Bolnavii de la Urologie, operați cu aparatură veche. Prima donație în 20 de ani, oferită de RURIS. Dr. Paul Tomescu, șeful clinicii de Urologie, SJU Craiova: „Avem nevoie de dotare minimă”

Clinica de Urologie, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova  are nevoie, mai mult ca niciodată, de resurse și de echipamente moderne pentru tratarea bolnavilor. Pacienții au nevoie de intervenții minim invazive, ce pot îndepărta pietrele situate în rinichi fără operație, într-un timp scurt și fără durere. Din păcate, spitalul din Craiova nu dispune de aparatura elementară pentru aceste intervenții, astfel că pacienții caută vindecarea în sistemul medical privat sau în afara țării.

Pandemia a redus și mai mult adresabilitatea bolnavilor către spitalul de stat, iar dotarea secției de Urologie ar fi mana cerească, pentru doctorii care luptă să păstreze pacientul prin act medical de calitate. În lipsa investițiilor de la Ministerul Sănătății, clinica de Urologie a beneficiat de prima donație din ultimii 20 de ani venită din partea companiei Ruris.

Continuăm seria interviurilor de la Spitalul de Urgență din Craiova și discutăm cu conf.univ. dr. Paul Tomescu, șeful clinicii de Urologie.

Autor: Teodora Argint

Teodora Argint: Cum a influențat pandemia atât activitatea clinicii de Urologie, cât și gradul de adresabilitate al bolnavilor?

Conf.univ.dr.Paul Tomescu: Urologia a fost mereu în top 3 servicii din spital, ca volum de muncă și adresabilitate, însă acum a fost mult mai dificil să lucrăm, din cauza regulilor epidemiologice, adică să asigurăm distanțarea și izolarea pacienților. Ne-am confruntat cu foarte multe cazuri de pacienți pozitivi, ba chiar și personalul s-a îmbolnăvit. Foarte grav este că a scăzut dramatic numărul de prezentări în urgență, în policlinică. Oamenii s-au speriat. S-au orientat către serviciile private, aveau impresia că acolo nu există coronavirus. Astfel, s-a redus activitatea secției cu aproape două treimi. Spre exemplu, dacă înainte de pandemie aveam 4500 de intervenții chirurgicale pe an, acum, din cauza COVID, am avut 1500 de internări tot anul, dintre care majoritatea – 1350- au fost intervenții chirurgicale.

De asemenea, capacitatea secției de Urologie a fost redusă la mai puțin de jumătate. Secția dispune în total de 70 de paturi. Date fiind restrângerile, a mai trebuit să ținem o parte din pacienți singuri în salon, să-i izolam câteva zile, până primeau rezultatele testelor COVID-19. Deci nu aveam voie să internăm mai mult de 26-28 pacienți în secție.

 Aparatură veche, pacienți trimiși la alte spitale

Teodora Argint: De aproape 20 de ani, Ministerul Sănătății nu a mai alocat fonduri pentru echipamente necesare secției de Urologie. Cât de gravă este situația în această perioadă și cum se descurcă personalul medical în aceste condiții?

Conf.univ.dr.Paul Tomescu: În ziua de azi, chirurgia e minim invazivă. Lumea vrea chirurgie endoscopică, lasere, chirurgie robotică.  Pacientul nu mai acceptă să-l operez cu bisturiul ca acum 50 de ani. Or pentru asta, costurile sunt mult mai mari. Pentru că foarte mult din instrumentarul modern este conceput să fie de unică folosință. Pense, clipuri speciale, fibre care sunt de unică folosință.  În ce privește echipamentele și linia de endoscopie din Urologie, Ministerul Sănătății n-a mai alocat fonduri pentru acestea din 2003. În 2003 a venit instrumentar de vreo 250.000 de euro, cumpărat de Ministerul Sănătății.  De atunci, nimic. De 18 ani noi am folosit aceeași aparatură. Dotarea actuală a secției este din autofinanțarea noastră, a medicilor. Și din granturi, din fonduri europene sau de la Consiliul Județean. Doar așa ne-am mai ținut pe linia de plutire! În urmă cu doi ani, Consiliul Județean ne-a cumpărat un laser operator și fibre laser. Numai că fibrele erau tot de unică folosință. Am avut atunci un număr de 20, care s-a terminat în două luni. Apoi…a trebuit să ne descurcăm. Este grav că urologia, atât de importantă pentru pacienți, e lăsată de izbeliște. Noi ne-am finanțat cel mai mult dintr-un grant, acum vreo câțiva ani. Ne-am luat scule de vreo 150.000 de euro, valoarea grantului. Am avut probleme atunci. Am fost chemați la audit, la București. Erau foarte surprinși că am folosit banii de grant, bani europeni, pentru utilarea secției. Spuneau că nu suntem credibili pentru europeni, cum adică muncim gratis? Toți ceilalți, care aveau astfel de granturi în țară, foloseau banii pentru salarii și deplasări la congrese în străinătate. Noi i-am dat pe toți pe aparatură din spital. Că efectiv nu ne sponsoriza nimeni. Strigam degeaba.

 Prima donație pentru Urologie, după 20 de ani de ignoranță

Teodora Argint: De curând, ați primit totuși câteva echipamente pentru secția de urologie, pe bază de donație, pentru prima dată după mulți ani. Ce presupun acestea?

Conf.univ.dr.Paul Tomescu: Sincer, am rămas și eu surprins. M-a contactat managerul de la „Ruris”, Mircea Petrescu, nici nu-l cunoșteam. Voia să facă o sponsorizare pentru diverse clinici din spital și s-a gândit că Urologia ar avea nevoie. Inițial am fost neîncrezător. Pentru că secția noastră n-a mai fost dotată de 20 de ani. În ce privește această ultimă donație, a fost de circa 6000 euro, bani din care firma ne-a cumpărat fix ce aveam nevoie. Niște fibre laser și niște piese pentru aparatura endoscopică, care se stricaseră.

Fibrele laser sunt absolut necesare pentru chirugia endoscopică a litiazei urinare. Fără ele, nu putem opera pacienții în spital, prin mijloace moderne. Până acum, pacienții erau nevoiți să meargă obligatoriu în clinicile private, pentru că spitalul n-avea fibre laser.

1.000 de euro costă instrumentul care poate salva viața pacientului, dar spitalul nu îl are

Teodora Argint: Așadar, aceste fibre sunt foarte importante pentru viața pacientului. Ce preț au și de ce nu dispune spitalul de ele?

Conf.univ.dr.Paul Tomescu: Bineînțeles că, de-a lungul anilor, am tot cerut de la conducerea spitalului aceste minime dotări. La începutul anului ni s-a promis că secția va fi pusă în regim de urgență, deci că vom primi nu doar materiale pentru lupta împotriva pandemiei, ci și pentru restul instrumentarului de urgență. Nu s-a întâmplat lucrul ăsta.

Costurile pentru aceste fibre ar fi o nimica toată, sincer. Spitalul putea să cumpere fibrele astea laser de azi pe mâine. O fibră de aceasta costă 1000 de euro. Și se poate folosi la mai mulți bolnavi, nu sunt de unică folosință, ca cele pe care spuneam că le-am primit acum 2 ani și care s-au terminat imediat.

Ce am primit noi din ultima donație ne ajunge pentru un an de zile, să operăm o dată pe săptămână. Și deja am făcut programările și ne ajung fibrele laser pentru 50 de folosiri. Deci pentru un an de zile.

See Also

Modernizarea clinicii de Urologie – un hop de 500.000 de euro, rămas fără răspuns

Teodora Argint: În afara acestor fibre laser, de ce alte echipamente primordiale ar mai avea nevoie secția?

Conf.univ.dr.Paul Tomescu: Păi brațul radiologic, de exemplu, nu există în tot spitalul!! Inclusiv pacienții de la Ortopedie, cu fracturi, cu răni grave, sunt îndrumați pentru operații la Drăgășani.  Brațul radiologic este un instrument care permite efectuarea radiografiilor de urgență, inclusiv pe masa de operație. Și nu doar urologia, toate secțiile ar trebui să-l aibă, în special secțiile chirurgicale- și la Urologie, și la Chirurgie Infantilă, și la Chirurgie Toracică, și la Neurochirurgie. În situația de față, suntem nevoiți să alergăm cu bolnavii pe targă, la Radiologie, la subsol. Inclusiv cu bolnavii aflați sub anestezie.

De asemenea, avem nevoie de echipamente pentru intervențiile chirurgicale minim invazive. Cum ar fi litostricția extracorporeală. Aceasta bombardează pietrele din rinichi fără intervenție chirurgicală. Deci foarte importantă și eficientă pentru bolnav. De 20 de ani ni se promite și nu a fost cumpărată de spital nici acum.  Nu avem tuluri de chirurgie endoscopică, de chirurgie laparoscopică, de NLP, adică de nefrolitotomie percutanată (n.red- o intervenție chirurgicală minim invazivă- „prin gaura cheii-, destinată pietrelor cu diametrul de peste 2cm situate în rinichi.)

Așadar, pentru ca secția de Urologie să poată fi dotată la standarde europene, ar fi nevoie de circa  de 500.000 mii de euro.

 Din echipa secției de Urologie fac parte 12 medici și 25 de rezidenți. 

 

 

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top