Teodora Ilie, prima în România la examenul de rezidențiat: „Îmi doresc foarte mult să rămân să profesez în țară”

Teodora Ilie s-a clasat pe primul loc pe țară la examenul de rezidențiat din acest an. Examenul a avut loc pe 15 noiembrie iar Teodora, din Constanța, a obținut aproape punctajul maxim (932 de puncte din totalul de 945). Anul acesta a fost o participare record, o concurenţă fără precedent la rezidenţiat: 12 000 candidaţi pentru cele 7000 posturi şi locuri disponibile scoase la concurs de Ministerul Sănătăţii.
Teodora și-a dorit să studieze la Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Carol Davila” și nimic nu a împiedicat-o. A fost șefă de promoție la finalul liceului, iar în clasa a XII-a Teodora a făcut parte din lotul României la Olimpiada Internațională de Biologie din Bali, de unde s-a întors cu medalia de bronz. Acum, rezultatele examenului de rezidenţiat dau dreptul absolvenților să-și aleagă, în ordinea punctajului, un post sau un loc disponibil din lista publicată de Ministerul Sănătăţii. Ce a ales Teodora și de ce?

AUTOR: MARINA ANDREI

 

 

 

Media10: Cum te-ai decis să urmezi Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Carol Davila” din București?

Teodora Ilie: Încă din clasa a IX-a domeniul medical mi se părea unul extrem de interesant, iar atunci când mă gândeam la viitor îmi doream să fac ceva care să-mi permită să ajut cât mai mult oamenii. La dezvoltarea pasiunii mele pentru medicină a avut o contribuție importantă faptul că am participat în fiecare an de liceu la olimpiada națională de biologie, iar în clasa a XII-a la olimpiada internațională de biologie. Astfel, la finalul liceului nu mă puteam vedea urmând nicio altă cale. Am ales Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Carol Davila” din București pentru că îmi doream să urmez cursurile unei facultăți de medicină cât mai bune, dar și pentru că atât cele mai bune prietene ale mele din liceu, cât și prietenul meu au ales această facultate. Dar și pentru că era aproape de casă și de părinții din Constanța și pentru că îmi place foarte mult Bucureștiul.

Media10: Cum te-ai simțit când ai aflat că ești prima pe țară la examenul de rezidențiat și că ai cel mai mare punctaj? Te așteptai?

T.I.: Am fost extrem de surprinsă. Înainte să se afișeze clasamentul auzisem că ar exista și punctaje mai mari și nu m-am gândit nicio clipă că aș putea fi chiar prima, cu atât mai puțin nu aș fi putut spera așa ceva înainte de examen pentru că fiind extrem de multă materie, oricât învățam aveam impresia că sunt foarte multe informații pe care nu reușesc să le stăpânesc. Când am aflat m-am simțit și extrem de norocoasă pentru că este vorba de multă muncă pentru a obține un punctaj mare. Însă pentru a fi primul este nevoie de mult noroc, nefiind nicio diferență între mine și ceilalți candidați cu punctaje foarte mari în ceea ce privește cunoștințele acumulate și priceperea de a răspunde la întrebările de la examen. Pur și simplu s-a întâmplat ca eu să obțin un punctaj puțin mai mare în acel moment.

„În timpul facultății m-am implicat în mai multe activități de voluntariat care presupuneau interacțiunea cu cei mici”

Media10: De ce ai ales pediatria și unde îți dorești să profesezi mai departe?

T.I.: Poate suna clișeic, dar dintotdeauna mi-au plăcut foarte mult copiii. În timpul facultății m-am implicat în mai multe activități de voluntariat care presupuneau interacțiunea cu cei mici și mi-am dat seama că aceasta îmi dă un sentiment unic. De asemenea, m-a atras faptul că pediatria este un domeniu foarte complex ce înglobează atât o gamă variată de boli, cât și aspecte normale ce țin de creșterea și dezvoltarea copiilor. La repartiție am ales un post de pediatru la Institutul ,,Matei Balș” din București, iar pregătirea din timpul rezidențiatului aș vrea să o fac în principal la Spitalul ,,Marie Curie”. Pentru o pregătire profesională cât mai complexă îmi doresc să plec pentru o scurtă perioadă de timp în străinătate pe parcursul anilor de rezidențiat.

Este determinată și plină de motivație chiar dacă a întâlnit multe obstacole

 Media10: Cum te-ai pregătit pentru examenul de rezidențiat? Cum ai reușit să-ți împarți timpul și să-ți stabilești prioritățile?

T.I.: M-am apucat de învățat cu aproximativ un an înainte de examen, dar având stagii la facultate și alte examene, nu am alocat prea mult timp și nici nu am reușit să rețin informația. După ce a izbucnit pandemia, fiind o perioadă tensionată și plină de incertitudine, nu m-am putut aduna pentru a învăța aproape deloc, însă în luna iulie, când am terminat facultatea a început o perioadă intensă de învățat. Am renunțat la vacanța de vară, cu excepția unei săptămâni la munte și a altor câteva zile de relaxare. Petreceam în jur de 10 ore pe zi învățând, atât în casă, cât și în parc, pe plajă sau în grădină la țară, pentru că am simțit că schimbarea peisajului mă ajută să rețin mai ușor informațiile. Nu am neglijat pauzele de la învățat, care sunt foarte importante pentru a putea rezista atâtea luni. În luna septembrie am avut examenul de licență, prezentarea lucrării de licență, festivitatea de absolvire și am redus ritmul de învățat, luându-mi mai multe zile libere, iar de la 1 octombrie până în ziua examenului (15 noiembrie) am reluat programul de învățat intens. A fost o perioadă dificilă, stresantă și obositoare, dar m-a ajutat mult faptul că sunt o persoană determinată să fac orice lucru cât mai bine, îmi găsesc ușor motivația de a învăța și nu mă las ușor distrasă de alte lucruri.

 ,,Dumnezeu mi-a dat o capacitate mare de a reține informații și de a face conexiuni între ele”

Media10: Cum au fost anii de studenție la medicină?

 T.I.: Studenția la medicină a fost o perioadă foarte frumoasă cu multe amintiri plăcute. Când mă uit în urmă mă bucur că am făcut foarte multe lucruri variate, că nu am stat doar să învăț sau doar să pierd timpul în casă. Am avut norocul de a avea un grup de prieteni unit alături de care am trăit multe momente de neuitat. Am participat la numeroase activități de voluntariat, congrese atât în țară, cât și în străinătate, activități de cercetare, fiecare fiind o oportunitate de a învăța ceva nou și de a mă dezvolta. Bineînțeles, pe parcursul facultății au fost și multe momente stresante și obositoare, în special în perioadele cu examene, dar niciodată nu am regretat faptul că am ales să urmez medicina.

„Am fost conștiincioasă și nu mi s-a părut un efort mare să dedic mult timp învățatului”

Media10: Și în liceu ai făcut performanță, acum ești prima pe țară la examenul de rezidențiat, care crezi că sunt lucrurile care te-au adus aici?

T.I.: Cred că sunt foarte multe lucruri care și-au adus contribuția. În primul rând, un rol important în formarea mea l-au avut părinții care m-au susținut întotdeauna, care m-au încurajat de mică să particip la concursuri și care m-au ajutat cu tot ce au putut astfel încât eu să mă pot concentra pe învățat. Dintotdeauna am avut curiozitatea de a afla cât mai multe lucruri, am fost conștiincioasă și nu mi s-a părut un efort mare să dedic mult timp învățatului. Totodată, Dumnezeu mi-a dat o capacitate mare de a reține informații și de a face conexiuni între ele. Cu siguranță m-a ajutat faptul că am învățat în mod constant pentru fiecare examen din facultate și, faptul că, înainte, am participat la numeroase concursuri și olimpiade. Astfel, mi-am dat seama care sunt cele mai eficiente moduri de a învăța pentru mine, am învățat să-mi organizez timpul și am ajuns să fac față mai ușor stresului unui examen.

See Also

Media10: Ai fost implicată în foarte multe proiecte de voluntariat, ai participat și la câteva concursuri, care au fost cele mai importante pentru tine și cum te-au ajutat?

 T.I.: Am participat la numeroase workshop-uri organizate de Societatea Studențească de Chirurgie din România, în cadrul cărora am dobândit abilități practice și cunoștințe medicale, dar mi-am dezvoltat și abilitatea de a vorbi în public, de a comunica cu diferite tipuri de oameni și de a rezolva probleme. Proiectul ,,Micii Sanitari” a reprezentat, de asemenea, o parte importantă a studenției, eu fiind coordonatoarea locală a proiectului timp de doi ani. În cadrul acestuia, studenții la medicină le prezintă elevilor din clasele primare noțiuni legate de primul ajutor, alimentația sănătoasă și corpul uman. Atât atunci când am predat la clase, cât și atunci când am însoțit copiii din București la etapa națională a proiectului, mi-am dezvoltat mai bine abilitatea de a discuta cu copiii, de a-i înțelege și de a mă apropia de ei mai ușor. În același sens m-au ajutat și activitățile desfășurate cu copiii de pe Secția de Oncologie a Spitalului Fundeni, în perioada în care am fost voluntar al asociației Little People. În ceea  ce  privește  concursurile, importanța cea mai mare a avut-o Olimpiada Internațională de Biologie, susținută în Bali, la care am participat la finalul clasei a XII-a, obținând medalia de bronz. A fost extraordinar faptul că am putut interacționa cu tineri din atât de multe țări, iar probele de concurs au fost adevărate provocări care m-au făcut să-mi depășesc limitele.

Media10: Din experiența ta de până acum, ce ai schimba la sistemul medical din România? Îți dorești să rămâi în țară sau vrei să pleci?

T.I.: Îmi doresc foarte mult să rămân să profesez în țară. Chiar dacă există multe neajunsuri, îmi iubesc țara și îmi doresc să aduc o contribuție, oricât de mică, la a face lucrurile să meargă mai bine. Îmi doresc să ajut copiii de aici și cred că impactul muncii mele ar putea fi mai mare aici decât în altă parte.

Media10: Când ai puțin timp liber și nu înveți sau faci voluntariat cu copiii, ce îți place să faci?

T.I.: În timpul liber îmi place să stau cu prietenii, să mă uit la seriale, să mă plimb atât prin parcuri, cât și prin cartierele vechi ale Bucureștiului, îmi place să descopăr locuri noi și să mă simt ca un turist în propriul oraș. Iarna iubesc să schiez, excursiile la schi fiind o tradiție a vacanțelor intersemestriale din timpul facultății. În general, îmi place să fructific orice moment liber făcând ceva care îmi aduce bucurie.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top