„Craiova alege să evoluezi” este îndemnul lui Eduard Ciceu, candidat la Primăria Craiovei, din partea partidului Pro România. După 16 ani de carieră de antreprenor construită cu succes în București, la 38 de ani Eduard Ciceu a ales să se întoarcă în Craiova să construiască un oraș al viitorului, care să țină pasul cu ceea ce se întâmplă în Europa.
Își dorește să facă din Craiova un model de dezvoltare urbană care să inspire, să stârnească gelozii și să arate că da, se poate. Chiar și în România. Știe că nu va fi ușor, dar are toată determinarea din lume. Eduard Ciceu propune o nouă abordare și spune că da, în Craiova, este nevoie de asfalt, canalizare şi soluţii pentru încălzire, dar şi de idei pentru un oraş smart, digitalizat. Dincolo de toate acestea este tatăl unui băiețel de trei ani pentru care inevitabil, la un moment dat, a avut nevoie de servicii medicale și pentru care își dorește o educație aleasă. Într-un interviu, Eduard Ciceu vorbește despre viziunea și strategiile pe care le are pentru sistemul de sănătate craiovean, dar și ce înseamnă, în fapt, un smart city.
PUBLICITATE ELECTORALĂ
Media10: Care sunt principalele probleme pe care le-ați identificat la pacientul numit „sistemul medical craiovean”?
Eduard Ciceu: Spitalele care sunt în subordinea Primăriei au beneficiat de investiții pentru renovare, problema este că medicii au nevoie și de dotarea cu aparatură performantă.
Nu este suficient să dăm cu vopsea lavabilă și să punem termopane. Am constatat că la nivel de dotare cu aparatură, spitalele din Craiova au o mare problemă. Cred că ar trebui să pornim totul de la sănătatea copilului și de aici să construim. În Craiova nu există un spital dedicat copiilor, iar acest proiect se regăsește și în programul meu.
„Orice vrei să investești în sistemul sanitar trebuie să plece de la serviciile medicale de care au nevoie copiii și de aici să construiești”
Media10: De fapt, suntem singura regiune din țară care nu are spital pentru copii. Medicii și pacienții cer de ani buni o astfel de unitate medicală. Cum o vedeți realizabilă?
Eduard Ciceu: Proiectul de construcție a unui spital de pediatrie există și în programul meu și în programul candidatului PSD Lia Olguța Vasilescu și în cel al candidatului USR, Lucian Săuleanu. Problema este cine începe să facă ceva concret, de studii suntem cu toții sătui. De la capitolul studiu, la efortul de a face ceva și a implementa astfel de proiecte este un drum lung. Nevoia de a construi un spital pentru copii în Craiova este una reală. Am și o experiență a unui fost coleg, care a mers în Urgență, la secția de Pediatrie a spitalului „Filantropia” cu copilul nou-născut, iar de acolo copilul a luat o bacterie de pe un inhalator nesterilizat. Deci, degeaba bagi milioane în termopane și lavabilă sau pătuțuri, dacă nu ai reușit să iei un sterilizator. Orice vrei să investești în sistemul sanitar trebuie să plece de la serviciile medicale de care au nevoie copiii și de aici să construiești. Evident că trebuie să dezvoltăm toată infrastructura medicală, dar dacă avem o listă de priorități de la 1 la 10, prioritatea numărul unu este tot ceea ce înseamnă investiție în medicină pentru copii. În jurul acestei stări de fapt eu am conturat câteva idei pentru Craiova. Cred că Spitalul de Pediatrie este o necesitate și avem nevoie de o investiție foarte mare. Bugetul Craiovei este unul foarte mic și când spun foarte mic, îl compar cu cel al orașelor centre universitare mari: Timișoara, Cluj sau Iași. Clujul are bugetul dublu față de cel al Craiovei, deși are tot 300 de mii de locuitori și cheltuielile sunt comparative cu ale noastre. Totul se învârte în jurul banilor, dar acest spital de pediatrie este o necesitate și va avea sprijinul Consiliului Local, indiferent de cine o să fie primar.
Pe lângă acest lucru, cred că este foarte important să dezvoltăm serviciile medicale de prevenție și putem face acest lucru dezvoltând cabinetele medicale școlare, care se află în subordinea Primăriei. Acesta este doar un exemplu.
Dacă mergem la un spital privat o să vedem că 99% dintre copiii care ajung la pediatrie sunt cu boli virale: răceli, pneumonii etc. Medicul școlar ar putea juca un rol important. Având copilul în școală în clasele I-VIII și mai departe la liceu, medicul școlar practic știe tot trecutul medical al copilului la fel ca doctorul de familie. Astfel, prin cabinetele de medicină școlară putem monitoriza starea de sănătate a copiilor, se pot efectua controale de prevenție periodice, adică prin rotație copiii să treacă pe la aceste cabinete medicale și să facă controale. Astfel, se pot descoperi la timp multe afecțiuni, iar medicii școlari pot îndruma copiii și părinții spre secții de specialitate dacă descoperă, spre exemplu, o deficiență posturală, o problemă de vedere etc. În plus, este și o modalitate de a face educație medicală, de a obișnui copilul să meargă din timp la medic. Evident că este un mecanism destul de complex și trebuie să instruim diriginții, profesorii și medicii școlari, dar nu este imposibil.
„Îmi doresc să adaug valoare deciziei politice (primar și consiliu) prin completarea ei cu decizia societății civile”
Media10: Am vorbit despre serviciile medicale adresate copiilor, dar același lucru poate fi valabil și pentru pacienții adulți. Una dintre nemulțumirile pacienților este că sunt nevoiți să aștepte prea mult, la Urgență, în fața cabinetelor. Vorbiți de digitalizare și smart city. Ce soluții ar putea exista în acest sens?
Eduard Ciceu: Tot programul meu se învârte în jurul a ceea ce înseamnă Smart City. Oraşele Smart sunt oraşele viitorului şi ţin de echitate socială, de inovaţie, de comportamente colaborative între administrația publică, antreprenori, societate civilă și universități. Un oraș inteligent este un oraș durabil, care, folosindu-se de IT, reciclează şi gestionează deşeurile inteligent, oferă mobilitate urbană eficientă și sustenabilă, eficienţă energetică ridicată, un ecosistem antreprenorial efervescent și transparență decizională.
Revenind la sănătate, pentru a evita așteptarea îndelungată, ideea mea este să investim într-un sistem online de programare. Tatăl meu este pensionar și merge la doctorul de familie unde stă o oră-două să își rețeta. Nu există, o tabletă la intrare unde să te poți programa, să vezi câte persoane mai sunt în față, la ce oră trebuie să intri tu la medic. Acum, îți faci o programare și când ajungi la ușa doctorului vezi ce este acolo și stai să aștepți nu se știe cât. Avem nevoie de organizare, de sisteme digitale funcționale, care să eficientizeze sistemul. Trebuie să investim în calitatea actului medical și în confortul pacientului. Bolnavii au fost transferați de la stat la privat, nu pentru că acolo sunt alți medici mai buni, ci pentru că acolo totul este mai bine organizat, mai îngrijit.
Media10: Aici intervine partea de management medical. Cum facem să avem management eficient în spitale?
Eduard Ciceu: Digitalizăm cât mai mult, astfel încât să intervină cât mai puțin factorul uman și stabilim niște reguli clare, dar și măsuri coercitive. Am auzit de multe ori că „la stat nu e ca la privat și e greu să dai pe cineva afară”. Nu este chiar atât de greu, pentru că în Codul Muncii este totul specificat foarte clar, dacă ai niște obiective pe care nu poți să le îndeplinești și cineva ți le raportează se pot lua măsuri. Însă, totul trebuie să fie transparent. Trebuie să transparentizăm pentru totdeauna achizițiile. Jurnaliștii, de exemplu, ar trebui să poată să intre pe site-ul spitalelor și să poată vedea toate licitațiile, ofertele, achizițiile. De ce? Pentru ca orice jurnalist să poată verifica dacă ecograful X se vinde pe piață cu prețul achiziționat de spital sau cu un preț mai mic. În momentul de față achizițiile sunt destul de opace, teoretic ele sunt lansate prin SEAP. În realitate, chiar dacă trec prin SEAP și teoretic este incoruptibil acest sistem, știm cu toții cum ofertanții întâmplător sunt aceiași, prețurile nu sunt cele care trebuie și în acest fel se scurg banii care lipsesc din sistem.
„Craiovenii au nevoie de o aplicație de tip Civic Alert, dezvoltată și administrată de Primărie”
Media10: Este nevoie și de educație civică. Cum s-ar putea implica viitorul primar al Craiovei din acest punct de vedere?
Eduard Ciceu: În proiectul meu se află ceva ce se numește constituirea Consiliului Consultativ. Acest Consiliu Consultativ există la nivel de Guvern și se numește Consiliul Consultativ Economic și are rolul să aducă vocea societății civile în tot ceea ce înseamnă proiecte mari. Din el pot să facă parte specialiști din diverse domenii: medici, profesori, arhitecți etc, dar care să nu facă parte din partide politice. De exemplu, se poate stabili un prag și tot ce înseamnă achiziție în spitale, în școli, de peste 200 de mii de euro, trebuie să treacă obligatoriu și prin acest Consiliu. Astfel, poți să împiedici, prin Consiliu, monstruozități de proiecte și să nu mai ajungi ca la spitalul X să fie făcute achiziții de echipamente la preț dublu. De ce? Pentru că ai societatea civilă implicată în această decizie. Aduci transparență și pui managerul instituției sub lupă. Pe scurt, îmi doresc să adaug valoare deciziei politice (primar și consiliu) prin completarea ei cu decizia societății civile, sub forma vocii veritabile a cetățenilor, dar fără a trece prin procese anevoioase și costisitoare cum ar fi, de exemplu, referendumul local.
În prezent, Craiova, are diverse probleme administrative, cu surse multiple și, din păcate, cu rezolvări deloc prioritizate. Craiovenii au nevoie de o aplicație de tip Civic Alert, dezvoltată și administrată de primărie, prin intermediul căreia instituțiile subordonate să afle de problemele semnalate de către mai mulți cetățeni.
O astfel de aplicatie implică un sistem de monitorizare în timp real a numărului de cetățeni care semnalează o anumită problemă. Când o problemă este semnalată de un număr semnificativ de persoane, autoritățile trebuie să intervină în mai puțin de 24 de ore.
Aplicația are ca scop principal identificarea problemelor care afectează un numar mare de cetățeni și, implicit, rezolvarea acestora cu prioritate. Managementul instituțiilor implicate în rezolvarea problemelor va fi direct responsabil de timpul de reacție și corectare a neregulilor semnalate.
Media10: Mă întorc la conceptul de de Smart City, de modernizare, de schimbare de imagine și de mentalitate. Cum vedeți aplicate aceste concepte?
Eduard Ciceu: Străzi asfaltate, școli și spitale bine dotate vreau să fac și eu, dar dacă facem o stradă propun să ne uităm ce putem face să aplicăm și niște elemente de smart city. Cum ar fi, de exemplu, să punem senzor la iluminatul public și de la ora 03:00 când nu circulă nimeni pe stradă să scădem intensitatea luminii, să ne vină factura mai puțin la electricitate. Dacă punem o băncuță în Parcul Romanescu, hai să punem și un încărcător pentru telefon. Așa arată orașele din Uniunea Europeană. Pentru proiectele de tip smart city există finanțări separate, care nu au nicio legătură cu asfaltatul. Să fie toate străzile asfaltate este jobul zilnic al primarului, pentru proiecte de acest fel nu trebuie să fii vizionar. Ca primar trebuie să te concentrezi pe proiectele și strategiile cu termen lung și care inovează. Europa se îndreaptă către direcția aceasta: orașe green, orașe smart. Pentru a le avea peste 20 de ani noi trebuie să ne apucăm de astăzi de treabă. Eu sunt singurul candidat la Primăria Craiova care are în program ceea ce se numește PR de oraș.
Media10: Ce vă propuneți prin acest proiect: PR de oraș?
Eduard Ciceu: Rolul este acela de a crea un brand de oraș. Nu trebuie să ne mai ascundem după degete: Craiova are o problemă uriașă de imagine. În ochii celorlalți români, este un oraș periculos, plin de oameni agresivi și de “baroni” locali cu interese ascunse. Este inutil să mai analizăm cum s-a ajuns la această percepție. Dar este extrem de util să răspundem la întrebarea: cum schimbăm percepția? Cred că problema trebuie abordată din două direcții: eliminarea baronilor locali prin potențarea societății civile, la pachet cu marketingul de oraș, prin care promovăm tot ce este frumos și autentic în Craiova.
Tot ce trebuie să faci este să implementezi sisteme mici, pe care să le dai exemplu. În zona centrală, spre exemplu, din zece locuri de parcare, două să fie electrificate și gratuite, ca să încurajezi oamenii să-și ia mașină electrică, astfel poți să promovezi Craiova ca fiind un oraș unde ai această oportunitate. Sau faci prima stradă smart, unde oamenii găsesc niște băncuțe cu USB sau montezi senzori de iluminat stradal care să detecteze când este mișcare și atunci să crească intensitatea la lumină sau senzori montați în asfalt, care îți pot arata dacă este un loc liber de parcare și unde. Toate acestea trebuie să fie și comunicate public, astfel încât Craiova să fie văzută și altfel.
Media10: În final, ce ați vrea să știe oamenii despre dumneavoastră și proiectele pentru Craiova?
Eduard Ciceu: Aș vrea să știe că tot ce se găsește în programul meu de pe www.eduardciceu.ro este rezonabil, iar proiectele mele sunt menite să aducă prosperitatea pe care ne-o dorim cu toții, să aducă în Craiova investitori.
- Atragerea giganților din IT în Craiova este un pas esențial. Trebuie să investim în centre de afaceri la standarde internaționale și să stopăm exodul studenților craioveni.
- Clasicul „dosar cu șină” la purtător trebuie înlocuit cu website-uri și aplicații interactive, care să eficientizeze comunicarea cu instituțiile publice.
- Într-un an, două din zece locuri de parcare din centrul Craiovei trebuie să includă stații de încărcare pentru mașini electrice. Vehiculele nepoluante înseamnă evoluție.
- Aș vrea să știe care sunt prioritățile mele: intersecțiile inteligente, cu senzori perimetrali, programe pilot pentru transportul elevilor, aplicații high tech pentru optimizarea transportului în comun.
Însă, orice încercare pe cont propriu are șanse mici de izbândă. Dar gândind și acționând împreună, putem demonstra că evoluția e cu adevărat posibilă. Dacă și oamenii cred în potențialul uriaș al Craiovei, îi aștept alături de mine să schimbăm destinul nemeritat al acestui oraș.