Dr. Emilia Goanță, singurul medic din Oltenia specializat în electrofiziologie, care face și partea de implantologie cardiacă

Dr. Emilia Goanță, medic specialist cardiolog, este singurul medic din Oltenia specializat în electrofiziologie, care face și partea de implantologie cardiacă. Lucrează la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova și la Centrul CARDIOMED, unde redă pacienților speranța la o viață normală. Procedurile realizate de dr. Emilia Goanță salvează vieți. Cel mai vârstnic pacient al său a avut 102 ani. În Oltenia, tot mai mulți oameni au nevoie de astfel de proceduri medicale, bolile cardiovasculare fiind cele mai întâlnite afecțiuni în România. Ce înseamnă electrofiziologia, dar și implantul de stimulator cardiac?

Media10: Sunteți singurul medic cardiolog din Oltenia specializat in electrofiziologie, care face și partea de implantologie cardiaca. Ce înseamnă mai exact aceasta specializare?

Emilia Goanță: Când vorbim de electrofiziologie, în principiu, vorbim de proceduri de diagnostic. Vorbim de proceduri de diagnostic a aritmiilor, prin studiul electrofiziologic intracavitar, ne referim la proceduri terapeutice, de ablații prin curent de radiofrecvență sau de crioablație pentru tratamentul tahiaritmiilor, tahicardiilor. Dacă vorbim de partea de implantologie cardiacă, facem trimitere la dispozitivele cardiac și avem două grupe mari: stimulatoarele și defibrilatoarele cardiace.

Media10: V-ați specializat la unul dintre cele mai mari centre de cardiologie din Italia. De ce ați ales să vă întoarceți în România?

E.G.: Pentru că România este țara mea și locul în care m-am născut, locul în care m-am format și am simțit o responsabilitate, o datorie morală poate. Cred că pot să fac diferența aici mai degrabă decât în Italia, bineînțeles, construind și muncind foarte mult.

„Stimulatorul cardiac este un dispozitiv de mici dimensiuni, care  se folosește pentru tratarea bradicardiilor, adică a pulsului mic”

Media10: Cât de des întâlniți pacienți care au nevoie de intervențiile dumneavoastră?

E.G.: Foarte frecvent. Să zicem că în momentul de față implanturile de novo noi, anuale, în acest sezon, sunt în jur de 250-300 pe an. Dar, trebuie să luăm în considerare inclusiv pacienții care au fost implantați, pacienții care au deja stimulatoare cardiace și care trebuie să fie verificați periodic, la 6, maxim 12 luni, care au nevoie de schimbarea stimulatoarelor sau de proceduri de revizie, în cazul în care sunt malfuncții de stimulator și, evident, atunci se multiplică considerabil numărul lor.

Media10: Ce este stimulatorul cardiac și când se recomandă această procedură?

E.G.: Stimulatorul cardiac este un dispozitiv de mici dimensiuni, care predominant se folosește pentru tratarea bradicardiilor, adică a pulsului mic, a pulsului rar. Când vorbim de diagnostice precum boală de nod sinusal, bradicardie sinusală dacă este simptomatică prin sincope, pauze sinusale și, foarte frecvent, blocul atrioventricular care crește mortalitatea. Practic, în momentul în care avem un puls rar, un puls mic, atunci montăm acest stimulator care transmite curent electric la nivelul mușchiului cardiac, la nivelul inimii și face ca inima să se contracte. Ele sunt de mai multe tipuri în funcție de patologia și boala fiecărui pacient. Avem stimulatoare unicamerale care au doar o singură sondă și care se montează fie la nivelul atriului drept, fie la nivelul ventricului drept, bicamerale cu două sonde și cel mai complex este stimulatorul  triplucameral, care are trei sonde, pe lângă atriului drept și ventriculul drept, mai avem și ventriculul stâng și care se recomandă în special la pacientul cu insuficiență cardiacă, care are cardiomiopatie dilatativă, adică cordul dilatat, mărit, și care are o disfuncție sistolică severă, o fracție sub 35% și care are asociat, inclusiv, o tulburare electrică, un bloc de ramură stângă îi spunem noi, din punct de vedere medical.

Media10: În general, pacienții ajung târziu la medic, atunci când problema lor medicală este destul de avansată. Cum descoperiți pacienții, cum ajung la dumneavoastră, pentru astfel de intervenții?

E.G: În momentul în care sunt urgențe ei ajung direct în UPU. Dacă sunt proceduri elective, adică pacientul poate să fie simptomatic, de exemplu se prezintă la consultul cardiologic, simptomatic prin: amețeli, sincopă, sesizează acasă la monitorizarea frecventă cu un tensiometru, cu un pulsoximetru o frecvență mică.  Noi atunci avem posibilitatea de a constata problema când facem o electrocardiogramă și consult cardiologic. În cazurile în care aceste tulburări de ritm apar intermitent, adică noi putem să facem o consultație, dar în momentul consultație nu apare nimic, avem metode nenumărate de diagnostic și atunci trebuie să surprindem evenimentul când se produce, fie prin monitorizare Holter (înregistrarea activității electrice pe una, două sau mai multe zile), fie prin montarea unor dispozitive implantabile, care se numesc loop-recorder și care pot să monitorizeze activitatea electrică până la trei ani de zile. Fie printr-un studiu electrofiziologic și atunci studiem activitatea electrică a inimii și observăm dacă există sau nu tulburări de conducere, care sunt patologice.

„Controlul de stimulator se face doar de către medicul curant, medicul implantolog”

Media10: Cât de important este ca pacienții să ajungă la timp la dumneavoastră?

E.G.: Foarte important. Din păcate, am avut niște experiențe destul de urâte în ultima perioadă, posibil și din cauza pandemiei. Pacienții, unii dintre ei, nu și-au mai făcut consulturile, controalele de stimulator cardiac sau unii cred că un control cardiologic reprezintă un control de stimulator cardiac și nu este adevărat. Controlul de stimulator se face doar de către medicul curant, medicul implantolog și, de asemenea, un control de stimulator nu înseamnă un consult cardiologic. Au fost situații în care pacienții au venit cu malfuncții, adică stimulatorul nu mai mergea corespunzător și cazuri mult mai grave în care au venit cu generatoarele complet epuizate. Adică, stimulatorul nu mai mergea și asta trebuie să înțeleagă pacientul că se poate solda inclusiv cu decesul lui.

Media10: Cum se desfășoară procedura de implant de stimulator cardiac?

E.G.: Este o procedură minim invazivă și atunci, automat necesită internarea pacientului. Ea se face cu anestezie locală și nu generală. Noi, practic, facem o mică incizie la nivelul toracelui stâng, la pacienții care sunt dreptaci sau la nivelul toracelui drept, la pacienții care sunt stângaci. Ulterior, introducem în interiorul inimii niște sonde, acei electrozi sub control fluoroscopic, adică radiologic, să vedem dacă avem o poziționare corectă și avem câteva modele, strict în scop educativ. Acestea sunt modele de sonde pe care noi le avem disponibile, de exemplu sondă cu fixarea activă, adică are un șurub la vârf care permite înșurubarea, fixarea printr-un mecanism de înșurubare intracardiac sau avem sonde cu fixare pasivă, practic nu necesită înșurubare și care la fixare au niște ancore la vârf, care permit agățarea de structurile intracardiace din interiorul inimii. După ce se montează corespunzător ele se conectează la stimulatorul cardiac, care este de dimensiuni mici sau mai mari, în funcție de complexitate. Cu cât el este mai complex, cu atât este mai mare. De exemplu stimulatorul unicameral este cel mai mic ca dimensiune, dar ne putem duce la modele mai mari, care sunt complexe, precum stimulatorul triplucameral. Ele se montează sub piele și se închide incizia.

 Viața pacientului după implantul de stimulator cardiac

Media10: Ce se întâmplă după ce faceți această procedură? Cum se modifică viața pacientului și care ar trebui să fie stilul lui de viață?

See Also

E.G.: În principiu, după implantul de stimulator postprocedural pacientul trebuie să evite să atingă acea zonă de cicatrice. Nu trebuie să tragă dispozitivul, nu trebuie să-l rotească sub piele. Este indicat să se evite, cel puțin în primele trei luni de zile, sprijinirea în umăr, în braț pe partea implantului. De asemenea, nu permitem pacientului, de regulă, să doarmă pe partea implantului. Dacă se sesizează că apare roșeață, umflătură, secreție la nivelul cicatricei obligatoriu trebuie să ia legătura cu medicul implantolog. Din punct de vedere al stilului de viață, trebuie știut că anumitor sporturi mai intense se pot face doar cu acordul medicului implantolog. Pacientul nu trebuie să care greutăți foarte mari în mâna stângă, de aceea, la dreptaci implanturile se fac pe partea stângă, ca mâna dreaptă să fie liberă. Se recomandă să nu se staționeze în jurul câmpului electromagnetic sau în vecinătatea stâlpilor de electricitate, să nu folosească aparate electrocasnice sau utilaje electrice care pot să interfere cu aparatul, de exemplu aparatul de sudură electric, bormașina. De asemenea, anumiți pacienți nu au voie să facă rezonanță magnetică, pentru că depinde foarte mult de tipul de dispozitiv, dacă au dispozitive care sunt compatibile RMN atunci pot să efectueze investigația RMN, numai cu programare înainte și trebuie setat aparatul, astfel încât să poată să se efectueze în siguranță investigația. Pacientul trebuie să meargă la controalel regulate și asta se face în orice centru care face partea de implantologie, controalele se fac la o lună, la trei luni și apoi din șase în șase luni. La o lună și la trei luni de zile se fac să vedem, în primul rând, că plaga arată bine, că s-a vindecat bine, că stimulatorul merge bine, iar apoi din șase în șase luni facem evaluările care ne permit aprecierea funcționalității sondelor, durata bateriei, frecvența cu care este setat aparatul.

Când trebuie înlocuit stimulatorul cardiac

Media10: Când se impune înlocuirea stimulatorului cardiac?

E.G.: Durata aparatului este limitată și variază în funcție de complexitatea aparatului. Cele mai complexe durează undeva la minim 5-6 ani și merg până la cele mai simple care au o durată poate și de 12 ani. După care pacientul va trebui să se interneze și acest stimulator trebuie schimbat, dacă sondele funcționează normal, dacă nu trebuie intervenit inclusiv pentru plasarea altor sonde.

Media10: Întâlniți nevoia de astfel de proceduri la pacienții mai vârstnici sau a început să scadă vârsta și sunt și tinerii care, din păcate, au nevoie?

E.G.: Absolut. Pot să fie și tineri. Bineînțeles, sunt blocurile congenitale, de exemplu,  așa se nasc și atunci indicațiile sunt temporizate până în momentul în care pacientul devine simptomatic. Am avut cred că cel mai în vârstă pacient de 102, 103 ani. Avem pacienți de toate vârstele.

Pacientul nu suportă absolut niciun cost

Media10: Iată cum aceste proceduri chiar pot să prelungească viața multor pacienți și să-i ajute cumva să ducă un trai normal. Sunt proceduri decontate de Casa de Asigurări sau pacienții trebuie să suporte anumite cheltuieli?

E.G.: Pacientul nu suportă absolut niciun cost. Sunt proceduri complet gratuite prin sistemul de sănătate, suportate de CAS, la pacienții care sunt asigurați medical. Avem dispozitive de la cele mai simple până la cele mai complexe, inclusiv cu compatibilitate RMN, putem să oferim pacienților o gamă largă de dispozitive și un tratament adecvat pentru boala pe care o au. În curând, o să începem și zona de monitorizare la distanță, telemetria, astfel încât să le putem lăsa monitoare acasă, dispozitive, prin care ei să ne transmită datele telemetric și noi să-i putem urmări la distanță, ca să fim siguri că sunt bine.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top