Are 34 de ani și un sertar plin de premii și diplome câștigate la concursurile de medicină din Europa și America. E medic stomatolog și implantolog la clinica Biodentis din Slatina, pe care și-a deschis-o în urmă cu șapte ani. În străinătate, angajatorii l-au rugat să rămână în firmele lor și să-și înceapă o carieră de succes acolo. Ar fi putut alege Germania. Sau Elveția. Austria sau poate Republica Moldova. Chiar și continentul american.
Însă el s-a întors în Oltenia, unde s-a născut, hotărât să vindece sistemul medical din țara noastră. Ba chiar a accesat un credit de aproape 90.000 de euro, doar ca să aducă în micul său cabinet aparatură performantă, cu care să-și trateze pacienții. În timpul liber e motociclist și plantează copaci în satele din Olt.
AUTOR: Teodora Argint
Cunoaștem azi prima poveste din cadrul campaniei Media10 – ÎNTORȘI SĂ VINDECE, povestea doctorului MIHĂIȚĂ SECU, medicul stomatolog de 10, care colindă țara pe două roți și ne dă tuturor exemplul că oamenii sunt cei care sfințesc locul .
Suntem într-un cartier din Slatina, Olt, în fața unei clinici pe care scrie colorat „Biodentis”. Așteptăm curioși într-o sală albă, care miroase a medicamente, în timp ce jazz-ul de la radio ne pune ordine în gânduri. Am obținut cu greu întrevederea asta, pentru că de fiecare dată când am sunat, programul „domnului doctor” era prea încărcat – fie de consultări, fie de operații. De data aceasta nu stăm mult, pentru că la ușă ne întâmpină un tânăr îmbrăcat în halat negru și cu o bandană non-color ce îi înfășoară fruntea. Statura impunătoare și masivă contrastează cu ochii albaștri, calzi și care ascund o urmă de timiditate. Facem cunoștință și ne invită în încăperea alăturată, unde tocmai venise o pacientă, clientă fidelă de peste 2 ani.
„Angela, te rog să muști de câteva ori. Perfect. Acum deschide gura. Coronița asta o s-o punem și o s-o lăsăm acolo, posibil să simți puțin că e cam înaltă, dar ea o să ne regleze un pic ocluzia” , îi explică medicul pacientei, în timp ce îi montează coronița dentară. Vocea îi este caldă, iar mâinile lui ferme o calmează imediat pe femeie, dându-i încredere că lucrarea dentară n-o va durea.
Un infinit de Oportunități și un munte de Dor s-au războit ani la rând. Dorul a câștigat. Sau, contrar matematicii, (infinit) < 1
Dr. Mihăiță Secu a copilărit în Potcoava, într-un sătuc aflat la circa 30 km de Slatina. După ce a terminat școala și a devenit stomatolog specializat în implanturi dentare, a plecat să studieze ceva mai mult, în America, unde, de altfel, era stabilită o parte din familia sa.
„Am văzut un pic cum se consumă o ședință la stomatolog în America. Care sunt protocoalele lor de lucru. Recunosc că le-am furat, le-am învățat și le-am adus în clinica mea. Și tot timpul încerc să le upgradez”, spune el râzând, în timp ce dantura-i perfectă îi confirmă grija și respectul pe care le are față de meseria sa nobilă.
A scăpat cu greu de presiunile familiei, care nu înțelegea de ce medicul nu vrea să se stabilească acolo. „Fratele meu și părinții au cetățenie americană. Au tras foarte mult să nu mai plec de lângă ei. Ziceau „hai, rămâi aici, că e mai bine…”. Dar eu nu m-am regăsit acolo, gândul meu tot în România era. Avem o țară extrem de frumoasă, cu oameni cu care poți sta de vorbă. Să știți că hub-ul amercian nu este atât de primitor precum cum pare. Pe când aici, dacă am nevoie de ceva, pun mâna pe telefon și sun un prieten”.
După ce a acumulat ca un burete toate informațiile noi din domeniul stomatologiei, medicul s-a întors în țară. Aici a cunoscut o echipă de implantologi cu care a plecat din nou la cursuri. De data asta în Germania, unde Mihăiță a văzut tot procesul prin care trece un implant, „de la transformarea lui în materie brută, în implant finit, care se poate insera în maxilarul sau mandibula pacientului. Lucrând cu această echipă, mi-am dat seama ce înseamnă calitatea și că, atunci când alegi calitate, ai și succes pe măsură”.
Dr. Secu a plecat apoi să viziteze clinicile colegilor săi stabiliți în Europa- prin Spania, Elveția, Austria sau Grecia. La fel ca familia sa, toți prietenii au dus muncă de convingere cu el, ca să-l țină aproape. „Am fost, le-am văzut clinicile, dar ceva nu mă lăsa să mă rup de România” . „ Ce anume?”, întrebăm contrariați. „Nu știu, poate dragostea de țară, poate faptul că mă urc pe motocicletă și mă duc prin munți, fără să mă doară capul că am trecut pe proprietatea cuiva, așa cum mi s-a întâmplat”.
O rată la bancă, un gol în portofel și un „mulțumesc” sincer, de la sute de pacienți salvați
În timp ce în străinătate construia idei noi în medicină, trezind valuri de aprecieri și colaborări, implantologul construia și în țară. La propriu chiar, pentru că acum 7 ani a pus cărămidă pe cărămidă, hotărât să-și facă un centru de tratare a bolnavii cu probleme dentare. Aici vin și cazurile speciale, care pe de-o parte îl bucură pe specialist pentru că primește eroic provocările, cu mânecile suflecate.
„Acum câteva luni mi-a venit un pacient care urma să fie socru mare. Și m-a rugat să-i fac toată dantura, de la zero. În două săptămâni. A fost o muncă sisifică. L-am ținut numai în consultări și operații. A fost un caz aparte”, mărturisește implantologul.
N-ar fi reușit însă fără aparatura modernă, pe care, printr-un credit de 87.000 de euro, a adus-o în micul cabinet. Până să acceseze creditul însă, s-a descurcat ani la rând așa, trimițând pacienții în Vâlcea, Dolj sau București, pentru că fără radiologie, nu putea să vadă mandibula unui om în trei imagini, așa cum e indicat pentru montarea corectă a unui implant dentar.
„Mi-era destul de greu, pentru că în oraș nu exista computer tomograf de o astfel de capacitate. Investigația practic se făcea pe parcursul unei săptămâni întregi. Fără un tomograf de un volum atât de mare, chirurgia dentară sau implantologia nu poate să aibă loc”, ne explică acesta.
Cu ajutorul unui pacient, medicul ne și exemplifică importanța aparatului.
„Eu acum văd dintele în 3 D, în toate planurile axiale. Uitați, pot să văd fundamentul, osul, problemele dentare care sunt în interiorul osului, adică cele care nu se văd cu ochiul liber. În felul ăsta, știu de la început cu ce caz medical am de a face și pot să- spun și costurile omului”.
„Românii vin cu o mare teamă la stomatolog”
Ochii îi strălucesc de fiecare dată când pacienții lui pleacă mulțumiți din micul cabinet. Aici este a doua lui casă, iar de multe ori uită să mai plece, pentru că programările curg pe bandă rulantă. Totuși, dr. Secu are un of- traumele sistemului comunist, când oamenii veneau la medicul dentist speriați și plecau și mai speriați, încă se resimt printre pacienții lui. Tocmai de asta, cursurile și workshop-uri în afara țării l-au ajutat să-i scape pe oameni de teama cu care se proptesc la ușa stomatologului.
„Sistemul medical a evoluat mult, dar trebuie să știm să-l punem în practică. Acum, de exemplu, putem renunța la clasica seringă cu un ac cât China. Putem folosi seringi inteligente, electronice, care îți pot citi viteza și circulația sângelui și îți depun o cantitate de anestezic micuță și într-un timp foarte lent. În felul ăsta, nici nu simți când s-a făcut anestezia. Se mai numește și înțepătura fără durere”, relatează acesta.
O altă problemă care se resimte în medicina din România este lipsa campaniilor privind igiena dentară.
„Specialiști avem, cunosc mulți medici care se autoeducă. Minusul nostru, ca țară, este partea financiară. Pacienții nu își permit tratamentul de multe ori- ăsta ar fi unul din ofurile mele. Și faptul că mulți pacienți nu conștientizează cât de importantă este igiena dentară, pentru că de mici poate au plecat cu o altfel de mentalitate în care nu se promova prea mult aspectul ăsta”
-
Jumătate dintre adulţi recunosc că uită să se spele pe dinţi şi seara. Pierderea completă a dinţilor afectează aproximativ 30% din persoanele cu vârste între 65 și 74 de ani, arată un studiu global generat de World Health Survey
Țara văzută pe două roți sau „Pe locuri, fiți gata… motor”
E trecut de ora 17.00 atunci când, cu sentimentul că am câștigat un prieten aparte, decidem să terminăm discuția și îl lăsăm pe dl. doctor să-și încheie programul. Își pune în cui halatul alb pe care nu-l va mai vedea două zile și își îmbracă geaca de piele, la care, încă de azi-dimineață, trăgea din când în când cu ochiul. Casca de motociclism atârnă și ea pe birou, martoră la discuție și părtașă la ce va urma. Își salută ștrengar colegii de la muncă, flutură cheile pe deget și pleacă. Astă seară nimic nu mai contează- astăzi își face timp pentru a doua sa pasiune: motociclismul.
„După o săptămână istovitoare, weekendul ăsta profit de vremea vremea frumoasă și voi face o escapadă cu motorul”. Împreună cu o gașcă de motocicliști, stomatologul cutreieră țara pe două roți, mai ales în zonele de munte. Cel mai des s-ar întoarce în Maramureș, unde aerul proaspăt îl ajută să-și încarce bateriile pentru o nouă zi de muncă. „Uiți de tot, ești tu, cu casca, tu vorbești, tu te asculți, gândurile tale stau într-o cutiuță și ai timp să ți le sedimentezi”, spune medicul.
Dr. Mihăiță Secu are în plan și să împădurească zonele afectate de alunecările de teren. De exemplu, numai anul trecut a mobilizat peste 200 de voluntari și a plantat circa 5.000 de puieți de salcâm într-un sat din comuna Potcoava, Olt. Anul acesta se gândește să dubleze numărul de pomi pentru că, spune el, și noi putem avea o țară „ca afară”.