„Ne milogim pentru stenturi”. Conf.univ.dr. Octavian Istrătoaie, șef clinică Cardiologie, SCJU Craiova

Criza sanitară s-a accentuat în perioada pandemiei, iar lipsurile pun cadrele medicale și pacienții în situații limită. Ordinul de suspendare a intervențiilor care nu erau considerate urgente, pentru perioada stării de urgență, a ținut în spital doar pacienții grav bolnavi, care erau și cei mai expuși îmbolnăvirii cu Sars-Cov-2. Astfel, presiunea pe umerii echipei medicale a fost și mai mare. Clinica de Cardiologie și Clinica de Cardiologie Intervențională de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova (SCJU) Craiova sunt două dintre cele mai importante clinici ale spitalului, bolile cardiovasculare fiind principala cauză de mortalitate în rândul românilor. De curând, MS a anunțat că SCJU Craiova a fost inclus pe lista centrelor de tratament al pacienților cu infarct miocardic acut în cadrul acțiunii prioritare AP-IMA, ceea ce înseamnă că bolnavii vor putea beneficia de intervenții în regim de urgență și nu doar la programare cum se întâmplă până acum. Cât de lung este drumul de la „a zice”, până la „a face” și cu ce probleme se confruntă medicii? Ce înseamnă lupta din timpul pandemiei într-o secție primordială a spitalului? Aflăm de la  conf.univ.dr. Octavian Istrătoaie.  

Media10: Ce a însemnat perioada stării de urgență pentru secția de Cardiologie a SJU Craiova?

Conf.univ.dr.Octavian Istrătoaie: Ne-am chinuit, a fost groaznic. Până să se facă Laboratorul de Genetică, cel care ne-a dus cu un kilometru înainte, a fost ceva înfiorător. Pentru că era secția plină de COVID și nu puteam să testăm, nu puteam să internăm pacienții cu infarct sau urgențe cardiovasculare. La un moment dat, am avut 30% din colectiv infectat. Am putut să funcționăm decât cu 50% din capacitate, doar atât ni s-a dat voie de la ISU și DSP. Adică doar cu 45 de paturi, ținând cont și de distanțarea dintre saloane. Am avut o relaxare controlată prin toamnă, când ajunsesem la mai multe internări, dar au început iar să apară pozitivi, și în rândul pacienților, și în rândul personalului. Și am scăzut iar dramatic numărul internărilor. A fost… vreau să uit anul care a trecut.

„Acum e mai sigur să stai internat în spital decât să te duci la cumpărături”

Media10: Într-adevăr. Totuși, se observă o ușoară scădere a cazurilor COVID. Pacienții au început să se vaccineze. Cum stau lucrurile acum în ce privește internările la Cardiologie?  Mai vin oamenii cu aceeași teamă la spital?

Conf.univ.dr.Octavian Istrătoaie: După ce am testat tot personalul și toți pacienții, adică din septembrie, clinica de Cardiologie a devenit mai sigură decât marile magazine. Adică în momentul de față, secția noastră este mai sigură decât mersul la supermarket, unde-i vezi pe toți cu masca în barbă. Am mai avut câte un caz la două săptămâni, cu pacienți testați negativ, dar care au început să tușească după 3 zile de internare.

Prin Policlinică am internat numai pacienți testați, acum internăm și pacienți care au rapelul făcut. Deci, repet, acum e mai sigur să stai internat în spital decât să te duci la cumpărături.

„Ne-am cumpărat echipamente ca să putem să supraviețuim”

 

Media10: Ce s-a întâmplat în această perioadă cu urgențele cardiovasculare / cele mai frecvente patologii (infarct micocardic, de ex)?   În ce măsură au reușit să fie tratate?

Conf.univ.dr.Octavian Istrătoaie: Nu am refuzat nicio urgență cardiovasculară. Infarctul, insuficiențele cardiace decompensate, edemo-pulmonararul acut, acestea au fost urgențele. I-am internat pe pacienți, a venit testul negativ, i-am mutat în secție… a fost… trimiteam testul la 12 noaptea la laborator, noaptea stăteam să mă uit la rezultat, îl dădeam colegului de gardă, echipează-te, dezechipează-te. N-am avut nici materiale, vai de noi! Ne-am cumpărat echipamente ca să putem să supraviețuim.

„Ministerul nu ne-a dat nimic, numai promisiuni am avut”

 Media10: Ați adus în discuție lipsa materialelor. Aceeași problemă este, din păcate, în majoritatea secțiilor din spitale. În cazul Cardiologiei, care au fost acele materiale/ echipamente/acea  aparatură, care v-au lipsit?

See Also

Conf.univ.dr.Octavian Istrătoaie: Sincer, cam toate ne-au lipsit, de la A la Z. Spitalul ne-a dat cu țârâita, că nici el nu avea de unde. Ministerul nu ne-a dat nimic, numai promisiuni am avut.

De stenturi, de substanță de contrast, de catetere (n.red- Cateterele sunt dispozitive medicale care pot fi introduse în organism pentru a trata boli sau pentru a efectua o procedură chirurgicală.).  Niciodată n-am avut de toate, să zici că nu ne trebuie nimic. Niciodată nu s-a întâmplat asta, cu precădere în cei 4 ani. După ce se schimbă Guvernul trec 6 luni până să poți vorbi cu cineva la telefon.

„Tot timpul ni s-a dat la jumătate față de cât am cerut”

 Media10: Foarte des întâlnită printre intervenții este montarea de stenturi, acele dispozitive mici, implantate în interiorul unui vas de sânge care are nevoie de lărgire, astfel încât să sângele să aibă un flux normal. Câte astfel de intervenții ați avut până acum?

Conf.univ.dr.Octavian Istrătoaie: Din 2016, de când am deschis clinica, s-au făcut peste 3.000 de coronarografii. Iar stenturi cred că au fost în jur de 1.000. Dar niciodată suficiente. Tot timpul am rămas în pană de ceva și a trebuit să ne milogim ca să ni se asigure o funcționare normală. Tot timpul ni s-a dat la jumătate față de cât am cerut. Vorbesc și de CAS, și de Ministerul Sănătății. Deci niciodată nu am montat atâtea stenturi cât ne-am fi dorit.

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top