Diagnosticul și tratamentul cancerului de stomac, GRATUITE, la Centrul Medical Renașterea

Cancerul de stomac sau cancerul gastric, așa cum i se mai spune, este a treia cea mai frecventă cauza de deces prin cancer din lume. Afecțiunea continuă să fie greu de tratat, deoarece majoritatea pacienților ajunge la medicul gastroenterolog când boală este avansată. La Centrul Medical Renașterea pacienții pot beneficia gratuit de investigații pentru stabilirea diagnosticului, tratament și îngrijirea unei echipe multidisciplinare de medici.

Cancerul la stomac, numit și cancer gastric, începe atunci când celulele sănătoase din stomac devin anormale și scapă de sub control. Înmulțirea lor necontrolată determina apariția tumorilor. O tumoare poate fi malignă sau benignă. Tumoarea malignă este canceroasă, ceea ce înseamnă că poate crește și se poate răspândi în alte părți ale corpului. În schimb, atunci când tumoarea este benignă, ea poate crește, dar nu se va răspândi. Echipa Centrului Medical Renașterea susține accesul pacienților la servicii medicale de calitate, integrate.

Este un proiect dedicat diagnosticului și terapiei personalizate a cancerului gastric, se numește ,,Terapie personalizată în funcție de profilul imunohistochimic al fragmentelor tumorale în cancerul gastric” și este realizat de o echipă multidisciplinară. Echipa este formată din opt medici de specialități diferite: medici interniști, gastroenterologi, oncologi, anatomopatologi, medici radiologi. Ne dorim să aplicăm un protocol de diagnostic precoce, de screening, de stadializare și terapie personalizată în această boală malignă cu pronostic foarte sever. Ceea ce ne-a motivat este faptul că sunt foarte multe cazuri de cancer de tub digestiv, cancer gastric, cancer esofagian și cancer de colon. Numărul pacienților este în creștere foarte mare, iar majoritatea se prezintă la medic în stadii avansate, explică prof.univ.dr. Paul Mitruț, medic primar medicină internă și gastroenterologie.

 

Cine poate beneficia de program

Proiectul presupune realizarea unui screening în populația generală cu risc pentru cancerul gastric, ne referim aici la pacienții de obicei peste 50 de ani, care prezintă simptome specifice, ce ar sugera existența unui cancer gastric, respectiv scădere ponderală, inapetență sau apetit diminuat, vărsături cu sânge, hematemeză, melenă în anumite situații sau cei care au avut cancere de de tub digestiv în antecedente, dar și cei care au avut anumite afecțiuni cu risc de malignizare.

„De exemplu, cei care sunt operați gastric, cei operați pentru ulcer au un risc de a dezvolta cancerul gastric și ei trebuie evaluați periodic. Sau pacienții cu anumite tipuri de gastrite, gastrita Menetrier, gastrite atrofice, gastrite cu displazii intestinale, care pot să ducă la apariția  leziunile maligne gastrice. Acești pacienți pot să vină din proprie inițiativă la centrul nostru medical sau să fie trimiși de medicii de familie și pot beneficia de explorare, de examen endoscopic gratuit”, explică prof.univ.dr. Paul Mitruț, medic primar medicină internă și gastroenterologie.

Odată ajunși la Centrul Medical Renașterea și diagnosticați cu cancer gastric pacienții vor intra în protocolul de tratament și diagnostic gratuit.

Vor beneficia de o biopsie sau mai multe, prin care se va pune diagnosticul anatomopatologic, se fac explorări imunohistochimice, anumiți parametrii care ne ajută pentru personalizarea terapiei. După care, avem afiliat un centru de diagnostic radiologic, unde se va face o tomografie computerizată pentru evaluarea extinderi bolii, care va cuprinde tomografie computerizată toracică abdomen și pelvis. Apoi, echipa va stabili terapia cea mai bună, medicii oncologi putând să aplice aceste tipuri de terapii, inclusiv terapiile noi, terapiile moleculare, imunologice, care se pretează pentru profilul imunohistochimic și pentru extinderea cancerului respectiv, inclusiv, dacă este nevoie terapie chirurgicală și asociată cu radioterapia și cu celelalte tipuri. Este, de fapt, un protocol de diagnostic care să eficientizeze diagnosticul și terapia acestor pacienți și să elimine timpi morți. Ne dorim să depistăm precoce și să prelungim supraviețuirea acestor pacienți”, explică medicul Paul Mitruț.

Care sunt simptomele ce trebuie să trimită pacienții la medic

Există mai multe simptome asociate cancerului de stomac. Cu toate acestea, deoarece sunt comune și altor afecțiuni necanceroase, cancerul gastric poate fi dificil de recunoscut la început.

„Este o patologie foarte dificilă. Screening-ul cancerului gastric este foarte dificil de efectuat. Se face, oarecum, în anumite situații în care pacienții au avut antecedente în familie, mai ales heredocolaterale, de cancere în familie și în cazul în care au anumite afecțiuni gastrice cu risc crescut. De exemplu, dacă prezintă anumite tipuri de anemii (anemia Biermer), stomac operat, anumite tipuri de displazii intestinale sau gastrită atrofică. De asemenea, în situațiile în care pacienții prezintă intoleranță gastrică, scad în greutate, prezintă o scădere a apetitului, au o intoleranță gastrică, trebuie să se gândească la riscul de a avea o afecțiune malignă gastrică și ar trebui să fie trimiși și să facă investigații”, explică prof.univ.dr. Paul Mitruț, medic primar medicină internă și gastroenterologie.

„Am avut cazuri și la vârste tinere, pacienți de 32 și 36 de ani”

De cele mai multe ori oamenii cu vârstă peste 50 de ani sunt cei mai predispuși să se facă cancer gastric, dar, boala apare uneori și la vârste tinere. Vestea bună este că descoperită și tratată la timp, poate fi tratată.

See Also

„Am avut cazuri și la vârste tinere, pacienți de 32 și 36 de ani, ceea ce este traumatizant și pentru noi și pentru pacienți. Dar, din fericire, pacienții evoluează bine acum și suntem chiar mulțumiți. Am o pacientă care e de aproape nouă ani operată de tumoră gastrică și este foarte bine. Am revăzut-o acum și este cu o evoluție favorabilă. Mă bucur pentru că prognosticul în acest tip de boală este mai nefavorabil decât în cancerul de colon, unde dacă se depistează din timp, prognosticul este ceva mai bun. De asemenea, cancerul esofagian evoluează uneori mai nefavorabil și produce o invaliditate a pacienților, mai ales din cauza faptului că aceștia nu se mai pot alimenta și necesită uneori introducerea unor proteze sau efectuarea unor gastrostome sau pentru alimentație, ceea ce afectează calitatea vieții acestor pacienți”, spune dr. Paul Mitruț.

Odată ajunși la Centrul Medical Renașterea pacienții pot beneficia și de investigații pentru diagnosticul cancerului de colon, cancerelor esofagiene.

„Sunt cancere esofagiene care evoluează destul de agresiv și este foarte important să fie depistate precoce, pentru a beneficia de terapie chirurgicală și terapie oncologică și, eventual, de terapie endoscopică, dacă este posibil. De asemenea, pot beneficia de investigații pentru diagnosticul cancerului de colon. Este o explozie de cazuri de cancer de colon în ultima vreme, observam că între 30-50% din cei care se prezintă la colonoscopii au leziuni maligne. Ar fi bine ca mulți să vină să facă screening-ul măcar prin test hemocult, care este gratuit prin Casa de Asigurări, prin internare de zi. Este foarte important ca măcar acest test să fie făcut o dată pe an, pentru a depista precoce leziunile și în cazul în care este pozitiv să se efectueze colonoscopia. Testul hemocult este extrem de util pentru depistarea cancerului de colon”, explică dr. Paul Mitruț.

Un alt avantaj dat de proiectul medical derulat de Centrul Medical Renașterea este că pacienți beneficiază de îngrijirea unei echipe medicale multidisciplinare.   

„Lucrăm în echipă de foarte mult timp. Pacientul are libertatea de a-și alege medicul și de a-și alege locul unde se tratează. Noi doar le sugerăm ceea ce ar trebui să facă. Sunt foarte mulți care nu-și permit să plece în alte centre și aceia trebuie ajutați pentru că în momentul în care le pui un rezultat de endoscopie sau colonoscopie în mână și-i lași cu el, mulți dintre ei nu știu ce să facă. Noi avem chirurg în echipă care imediat le spune ce trebuie să facă. De asemenea, avem oncolog, anatomopatolog, care le dă sfaturi pentru ceea ce pot să facă și ce oportunități au pentru diagnostic și tratament. Dacă sunt proceduri terapeutice care ne depășesc îi putem orienta spre anumite clinici care fac aceste proceduri, cu care colaborăm și care îi prioritizează pentru a nu pierde timp și, eventual, a nu o lua pe o cale greșită, să facă terapii care nu le sunt utile. Lucrul în echipă și existența unui protocol în aceste situații este fundamental”, explică prof.univ.dr. Paul Mitruț.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
3
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top