Tot mai mulți tineri afectați de AVC. Cum poate fi prevenit?

Stresul, alimentația ne­potrivită, nopțile nedormite sunt cauzele care se răsfrâng asupra sănătății, iar creierul este principala țintă. Așa se face că în clinicile de neurologie din cadrul spitalelor doljene mai mult de jumătate dintre pacienții care ajung lunar au suferit un accident vascular cerebral. Îngrijorător este că tot mai mulți sunt tineri.

Autor: Ana-Maria Predilă

 

 

 

  • Medicii spun că multe cazuri ar putea fi prevenite dacă pacienții ar fi informați și ar face controale de prevenție. Pentru că nu se întâmplă acest lucru am ajuns pe locul doi la nivel mondial, din punct de vedere al mortalităţii din această cauză.
  • Mai grav este că doar 25% au șanse să își reia activitatea. Restul rămân cu dizabilități pentru că au acces cu greu la serviciile de recuperare medicală.
  • Ce ar trebui să știm despre această afecțiune, astfel încât să o prevenim? Aflăm de la dr. Irina Popescu, medic specialist neurolog, la Centrul Medical Prima Clinic.

Media10: Vorbim despre o afecțiune extrem de întâlnită, poate cea mai întâlnită în cabinetul neurologic – accidentul vascular cerebral. Ca să înțelegem cum putem să ținem această boală la distanță v-aș întreba, în primul rând, care sunt cauzele care duc la apariția ei?

 Irina Popescu: Cauzele ce duc la apariția unui accident vascular cerebral sunt diferite în funcție de tipul accidentului vascular. Astfel, în accidentele vasculare cerebrale ischemice sunt implicate mecanisme precum cele tromboembolice și cele hemodinamice. Mecanismele tromboembolice apar prin desprinderea unor fragmente de trombi formați la nivelul vaselor cerebrale mari, care prezintă deja leziuni ateromatoase și migrează la nivelul circulației cerebrale. Astfel, vorbim despre embolia arterio-arterială. De asemenea, mai este întâlnită și embolia cardiacă la pacienții cu fibrilație atrială, cu boli valvulare, intervenții chirurgicale cardiace sau în cazul unor infarcte miocardice vechi sau recente. În ceea ce privește mecanismul hemodinamic, aceasta apare atunci când sunt deja leziuni stenozante preexistente și determină o scădere a perfuziei cerebrale. În cazul accidentelor vasculare cerebrale hemoragice, aceste se produc prin ruptura peretelui unui vas. Această ruptură se poate produce spontan în cazul pacienților care au malformații arterio-venoase sau suferă de anumite boli hematologice sau sunt sub un tratament anticoagulant. De asemenea, un rol important îl joacă și factorii de risc. Ei pot fi genetici sau factori de mediu. Unii factori sunt reprezentați de hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, hipercolesterolemie, obezitate. Aceștia sunt factori de risc care pot fi modificați, fie prin tratament, fie printr-un regim alimentar. Ca factori de risc nemodificabili, vorbim de vârstă, riscul este mult mai mare după vârsta de 55 de ani, sex, se pare că accidentul vascular apare mult mai frecvent la bărbați decât la femei.

AVC ischemic și hemoragic. Care este diferența

Media10: Am înțeles că există două tipuri de accident vascular cerebral. Cum am putea să le cunoaștem și să le diferențiem?

 I.P.: Uneori, ne ajută și examenul clinic, dar de cele mai multe ori simptomatologia este cam aceeași și ne ajutăm astfel de imagistica medicală, fie de un computer tomograf, fie de un RMN (rezonanța magnetică nucleară). În cazul AVC hemoragic, în momentul în care facem investigația imagistică se evidențiază sângele de la început, spre deosebire de cel ischemic, unde leziunea poate să se vadă chiar după primele 72 de ore de la debutul simptomatologiei.

Prezentarea din timp la medic poate salva viața

Media10: Care sunt simptomele accidentului vascular cerebral și cât de important este să le recunoaștem la timp?

I.P.: Simptomele principale ale unui accident vascular sunt cam aceleași, atât la cele ischemice, cât și la cele hemoragice, doar modalitatea de instalare a simptomatologiei diferă. Atunci când vorbim despre un accident vascular cerebral ischemic simptomatologia se instalează de regulă progresiv, timp de câteva minute sau chiar ore, spre deosebire de cel hemoragic în care debutul este, de regulă, brusc, simptomatologia este mult mai zgomotoasă, mai pregnantă. Ca și principale simptome, putem aminti apariția unui deficit motor, fie plegic, fie paretic, la nivelul unui hemicorp sau la mână, picior. De asemenea vorbim de apariția simetriei faciale, tulburări de limbaj, tulburări de vedere, amețeală, cefalee. De cele mai multe ori, în cazul AVC-ului hemoragic apare o cefalee extrem de intensă care se instalează, de regulă, brusc. De asemenea, în AVC-ul hemoragic pot să apară tulburări ale stării de conștiență, care pot să meargă până la comă.

Media10: Cum se stabilește diagnosticul pentru accidentul vascular cerebral? De ce investigații este nevoie?

I.P: În primul rând, ne bazăm pe anamneză, adică ceea ce ne spune pacientul, ce simptome a prezentat, cum au apărut aceste simptome, ne interesează de multe ori ora de debut a simptomatologiei, precum și dacă au existat anumiți factori declanșatori. De asemenea, și datele clinice, examenul clinic obiectiv, ne ajută la punerea unui diagnostic și nu în ultimul rând, datele paraclinice, aici vorbim de analize de laborator, de imagistica medicală, cum am spus, un computer tomograf sau rezonanța magnetică nucleară sau în cazuri mai speciale chiar Angio RMN sau Angio CT. Cam astea sunt investigațiile de care avem în primă fază.

În ce constă tratamentul

Media10: După ce s-a stabilit diagnosticul evident că urmează tratamentul. În ce constă tratamentul pentru accidentul vascular cerebral?

I.P.: În cazul accidentului vascular cerebral ischemic vorbim, în primul rând, de tratamentul factorilor de risc, adică tratamentul al hipertensiunii arteriale, diabetului zaharat sau al unei hipercolesterolemii. Ca și tratament medicamentos specific pentru accidentul vascular cerebral ischemic vorbim despre terapia antiagregantă plachetară cu aspirină sau clopidogrel, trombex, care ajută la dizolvarea cheagului de sânge. În cazul accidentelor vasculare cerebrale hemoragice simptomatologia este mult mai pregnantă, de multe ori avem nevoie de susținerea, în principal, a funcțiilor vitale ale pacientului. De asemenea, tratamentul factorilor de risc, al unei hipertensiuni, al diabetului. În cazul în care hemoragia este superficială sau localizată la nivel cerebelos, sunt situații în care se impune chiar și tratamentul chirurgical.

„Creierul este un organ extrem de sensibil, care are nevoie de un regim alimentar echilibrat”

Media10: Din păcate, tot mai mulți tineri sunt afectați de această afecțiune neurologică. Ce ar trebui să știe tinerii să evite?

I.P.: Din păcate, așa este. În ultimul timp a început să scadă foarte mult vârsta de apariție a acestor evenimente vasculare, probabil și din cauza faptului că avem un regim alimentar dezechilibrat, stresului. Ar fi recomandabil ca pacienții, deși nu prezintă niciun simptom, să se prezinte la medic pentru un simplu control medical, analize de laborator, efectuarea unui EKG. Acestea ne pot arăta existența unei patologii cardiace, care la un moment dat poate să aibă un răsunet important asupra unei boli vasculare.

Media10: Cum avem, în general, grijă de sănătatea creierului pentru că, până la urmă, vorbim de o afectare a creierului din cauza unor obiceiuri nesănătoase?

I.P.: Atunci când vorbim despre creier, putem să vorbim chiar despre un motor, care este tot timpul în funcțiune, chiar și când dormim creierul este treaz și este în activitate. Creierul este un organ extrem de sensibil, care are nevoie de un regim alimentar echilibrat, bogat în acizi grași. Nu ar trebui să consumăm alimente procesate, bogate în mult zahăr. De asemenea, creierul are nevoie de perioade de odihnă, de relaxare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Teleradiografia – procedură radiologică disponibilă în Centrele de Imagistică și Radiologie Dentară MaxxDent

Next Post

Zeci de mii de vieți depind de donatorii de plasmă. Donează și oferă șansa la viață

Related Posts
Verified by MonsterInsights