FICATUL GRAS. Care sunt simptomele și cum se poate trata

Steatoza hepatică sau ficatul gras, așa cum este denumită popular această afecțiune care înseamnă acumularea de grăsime în ficat. Majoritatea persoanelor cu steatoză hepatică sunt asimptomatice, iar boala este adesea descoperită întâmplător atunci când analizele de laborator arată un nivel ridicat de enzime hepatice. Netratată la timp afecțiunea poate să ducă în timp la grave complicații.
  • Dr. Adelina Văduva, medic specialist medicină internă, la Centrul Medical Renașterea ne explică tot ce trebuie să știm despre ficatul gras.

AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ

 

 

Media10: Ce este steatoza hepatică sau ficatul gras, așa cum este denumită popular această afecțiune?

Adelina Văduva: Steatoza hepatică sau, exact așa cum ați spus, ficatul gras, reprezintă acumularea excesivă de grăsimi la nivelul celulei hepatice denumită și hepatocit. Steatoză hepatică este cea mai comună afecțiune hepatică întâlnită în vestul Europei, ea afectează între 17-56% din adulți, iar în România această afecțiune are o prevalență de peste 20% în populația generală. Cei mai importanți factori de risc sunt obezitatea și diabetul zaharat. În funcție de cauzele declanșatoare ale acestei afecțiuni, există două tipuri principale de ficat gras: ficatul gras alcoolic, care apare în urma consumului excesiv de alcool. Ce înseamnă consumul excesiv de alcool? În cazul femeilor, excesul de alcool înseamnă consumul a mai mult de 20 g alcool pur/zi, iar în cazul bărbaților consumul a peste 30 g alcool pur/zi. Al doilea tip este ficatul gras nonalcoolic, în acest caz nu se cunosc cauzele concrete care duc la acumularea de grăsimi la nivelul ficatului, dar se pare că această afecțiune apare mai des la persoanele care suferă de anumite afecțiuni, cum ar fi hipertensiunea arterială, obezitatea, diabetul zaharat și dislipidemia.

Media10: Este foarte important să cunoaștem simptomele, astfel încât să ne dăm seama că este o problemă în organism și să știm cărui medic să ne adresăm. Care sunt simptomele ficatului gras și când trebuie să ne prezentăm la medic?

A.V.: De cele mai multe ori, steatoza hepatică este asimptomatică și este descoperită întâmplător în cazul unor analize de rutină, dar există și situații când pacienții pot prezenta unul sau mai multe din următoarele simptome: senzație de rău general, senzație de oboseală, de slăbiciune, de lipsă de energie, scădere ponderală sau disconfort abdominal. Atunci când steatoza hepatică este avansată poate duce la apariția unei dureri importante la nivelul abdomenului, în special în hipocondrul drept, acolo unde este situat ficatul. De asemenea, poate determina și inapetență neselectivă, astenie fizică marcată, meteorism abdominal important, în special postprandial. Steatoza hepatică agravată este însoțită și de alte simptome cum ar fi apariția icterului, a edemelor gambiere sau a lichidului de ascită.

Media10: Bineînțeles, pacienții se întreabă de cele mai multe ori ce a determinat această afecțiune, care sunt cauzele ei?

A.V.: În primul rând, stilul de viață nesănătos, dar și predispoziția genetică joacă un rol important în dezvoltarea și progresia steatozei hepatice. Dieta hipercalorică, sedentarismul, consumul excesiv de alcool, consumul excesiv de grăsimi saturate, dar și lipsa activitățiilor fizice, toate acestea joacă un rol important în apariția și progresia steatozei hepatice. Totodată, anumite medicamente, cum ar fi amiodarona, metotrexatul, tamoxifenul sau corticoterapia, precum și istoricul familial al pacientului, istoricul de afecțiuni hepatice, toate contribuie la apariția ficatului gras. Așa cum am menționat mai înainte, există o serie de afecțiuni asociate care reprezintă factori de risc pentru apariția steatozei hepatice așa cum este hipertensiunea arterială care dublează rata progresiei hepatice. De asemenea, persoanele care suferă de obezitate, diabet zaharat, dislipidemie au un risc mult mai mare de a face steatoză hepatică decât o persoană care nu suferă de aceste afecțiuni.

Testele FibroScan și FibroMax utile în diagnosticarea ficatului gras

Media10: Cum se stabilește diagnosticul de ficat gras?

A.V.: Primul pas în diagnosticarea ficatului gras este anamneză, adică acea discuție pe care medicul o are cu pacientul și în care îi cere informații despre simptomele resimțite, asta în cazul în care acestea există. Ulterior anamnezei, sunt necesare analize de sânge care ne indică nivelul anumitor markeri biologici, în primul rând o hemoleucogramă, care este o analiză de rutină, după acea enzimele hepatice, acele transaminaze de care toată lumea a auzit, GOT-ul, GPT-ul și gama GT-ului este foarte important a fi efectuată, lipidele serice, colesterolul total, LDL colesterol, HDL colesterol, precum și trigliceridele, glicemia, dar și markeri virali (antigenul HBs și anticorpii anti HCV). În diagnosticarea ficatului gras sunt foarte utile și investigațiile imagistice. Ecografia abdominală este o investigație extrem de utilă, noninvazivă, noniradiantă care nu creează disconfort pacientului și ne oferă date foarte importante în legătură cu structura ficatului. Ca și metode imagistice mai menționăm tomografia computerizată și rezonanța magnetică nucleară, dar acestea este indicat să fie folosite cât de rar. Tot mai utile pentru diagnosticarea ficatului gras sunt și testele FibroScan și FibroMax. Acestea oferă informații despre gradul de fibroză și sunt foarte ușor de efectuat deoarece nu iradiază, nu sunt invazive pentru pacient. Se mai poate efectua, de asemenea, puncție biopsie hepatică, dar este folosită din ce în ce mai rar deoarece este o investigație invazivă mai greu de suportat de pacient.

Dieta și schimbarea stilului de viață sunt esențiale în lupta cu ficatul gras

Media10: Din momentul în care s-a stabilit diagnosticul toată atenția se îndreaptă către tratament. În ce constă tratamentul steatozei hepatice?

A.V.: Din păcate, nu există un tratament standard care să vindece steatoza hepatică, cu toate că există și au fost cercetate terapii în acest sens. În primul rând, pacientul trebuie să știe că tratamentul constă în respectarea unui regim de viață igieno-dietetic adecvat. Dieta și schimbarea stilului de viață sunt esențiale în lupta cu ficatul gras. Ce ar trebui să facă pacientul în acest sens? În primul rând, pacientul trebuie să scadă în greutate, iar pentru acest lucru el ar trebui să scadă numărul de calori, să consume între 500-1000 cal/zi, să evite consumul de carbohidrați rafinați (dulciurile, orezul, pâinea albă), să evite consumul de grăsimi saturate care se găsesc, de exemplu, în carnea roșie, să evite grăsimile trans care se găsesc în anumite preparate prelucrate, să evite, așa cum am mai spus, consumul de alcool și să aibă activitate fizică cel puțin 150-200 minute/săptămână, de intensitate moderată, în 3-5 ședințe, crescând astfel rezistența fizică pentru îmbunătățirea capacității musculo-scheletice și pentru îmbunătățirea factorilor metabolici. În ceea ce privește tratamentul medicamentos, cele mai folosite preparate sunt cele pe bază de silimarină și fosfolipide esențiale, acestea având un rol hepatoprotector prin stabilizarea membranei mitocondriale prin scăderea insulinorezistenței. Acestea reduc scorurile ecografice pentru steatoză, scad nivelul transaminazelor, gama GT-ului, scad scorurile pentru fibroză.

See Also

 Steatoza hepatică poate duce la complicații deoarece grăsimea acumulată poate distruge celulele hepatice

Media10: Există și noutăți din punct de vedere al tratamentului?

A.V.: În practica medicală sunt folosiți agenți terapeutici cu eficiență demonstrată, dar nespecifici, cum ar fi vitamina E, care este folosită ca și antioxidant ce îmbunătățește aspectul histologic, dar nu se poate folosi pe termen lung. 50% dintre pacienți nu răspund la aceste tratament cu vitamina E, iar ca reacții adverse, aceasta ar putea să crească riscul de accident vascular cerebral hemoragic și riscul de cancer de prostată. Se mai poate folosi, de exemplu, metforminul, care îmbunătățește inflamația și bobita zonele, îmbunătățesc aspectul histologic, dar nu reduc gradul de fibroză.

Media10: Care pot să fie complicațiile date de această afecțiune dacă nu este tratată la timp?

A.V.: În timp, dacă pacientul nu pune în aplicare măsurile necesare recomandate de către medicul specialist, steatoza hepatică poate conduce la complicații deoarece grăsimea acumulată poate distruge celulele hepatice. Primele complicații apărute sunt inflamația, necroza celulară și regenerarea nodulară. Toate acestea duc la creșterea în dimensiune a ficatului și la tulburarea modului de funcționare a organului cu evoluție spre ciroză hepatică și carcinom hepatocelular. Alte complicații apărute în stadiile avansate ale bolii sunt apariția icterului sclerotegumentar, adică acea colorare în galben a schelelor și a tegumentului, apariția edemelor gambiere, a lichidului de ascită și a encefalopatiei hepatice.

 Mare atenție la tratamentele naturiste fără recomandarea medicului

Media10: Unii pacienții apelează la diverse tratamente naturiste urmând sfatul prietenilor, neajungând la medicul specialist. Ce ar trebui să știe din acest punct de vedere?

 A.V.: Datorită abundenței de informații și reclame în acest sens, pacienții sunt tentați din ce în ce mai mult să folosească aceste tratamente naturiste, un lucru nu tocmai în regulă, deoarece aceste tratamente sunt suplimente alimentare și atenție, nu sunt medicamente, adică ele nu au în spate studii clinice care  să demonstreze efectul lor pozitiv asupra ficatului și atunci, în loc să ne facă bine, ne pot face mai mult rău, de cele mai multe ori ele fiind hepatotoxice. De aceea este foarte important ca pacientul înainte de a lua decizia să-și administreze din propria inițiativă aceste tratamente naturiste să ceară sfatul unui medic de specialitate.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top