Echipede10. Viața unei fete salvată de o echipă de medici dedicați de la Spitalul Universitar din București

O echipă medicală bine pregătită, de la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), coordonată de dr. Bogdan Dorobăț, medic primar radiologie intervențională a realizat o intervenție dificilă, dar salvatoare. Este vorba de embolizarea unui anevrism disecant post traumatic în urma unui accident rutier. Medicii de la SUUB l-au înlocuit pe „NU SE POATE” CU „SE POATE” și astfel au reușit să salveze o viață. 

Medicii au intervenit pentru o pacientă de 16 ani cu anevrism disecant intracerebral făcut în urma unui accident rutier, care a ajuns de urgență la un spital de copii. Pentru că nu există niciun centru care să trateze acest gen de patologie într-un spital de pediatrie din România, s-a solicitat ajutorul medicilor de la compartimentul de Radiologie Intervențională din cadrul SUUB. Transferul pacientei a fost aprobat imediat de toți factorii implicați (conducere, neurochirurg, medic ATI, radiolog intervenționist).

„Pacienta avea un anevrism disecant, adică o dilatare pe un vas de sânge. S-a intervenit prin picior, s-a introdus un microcateter până la nivelul acelei umflături de pe vas, care a fost umplută (securizată) cu spirale de platină, ca să nu exista pericolul să se rupă, din nou, să resângereze. A fost o situație de urgență în care am intervenit. Și tocmai pentru că apar astfel de situații trebuie ca toate autoritățile să înțeleagă faptul că este important să avem în secție toate materialele necesare, de diferite dimensiuri și de diferite tipuri, pentru că o urgență nu știi când apare și atunci trebuie să fim pregătiți”, spune doctorul Bogdan Dorobăț, medic primar radiologie – imagistica medicala, coordonatorul Compartimentului Angiografie și Terapie Endovasculară din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București.

În cazul acestei tinere, dacă nu s-ar fi intervenit rapid, exista riscul unei hemoragii cerebrale care putea avea consecințe dramatice.

După intervenția chirurgicală minim-invazivă realizată de echipa coordonată de dr. Bogdan Dorobăț, pacienta a fost atent monitorizată de medici de la Terapie Intensivă și transferată, ulterior, la spitalul de pediatrie. Evoluția pacientei după externare a fost foarte bună, fiind așteptată la control peste câteva luni.

Activitatea de angiografie și terapie endovasculară a debutat în Spitalul Universitar de Urgență București la începutul anului 2001. Bazele laboratorului de angiografie au fost puse de Dr. Bogdan Dorobăț și Dr. Rareș Nechifor, sub coordonarea Prof. Emanoil Popescu și Prof. Gheorghe Iana.

Numărul intervențiilor și gradul de complexitate a crescut de la an la an, multe dintre ele fiind în premieră națională.

Din anul 2008, prin dotarea cu primul angiograf biplan din România, laboratorul se reorganizează și se transformă în Compartimentul de Angiografie și Terapie Endovasculară. Acum compartimentul este dotat cu 3 aparate de angiografie ce deservesc atât activitatea de Radiologie Intervențională cât și cea de Cardiologie Intervențională, fiind unul din principalele laboratoare de specialitate din România.

Compartimentul de Angiografie și Terapie Endovasculară este și un centru important de pregătire profesională, numeroși rezidenți și specialiști fiind instruiți teoretic și practic în ultimii 15 ani pentru a lucra pe diferite angiografe din țară. Totodată au avut loc sau sunt în desfășurare mai multe proiecte de cercetare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

CT-ul de la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara s-a stricat. Medicii solicită ajutor autorităților

Next Post

Radiografia de Sinusuri Maxilare și Antero – Frontale (SAF),  în Centrele Radiologie Dentară și Imagistică MaxxDent

Related Posts
Verified by MonsterInsights