Dr. Dragoș Mărgăritescu: „Chirurgia estetică nu este despre a injecta mult și a încărca nota de plată. Trebuie să faci totul cât mai natural”

Idealuri de frumusețe au existat în fiecare epoca, dar niciodată atingerea lor nu a fost mai ușoară ca în ultimul deceniu. Chirurgia estetică a devenit o procedura comună, care are aproape întotdeauna o soluție de remodelare a aspectului nostru fizic. Majoritatea procedurilor estetice sunt realizate acum extern, non-invaziv, ceea ce înseamnă mai putin disconfort și o durată de recuperare mai mică. Dr. Dragoș Mărgăritescu, medic primar chirurgie generală, doctor în științe medicale, cu peste 80 de publicații științifice în literatura științifică de specialitate, medic colaborator în cadrul Centrului Medical Renașterea, vorbește într-un interviu despre evoluția chirurgiei estetice și procedurile pe care le realizează.

 Autor: Ana-Maria Predilă

 

 

 

Media10: Procedurile de chirurgie estetică sunt disponibile acum în foarte multe clinici și chiar saloane. Ce tratamente de chirurgie estetică faceți în cadrul Centrului Medical Renașterea și de ce trebuie să ținem cont atunci când alegem să apelăm la chirurgia estetică?

Dr. Dragoș Mărgăritescu: Pe parte de estetică abordăm injectările cu botox, terapia cu botox, mezoterapia și Terapia Vampir, precum și injectările de acid hialuronic, filler (terapie de umplere) cu acid hialuronic. Este bine ca aceste intervenții să fie făcute de către un specialist și mă refer aici la medicii care au diplomă și acreditare în acest sens, pentru că nu sunt intervenții așa de simple pe cât pare. Este important ca injectările cu botox să respecte anumite repere, pentru că altfel pot face mai mult rău decât bine, pot duce la diformități ale feței.

„Este important ca injectările cu botox să respecte anumite repere, pentru că altfel pot face mai mult rău decât bine”

Media10: Ce trebuie să știe cineva care dorește să apeleze la aceste intervenții de chirurgie estetică cum sunt injectările cu botox, cu de acid hialuronic?

Dr. Dragoș Mărgăritescu: În primul rând, este nevoie de un consult făcut de un medic specialist, în urma căruia se stabilește și prezintă planul de injectare. De asemenea, pacienta sau pacientul va semna un consimțământ cu privire la acceptarea acestui plan de injectare, prin care își asumă anumite riscuri. De ce spun că totul trebuie făcut respectând toate normele și de un specialist? Injectarea făcută în anumite zone, dacă nu respectă anumite repere, poate să dea aceste diformități ale feței, mă refer aici la zona de frunte, sprâncene și ochi. Într-adevăr, ele în timp trec, pentru că efectul botoxului se duce în  timp, dar o lună, două poți să ai această diformitate, mai mult sau mai puțin accentuată.

„Sunt țări în care chirurgia estetică este la rang de industrie”

Media10: Faceți chirurgie generală, rezolvați cazuri complicate în cadrul Spitalului Județean de Urgență Craiova, în același timp asistăm la dezvoltarea și evoluția chirurgiei estetice. Cât de mult vi se pare că au evoluat lucrurile în această zonă?

Dr. Dragoș Mărgăritescu: Au evoluat foarte mult și de aceea trebuie făcute de oameni care știu despre ce este vorba, pentru că de fiecare dată pot apărea tehnici noi, care trebuie bine stăpânite. Produsele folosite pentru intervenții sunt și ele într-o permanentă dezvoltare. Noi suntem cumva o piață de desfacere, dar sunt țări în care chirurgia estetică este la rang de industrie și mă refer aici la țările din Asia de Sud-Est și în special, la Coreea de Sud, unde pe hectare întregi sunt clădiri de producție, de astfel de substanțe și de cercetare pentru noi substanțe.

Media10: În ce situații se folosește umplerea cu acid hialuronic și cât durează efectul?

Dr. Dragoș Mărgăritescu: Umplerea cu acid se adresează buzelor, pomeților. Efectul este de trei, până la șase luni, nu mai mult, pentru că acidul hialuronic este digerat de hialuronidaza pe care organismul nostru o produce. Efectul este tot temporar.

„Impactul asupra naturii trebuie să fie cât mai fin, să nu deranjezi foarte mult anatomia normală”

Media10: Există și o dependență a intervențiilor de acest tip. Ce ar trebui să  știe femeile și fetele legat de acest lucru? Când trebuie să spunem stop sau cum facem să păstrăm acea limită a normalității?

Dr. Dragoș Mărgăritescu: Trebuie să păstrăm un echilibru în tot. Sunt femei, fete, dar și bărbați care cer să li se injecteze doze mari dintr-o anumită substanță. Unii medici se bucură și fac ce li se cere, dar nu este normal. Mi se pare că în acel moment te deprofesionalizezi și treci în partea cealaltă, a comerțului. Chirurgia estetică nu este despre a injectat mult și a încărca nota de plată. Trebuie să faci totul cât mai natural, așa am fost educat de profesorul de la care au am învățat partea de chirurgie estetică. Nu aș putea să deformez o tânără. Ca medic nu ai de ce să accepți să îi faci acele buze imense, acei pomeți imenși. Cu cât injectezi mai mult, cu atât este mai sesizabilă intervenția și mai lipsită de naturalețe, iar scopul nu este acesta. Impactul asupra naturii trebuie să fie cât mai fin, să nu deranjezi foarte mult anatomia normală.

Media10: Deci să înfrumusețezi, nu să deformezi.

Dr. Dragoș Mărgăritescu: Da, să înfrumusețezi, nu să deformezi. Într-adevăr devine o dependență. O dată ce ai injectat, în momentul când ai revenit la normal tendința este să te duci să ți-l readministrezi, e ca un drog. De fiecare dată când readministrezi, ceri și ceva mai mult și de fiecare dată vei mări doza. Aici intervine medicul care să știe când să spună stop.

„Terapia cu botox este cea mai solicitată”

Media10: Ce presupun mezoterapia și Terapia Vampir?

Dr. Dragoș Mărgăritescu: Mezoterapia presupune introducerea unor substanțe trofice pentru piele. Mezoterapia injectabilă este o metodă care țintește obținerea unui efect de întinerire. Ea va influența strict calitatea pielii, fără să producă modificări de volum și de expresivitate la nivel feței. Se poate injecta în zona feței, frunții, gâtului. Mezoterapia presupune micro-injectarea unor substante speciale în dermul superficial (care este țesutul de mijloc dintre epiderm și țesutul gras de sub piele).Ceea ce facem, de fapt, este să păstrăm elasticitatea pielii.

See Also

Terapia Vampir este o procedură folosită de mulți ani, cu foarte mare succes, care constă în injectarea pacientului cu plasma îmbogățită cu trombocite proprii. Sângele este format din plasmă și celule sangvine – celule roșii, celule albe (sau leucocite) și trombocite sau plachete sangvine. Plasmă îmbogățită cu trombocite sau terapia PRP folosește practic sângele propriu al fiecărui pacient, dar cu o concentrație mai mare de plachete (trombocite), care au această capacitate miraculoasă de a regenera și vindecă locul în care sunt injectate.

Media10: Ce vă solicită cel mai des pacientele?

Dr. Dragoș Mărgăritescu: Terapia cu botox este cea mai solicitată. Botoxul este pe categorii, de la cel mai puternic, la cel mai slab. Și aici medicul trebuie să informeze pacienta, pentru că injectarea unui botox puternic îi transformă fața într-o icoană, acea față de icoană bizantină, rămâne fără expresie.

Media10: Care sunt riscurile de care trebuie să țină cont când aleg astfel de intervenții de chirurgie estetică?

Dr. Dragoș Mărgăritescu: Există și unele riscuri pentru că botoxul este o toxină care paralizează musculatura în zona în care este injectat. Sunt rare situațiile în care apar problemele. Problemele apar când nu respecți regulile. Dacă respecți anumite reguli nu se poate întâmpla nimic rău. Este important însă ca pacienta să fie informată corect și asupra riscurilor.

Media10: Există anumite reguli ce trebuie respectate după injectare?

Dr. Dragoș Mărgăritescu: Da. E un plan de respectat. E vorba de igiena feței, nu te mai poți farda, expune la razele ultraviolete, una, două zile. Nu mai mult.

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top