SĂNĂTATEA FEMEII. Trombofilia în sarcină. Ce trebuie știut?

Trombofilia este o boală care împiedică coagularea corectă a sângelui. Cel mai adesea, trombofilia se moștenește, dar poate fi și o stare dobândită. Prezența trombofiliei în perioada sarcinii poate avea consecințe importante asupra acesteia. Afecțiunea duce la formarea de cheaguri de sânge care nu se dizolvă și care ne pot pune viața în pericol. Cel mai important risc al trombofiliei pentru o femeie însarcinată este pierderea sarcinii.  Dr. Janina Goanță, medic specialist hematolog, la Centrul Medical GINECHO, răspunde la cele mai frecvente întrebări pe care le au gravidele. 

 Autor: Ana-Maria Predilă

 

 

Materialul face parte din proiectul de educație medicală „Sănătatea femeii” realizat alături de echipa Centrului Medical GINECHO.

Media10: Ce este trombofilia?

Janina Goanță: Trombofilia se caracterizează printr-o mutație a factorilor de coagulare. Există trombofilia congenitală și trombofilia dobândită.

Media10: Este important de știut cum ajungem la diagnosticul de trombofilie în sarcină, cum se stabilește diagnosticul și dacă există simptome în aceste cazuri sau pur și simplu la un control recomandat de medicul ginecolog se poate stabili un astfel de diagnostic?

J.G.: De cele mai multe ori, pacientele sunt investigate pentru trombofilie în momentul în care ele au un act de tromboză. De asemenea, dacă pacientele au antecedente cu mai multe pierderi de sarcină recurente, adică unele după altele. Tot ca și istoric intră preeclampsia, adică creșterea tensiunii pe sarcină. Dacă la o sarcină anterioară pacienta a dezvoltat această complicație sau restricție de creștere intrauterină, dezlipiri de placentă este nevoie să facem investigații pentru trombofilie.

 „Screening-ul pentru trombofilie nu este obligatoriu”

Media10: Știu că vă confruntați des în cabinet cu situații în care gravidele aud de la vecine, prietene că au primit au acest diagnostic de tombofilie și vin și vă cer să facă investigații.. Cât de greșită este această atitudine?

J.G.: Screening-ul pentru trombofilie nu este obligatoriu. Nu există să faci un screening de trombofilie la toată lumea. Investigațiile nu trebuie făcute decât la pacientele care chiar au un istoric de care aminteam mai sus.

„Dacă pacienta a prezentat un episod de tromboză acută, trebuie să administrăm un tratament curativ”

Media10: Din momentul în care gravida a primit diagnosticul de trombofilie ce urmează? Cât de amănunțite trebuie să fie controalele la medicul ginecolog și colaborarea cu medicul hematolog?

J.G.: Haideți să discutăm un pic despre tipurile de trombofilie pentru că de aici se leagă toate. În primul rând, nu sunt foarte multe tipuri de trombofilie și nici frecvența lor nu este prea mare. Discutăm doar de mutația factorului V Leiden, mutația protrombinei sau Factorului II, deficit de antitrombină III, deficit de proteină C și proteină S. Acestea sunt trombofiliile congenitale cu care pacienta se naște, dar există și  trombofiliile dobândite, adică Lupusul și Sindromul antifosfolipidic. În funcție de aceste modificări pacienta va fi investigată și monitorizată sau tratată. Există mutații heterozigote și mutații homozigote. Heterozigote înseamnă că doar o genă este afectată, adică am luat o mutație doar de la un părinte. Homozigot înseamnă că mutația este de al ambii părinți, ambele gene sunt afectate, deci riscul sau modificările este mai mare. Astfel, avem trombofilii cu risc scăzut în funcție și trombofilii cu risc crescut. Dacă pacienta prezintă mutație heterozigotă V sau II, deficit de proteină C sau deficit de proteină S, fără să fi prezentat alte antecedente, atunci discutăm de risc scăzut și nu trebuie decât să fie monitorizată. Pe de altă parte, dacă avem aceleași mutații, dar pacienta noastră a prezentat mutație heterozigotă II sau V, și are antecedente, atât personal, cât și familial, atunci este încadrată în risc crescut și este nevoie de tratament. Dacă avem un deficit de antitrombină III, automat încadrăm pacienta într-un risc crescut și are indicație de anticoagulant pe perioada sarcinii și postpartum.

Media10: Ce metode de tratament există pentru pacientele cu trombofilie în sarcină?

J.G.: Una ar fi monitorizarea, a doua ar fi administrarea de Aspenter, iar a treia ar fi tratamentul anticoagulant cu heparine cu greutate moleculară mică. Dacă pacienta are o trombofilie cu risc crescut atunci vom administra un tratament anticoagulant profilactic. Dacă pacienta nu a prezentat un episod de tromboză acută, vom urma un tratament profilactic, adică vrem să împiedicăm apariția unor complicații pe parcursul sarcinii. Dacă pacienta a prezentat un episod de tromboză acută, atunci va trebui să administrăm un tratament curativ.

Media10: În ce măsură poate să afecteze trombofilia nașterea?

J.G.: Dacă pe parcursul sarcinii pacienta nu este tratată, nu este anticoagulantă, atunci pot să apară complicații, atât la naștere, cât și înainte, dar și postpartum. Aici discutăm despre restricții de creștere intrauterină, moarte fetală. Pot să apară și complicații date de tratament. Dacă pacienta se apropie de naștere, atunci sângerările, sindromul hemoragipar, este cel care poate să producă complicații. Este astfle important ca administrarea de anticoagulant să fie oprită cu 24 de ore minim înainte de naștere, mai ales dacă discutăm de cezariană.

„Doar trombofiliile cu risc crescut au indicație de anticoagulant, pe perioada sarcinii și postpartum”

Media10: Poate fi prevenită în vreun fel trombofilia?

J.G.: Nu, pentru că discutăm de mutații genetice. Sunt modificări genetice cu care ne naștem și cu care vom muri.

Media10: Care sunt ideile esențiale pe care gravidele trebuie să le rețină legat de  trombofilia în sarcină?

J.G.: În primul rând, toate gravidele sau viitoarele mămici ar trebui să știe că testele pentru trombofilie nu se fac de rutină. Ele trebuie efectuate doar la recomandarea medicului hematolog sau a medicului ginecolog. Trebuie să știe că există trombofilia cu risc scăzut și cu risc crescut și  doar trombofiliile cu risc crescut sunt cele care au o indicație de anticoagulant pe perioada sarcinii și postpartum.

Total
36
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Dr. Dragoș Mărgăritescu: „Chirurgia estetică nu este despre a injecta mult și a încărca nota de plată. Trebuie să faci totul cât mai natural”

Next Post

Câștigă o mașina Peugeot 208, cu ajutorul TOPGEL

Related Posts