Deficiențele de postură la copii. Cum pot fi evitate? Sfatul kinetoterapeutului Andreea Gheorghe

Atunci când copilul este în creștere o poziție greșită în fața calculatorului sau în bancă precum și un stil de viață sedentar pot provoca daune ireparabile coloanei vertebrale. Școala online presupune pentru elevi ore bune petrecute în fața calculatorului. Mulți dintre ei deja se confruntă cu dureri de spate. Kinetoterapeutul Andreea Gheorghe, de la Centrul Medical Kineto-Plus, trage un semnal de alarmă și oferă sfaturi utile elevilor și părinților pentru a evita complicațiile.

Media10: La ce ar trebui să fie atenți elevii, studenții care fac școală online și petrec foarte multe ore în fața calculatorului, pentru a evita apariția deficiențelor de postură?

Andreea Gheorghe: Avem mulți elevi care au nevoie de terapie, mai ales în această perioadă. Primele efecte negative deja se văd. Problemele de postură apar pentru că vorbim despre o perioadă foarte îndelungată în care corpul stă în șezut și gravitația acționează asupra corpului pe tot acest parcurs. În momentul în care un copil nu are musculatura suficient de dezvoltată ca să-i susțină coloana într-o poziție corectă, efectiv se lasă și se relaxează într-o poziție deficitară. Acest lucru duce la dezechilibre musculare.  

Media10: Aș vrea să vorbim pe înțelesul copiilor, dar și pe înțelesul părinților și să le dăm câteva sfaturi utile legat de cum ar trebui să stea în fața calculatorului. Care sunt regulile pe care ar trebui să încerce să le respecte cât pot de mult în această perioadă în care în continuare fac lecții online și sunt nevoiți să stea foarte mult în fața calculatorului?

A.G.: În primul  rând, în momentul în care ne așezăm pe scaun cel mai bine ar fi ca spatele să fie cât se poate de lipit de spătar, iar acum nu mă refer la a avea zona toracală lipită de spătar, adică bazinul dus în față și zona toracală lipită. Mă refer la partea de jos, bazinul dus cât se poate de în spate ca să nu le permită să stea foarte prăbușiți în scaun.

În al doilea rând, este recomandat să încerce să mențină ușor pieptul în față ca o poziție de corecție. Majoritatea copiilor, dar și adulții au tendința de alunecare a bazinului către față cu cât trec orele și petrec timp pe scaun, iar din cauza acestei posturii greșite presiunea nu se mai distribuie pe bazin, ci se mută pe coloana lombară. Pe lângă aceasta, ca să le fie mai ușor să scrie se apleacă în față către birou, coloana toracală are de suferit din nou, pentru că este pusă într-o poziție de hipercifoză. Astea ar fi două lucruri importante: scaunul cât mai aproape de masă ca să vină, practic, cu pieptul cât mai aproape de zona de scris, iar capul să nu fie foarte aplecat pe zona de birou, la fel cum nici pe telefoane nu ar trebui să fie aplecat. Preferabil, să ținem tot ce avem de privit sau văzut un pic mai sus, nu chiar la nivelul ochilor, dar astfel încât să nu ducem capul într-o poziție de flexie foarte mare.

„Este foarte important ca părinții să fie atenți la cum se dezvoltă copilul lor”

Media10: Sedentarismul este o mare problemă pentru copiii de astăzi, la fel și obezitatea. Sunt, cumva, două afecțiuni care merg mână-n mână și care ajung să ne sperie pentru că toate consecințele pe care ele le dau nu sunt deloc plăcute și rezistă foarte mult în timp. Cât de importantă este mișcarea?

A.G.: Este mai mult decât importantă. Vin foarte mulți copii la noi la consultație și îmi dau seama că mulți dintre ei, pe lângă faptul că nu știu ce înseamnă să facă mișcare. În perioada în care ei cresc cel mai mult și se dezvoltă stau mai tot timpul pe un scaun, la teme, la școală, la meditații, în mașină în drum spre școală. Deci peste șapte, opt ore din zi ei sunt așezați într-un scaun. Sunt din ce în ce mai cocoșați și din ce în ce mai des au dureri de spate la vârste foarte fragede. Una din opt fete are scolioză idiopatică. Este foarte important ca părinții să fie atenți la cum se dezvoltă copilul lor și să apeleze la un specialist atunci când sesizează că ceva nu este în regulă.  

Vizita la specialist trebuie făcută înainte de puseul de creștere, adică la vârsta de 7-8 ani

Media10: La ce semnale de alarmă ar trebui să fie atenți părinții atunci când vine vorba de dezvoltarea copiilor? Când ar trebui să apeleze la un specialist kinetoterapeutic în momentul în care observă mici probleme?

A.G.: Dacă vorbim strict de postură, iar copilul nu face mișcare, recomandat ar fi ca după primul an în care copilul merge la școală să fie văzut de un kinetoterapeut. Este important să luăm măsuri de la cele mai mici semne: o deviație mică, care poate să fie doar o mică atitudine scoliotică de la faptul că ține cotul drept pe bancă, scrie cu umărul puțin mai sus și poate sunt niște diferențe la nivel muscular, are musculatură mai încordată pe o parte decât pe cealaltă. Aceste semne pot să apară de la șapte, opt ani. Vorbim de perioada dinainte de a intra în acel puseu de creștere în care se dezvoltă foarte mult și fetițele devin domnișoare, iar băieților li se schimbă vocea și devin adolescenți în toată regula. Cam aceasta este perioada în care eu aș recomanda să consulte un specialist, pentru că dacă așteaptă prea mult s-ar putea să fie târziu și spun asta pentru că majoritatea părinților vin, ca să zic așa, cam după perioada în care copii termină cu examenul de Evaluare Națională. Întârzie vizita pentru că au meditații, sunt ocupați cu școala, iar după ce termină și sunt relaxați și au intrat la liceu se duc vara la mare, la ștrand și își dau seama că ceva nu e în regulă cu spatele copilului, probează o bluziță, o rochiță care nu vine foarte bine și își pun un semnal de alarmă, dar atunci coloana este deja deviată, copilul deja a trecut prin puseul de creștere și este destul de târziu să mai faci modificări majore.

See Also

Media10: La ce complicații se poate ajunge dacă nu mergi cu copilul din timp la specialistul kinetoterapeut?

A.G.: Dacă nu corectează la vârsta de adolescent o poziție deficitară poate să ajungă până în punctul în care adult fiind să nu poată să îndrepte spatele pentru că îl doare, adică musculatura este atât de învățată cu coloana stând într-o anumită poziție, iar în momentul în care încearcă să corecteze nu e capabil pentru că nu știe cum să reacționeze corpul la stimulul primit.

KINETO-PLUS Craiova oferă cele mai noi și adaptate metode de terapie

Media10: De ce tipuri de terapie pot să beneficieze copiii aici, în cadrul Kineto-Plus?

A.G.: Dacă vorbim despre deficiențe posturale, în primul rând, se poate executa o kinetoterapie clasică, pentru acele mici asimetrii de care vorbeam înainte. Terapia Schroth se adresează strict problemelor structurale ale coloanei vertebrale, deci, modificări de poziție a coloanei, Terapia Vojta la fel poate fi aplicată și inclusiv reeducarea posturală. Deci, noi oferim toate terapiile ce țin de corectarea deficiențelor de postură.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top