top