Ionuț Andrei, medic rezident oncolog, vicepreședinte TSD DOLJ: „Prin implicare putem schimba în bine sistemul medical”

Ionuț Andrei este medic rezident oncolog în Craiova și vicepreședinte TSD Dolj. A ales să își împartă viața între medicină și politică, pentru că își dorește să ajute la construcția unui sistem medical mai bun, pentru pacienți și medici. Implicarea face diferența, spune tânărul medic. Candidează la Consiliul Local al Primăriei Craiova pentru că își dorește să lupte de pe toate fronturile, pentru pacienții săi. Într-un interviu ne vorbește despre cele două mari proiecte propuse de candidații PSD DOLJ: Spital pentru Copii și Institut Oncologic, în Craiova, dar și despre dotarea și infrastructura spitalelor.
 PUBLICITATE ELECTORALĂ

Media10: Pacienții și medicii cer în Craiova, de ani buni, un Institut Oncologic. Avem nevoie de îmbunătățirea condițiilor și serviciilor medicale pentru pacienții oncologici. Cum vedeți realizabil proiectul Institut Oncologic în Craiova?

Andrei Ionuț: Aș începe prin a spune faptul că din păcate această maladie are o incidență în creștere în ultima perioadă. Acest lucru este dovedit de cifrele pe care le găsim în Registrul Teritorial de Cancer, unde constatăm, din păcate, de la an la an o creștere a numărului de cazuri noi diagnosticate cu cancer. Din păcate, un alt lucru pe care îl mai constatăm este faptul că această boală apare la persoane din ce in ce mai tinere. Ținând cont de această creștere a numărului de bolnavi de cancer este un lucru extrem de important să încercăm să adaptăm actuala infrastructură sanitară dedicată oncologiei medicale la nevoile reale. Într-adevăr, Institutul Oncologic este o dorință mai veche a medicilor oncologi care profesează în Craiova. Au existat în perioada anului 2006 discuții în acest sens, dar, din păcate nu au fost concluzionate în nicio direcție. Necesitatea construirii unui Institut Oncologic în Craiova apare și din faptul că pe măsură ce tehnologia și cercetarea în medicină au avansat s-a ajuns la concluzia că această boală necesită o abordare multimodală. Este necesară implicarea mai multor specialități medicale, nu doar a oncologului în tratamentul complex al acestei afecțiuni. Astfel că, având la dispoziție un Institut Oncologic am putea reuni într-o singură unitate, absolut toate specialitățile care sunt necesare în vederea realizării unui tratament corect, performant, de ultimă generație pentru pacienții cu afecțiuni oncologice.

 Institut Oncologic în Craiova: „Beneficiile sunt uriașe pentru pacienți și medici”

Media10: Acum avem o clinică de Oncologie în cadrul SCJU Craiova. Care ar fi beneficiile aduse de Institutul Oncologic pentru pacient, dar și pentru medici, în comparație cu ce există acum?

Andrei Ionuț: Beneficiile sunt uriașe, atât pentru medici, dar mai ales pentru pacienți. Un pacient care este diagnosticat cu această boală necesită mai multe investigații paraclinice, necesită mai multe consulturi de specialitate și investigații suplimentare. De asemenea, tratamentul, așa cum am menționat, este unul multimodal, care implică mai multe specialități. În principiu, ar fi nevoie de partea de chirurgie, partea de radioterapie și partea de oncologie medicală care este asigurată de medicul oncolog si presupune tratamentul chimioterapic, hormonoterapic, imunoterapic și tintit molecular. Infrastructura noua a Institutului Oncologic ar permite adunarea tuturor specialităților conexe, care sunt necesare pentru îngrijirea pacientului oncologic, la un singur loc. De asemenea, ar facilita foarte mult și confortul pacientului, acesta putând în cadrul unei singure spitalizări să beneficieze de absolut toate resursele necesare și de toată atenția care îi este cuvenită. Un alt avantaj al Institului Oncologic ar fi faptul ca ar permite si dezvoltarea unor ramuri extrem de importante precum îngrijirea paliativă, cercetarea medicala și implimentarea programelor de screening.

Media10: Am putea avea și un loc dotat și spațios pentru Oncologia Pediatrică? Știm că acum există doar un compartiment în cadrul SCJU Craiova.

 Andrei Ionuț: Desigur. Și această ramură a Oncologiei se confruntă cu probleme. În prezent, nu este decât un singur compartiment de oncologie pediatrică în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, într-una dintre cele două clinici de Pediatrie. Momentan se poartă discuții, care ar fi cea mai bună soluție din punct de vedere al oncologiei pediatrice. Sunt discuții despre mutarea acestui compartiment sau să înființarea unui nou compartiment de oncologie pediatrică chiar în cadrul viitorului spital de pediatrie din cadrul Spitalului Municipal Filantropia.

Spital pentru copii în Craiova: „Copiii vor beneficia de toate serviciile medicale într-un singur loc”

Media10: Ați amintit de spitalul de pediatrie. Este un alt proiect extrem de solicitat și de medici, dar și de părinți, de ONG-uri. „Oltenia are nevoie de spital pentru copii”. În ce stadiu este acest proiect propus PDS DOLJ și ce ar trebui să știe oamenii din acest punct de vedere?

Andrei Ionuț: În prezent, ne aflăm în faza de elaborare a studiului de fezabilitate pentru viitorul spital pentru copii, care  va fi amplasat în curtea Maternității „Filantropia”. Vorbim aici despre o construcție care ar măsura în jur de 1.000 de mp la sol și care se va înălța pe șase etaje. Vorbim de un spital care o să reunească mai multe specialități conexe, astfel încât la fel, ca și în cazul Institutului Oncologic, pacientul venit în acel spital să beneficieze de absolut toate resursele necesare pe durata spitalizării. În prezent, există o secție de pediatrie la Spitalul Clinic „Filantropia”, care se află din păcate într-un corp separat, în apropiere de Parc și mai avem două clinici de pediatrie în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova. Clinica de pediatrie a Spitalului Municipal „Filantropia” se află într-o clădire care este destul de veche. Aceasta a fost reabilitată în mandatul trecut al doamnei primar Lia Olguța Vasilescu și adusă la standarde moderne. Totuși, există această problemă a faptului că se află  izolată față de restul structurilor. Astfel, un copil care pe durata internării poate să prezinte semne de abdomen acut chirurgical trebuie transferat pentru un consult interclinic la SCJU Craiova, în cazul în care se exclude acea suspiciune de diagnostic se reîntoarce în cadrul Clinicii de Pediatrie. Pe scurt, în cazul în care un copil necesită mai multe investigații este necesar transferul acestuia în diferite corpuri ale Spitalului Municipal „Filantropia” sau pe diferite secții care nu sunt disponibile în cadrul spitalului. Atunci, este imperios necesar să reunim în cadrul unei singure structuri absolut toate specialitățile care sunt necesare micuților pacienți. Spitalul de Pediatrie va avea cel puțin două etaje dedicate secțiilor de obstetrică și ginecologie, care funcționează în prezent în acea clădire monument istoric a Spitalului Filantropia. Vorbim despre două etaje care vor fi dedicate secțiilor de pediatrie și chirurgie pediatrică și despre două etaje care cel mai probabil vor fi ocupate de partea de săli chirurgicale. De asemenea, trebuie menționat și faptul că va avea în dotare inclusiv secție proprie de ATI. Având săli de intervenție chirurgicală, având secție de ginecologie și de obstetrică, secție de chirurgie pediatrică, este absolut vital să existe și această secție de Terapie Intensivă. Așa cum v-am mai spus, există discuții și despre posibilitatea înființării sau mutării compartimentului de Oncologie Pediatrică din cadrul SCJU Craiova, astfel încât toate specialitățile care țin de Pediatrie să fie reunite într-un singur corp de clădire.

„Se va pune foarte mare accent pe continuarea achiziționării de echipamente medicale”

Media10:  Curățenia, confortul din spitale sunt elemente importante pentru pacienți. Cum vedeți lucrurile din acest punct de vedere? Ce s-a făcut până acum în spitalele din Craiova și ce ar trebui făcut de acum înainte, astfel încât să creștem calitatea actului medical?

Andrei Ionuț: Eu am început stagiile clinice în anul 2012, cam în aceeași perioadă în care începea și mandatul doamnei primar Lia Olguța Vasilescu și am avut, ca să zic așa, neșansa să cunosc spitalele aflate în administrația Primăriei, să le cunosc starea în care se aflau la momentul în care dumneaei a venit la Primărie. Din păcate, vorbim despre spitale care nu mai fuseseră reabilitate de ani de zile, cu mobilier vechi care nu mai corespundea standardelor actuale. Una dintre prioritățile doamnei Lia Olguța Vasilescu pe durata mandatului său de primar a fost investiția în sănătatea și acest lucru cred că se poate vedea la ora actuală cu ochiul liber de absolut orice craiovean care necesită asistență medicală și care ajunge să fie tratat în unul dintre aceste spitale. Absolut toate spitalele aflate în subordinea Primăriei  au fost complet reabilitate, dotate cu mobilier nou, refăcute circuitele, astfel încât putem să spunem că toate secțiile care se află în cadrul spitalelor din subordinea Primăriei la ora actuală oferă condiții la standarde europeane pentru pacienții care se internează acolo.

Media10: Mereu mai este ceva de făcut. Ce urmează să se facă pentru spitalele aceste unități medicale, în continuare?

Andrei Ionuț: Desigur, niciodată nu poți să spui că ai făcut suficient sau că nu mai este cazul să faci nimic în plus. În următoarea perioadă vom continua procesele de reabilitare, pentru că unele clădiri din păcate nu au fost încă reabilitate și pe exterior și există un pic de contrast între felul cum acestea arată pe interior și cum arată exteriorul. Primul impact vizual la pacientului este cu exteriorul clădirii. Se va lucra la această parte, la continuarea reabilitării clădirilor și, de asemenea, se va pune foarte mare accent pe continuarea achiziționării de echipamente medicale și dotarea spitalelor cu aparatura necesară în funcție de specificul fiecăruia.

See Also

„Relația medic-pacient este una vitală pentru succesul actului medical”

Media10:. Am vorbit până acum de pacienți și de serviciile pe care le acordăm lor, dar sistemul medical înseamnă și mulțumirea și satisfacția cadrelor medicale la locul de muncă.. Cum văd medicii ceea ce s-a întâmplat până acum din punctul de vedere al salarizării și ce ar mai trebui făcut din acest punct de vedere?

Andrei Ionuț: Într-adevăr, dacă vorbim de perioada până în anul 2018, când a intrat în vigoare actuala lege a salarizării unitare, lucrurile erau extrem de complicate din punctul de vedere al salarizării cadrelor medicale, iar problema cea mai mare o reprezentau tinerii absolvenți de facultate care nu erau motivați să rămână în continuare și să profeseze medicina în țară, pentru că era mult mai ofertantă varianta de a pleca către alte țări, care ofereau un nivel de salarizare mult mai atractiv. In 2017 un medic rezident anul I, avea un salariu net de aproximativ 1500 de lei. După ce au fost operate măririle salariale, un medic rezident anul I a ajuns la un salariu net de aproximativ 3500-3600 de lei, salariul la care se adăuga si sporul aferent specialității. Astfel, lucrurile s-au schimbat semnificativ, deja numărul de absolvenți care se gândesc să profeseze în afara țării a început să scadă dramatic, inclusiv în generația mea am avut colegi destul de mulți care au plecat în străinătate, iar din 2018 un număr semnificativ de mare dintre cei care au plecat s-au reîntors.

Media10: Dincolo de ceea ce înseamnă dotarea spitalelor, de condițiile hoteliere foarte bune pentru pacient contează foarte mult și relația cu medicul și, în general, cu cadrele medicale. Cum vedeți acest lucru și ce credeți că ar trebui să se schimbe în spitalele din Craiova din acest punct de vedere?

Andrei Ionuț: Relația medic-pacient este una vitală pentru succesul actului medical. Din păcate, în ultima vreme asistăm la o oarecare învrăjbire între cele două categorii. Aici, o mică parte din vină o are și presa pentru că de multe ori se caută să prezinte doar aspectele negative ale sistemului de sănătate. Vedem zilnic scandaluri în spitale, acuzații de malpraxis, care desigur fac rating, dar din păcate nu vedem întotdeauna și finalitatea acestor demersuri. Bun, am văzut un medic care a fost acuzat de malpraxis, dar nimeni nu mai vine ulterior să prezinte deznodământul. A fost sau nu malpraxis? Pentru că de multe ori nu este malpraxis, ci poate este vorba despre o comunicare defectuoasă între medic, aparținători și pacient. Relația medic-pacient este foarte greu de construit. În primul rând,, oamenii când se prezintă la medic trebuie aibă încredere în acel medic, în tratamentul pe care acel medic îl aplică, de asemenea, medicul are partea lui de responsabilitate să-i câștige acelui pacient încrederea. Atât timp cât nu reușim să spargem această barieră dintre medic și pacient nu putem să ajungem la cele mai bune rezultate din punctul de vedere al targetului terapeutic. O problemă care ar putea fi ridicată aici ar fi și faptul că de multe ori pe noi, medicii, nimeni nu ne instruiește cum să ne comportăm în fața anumitor situații. Ca și medic te întâlnești cu un număr foarte mare de persoane zilnic, persoane care provin din diferite medii sociale și care au un grad de cunoaștere mai mult sau mai puțin dezvoltat, astfel, tu ca medic trebuie să te adaptezi fiecărui pacient în parte, să-i explici ceea ce se întâmplă cu el. Este foarte importantă comunicarea, este important ca pacientul să-și cunoască diagnosticul, să știe care sunt opțiunile de tratament, iar decizia medicală să fie luată de comun acord de medic și pacient. Trebuie să existe în permanență o legătură strânsă între medic și pacient, iar medicul întotdeauna trebuie să aibă o atitudine cât mai pozitivă față de pacient, față de aparținători, dar, de asemenea, să știe să le prezinte situația așa cum este ea, adică să nu încerce să vândă speranțe false pacienților. Însă, dincolo de orice, trebuie să ne pese. Numai prin implicare putem schimba sistemul medical în bine.

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană DOLJ

CUI Mandatar Financiar: 21200019

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top