Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este una dintre cele mai comune afecțiuni întâlnite în cazul femeilor și una dintre cele mai frecvente cauze de infertilitate. În lipsa tratamentului, această tulburare hormonală poate creşte riscul unor afecţiuni grave, precum diabetul, bolile cardiovasculare sau chiar depresia. De aceea, vizita la medicul ginecolog, de la apariția primelor simptome este extrem de importantă Dr. Cristian Marinaș, medic primar obstetrică-ginecologie-Centrul Medical GINECHO și șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova, ne ajută cu sfaturi utile.
Autor: Ana-Maria Predilă
Cristian Marinaș: Sindromul ovarelor polichistice este un sindrom complex. Este o cauză frecventă de infertilitate și cea mai frecventă cauză de afectare endocrinologică la nivelul ovarului. Cauza exactă nu este pe deplin cunoscută, sunt mai multe teorii. Principala teorie este legată de rezistența crescută la insulină, care duce la un exces crescut de hormoni androgeni și automat la blocarea maturării foliculare și lipsa ovulației la aceste paciente. Cel mai frecvent, pacientele care ne vizitează în cadrul cabinetului se prezintă pentru tulburări ale ciclului menstrual. Aceste tulburări ale ciclului menstrual le-aș putea descrie fie ca cicluri foarte scurte, care se succed la intervale foarte scurte, mai puțin de 21 de zile sau paciente care prezintă cicluri la perioade foarte spațiate, până la absența totală a menstruației, până la menoree completă.
Alături de aceste tulburări de ciclu menstrual, pacientele se adresează medicului pentru infertilitate, pentru o creștere excesivă în greutate până la obezitate, pentru semne clinice de hiperandrogenism, mă refer aici la hirsutism, care reprezintă o pilozitate excesivă la nivelul feței, pieptului, toracelui, membrelor, coapselor și feselor. Pacientele pot să mai prezinte și o alopecie de tip masculin și, de asemenea, o acnee foarte accentuată, mai ales în cazul adolescentelor.
„Principalul obiectiv al tratamentului este reprezentat de stabilirea menstruațiilor normale”
Media10: Cât de important este ca femeile să se prezinte din timp la medic, atunci când încep să aibă astfel de simptome?
C.M.: Este foarte important ca pacientele să se prezinte din timp la medic. Principalul obiectiv al tratamentului este reprezentat de stabilirea menstruațiilor normale, pentru că acest sindrom de ovare polichistice poate să ducă la complicații foarte severe cum ar fi complicații cardiovasculare foarte importante, diabet zaharat și se poate ajunge până la cancer endometrial. Complicațiile pe termen scurt sunt reprezentate de tulburările de ciclu menstrual, de infertilitate, de o creștere excesivă în greutate, tulburări de ordin psihic deoarece pacientele prezintă o virilizare de tip masculin, pot să aibă depresii, anxietate, insomnii, pierderea încrederii.
Media10: Cum se stabiliește diagnosticul?
C.M. Diagnosticul sindromului de ovare micropolichistice se face pe baza unor criterii bine stabilite, criteriile Rotterdam, în care avem nevoie de două elemente prezente dintre cele trei criterii. Primul criteriu este reprezentat de oligo-ovulații, al doilea criteriu este reprezentat de semnele clinice de hirsutism și semnele paraclinice biologice de laborator. Cele mai importante dozări sunt reprezentate de dozările testosteronului total și testosteronului liber și de hidroepiantesteronului sulfat care prezintă, de asemenea, o creștere importantă. Cel de-al treilea criteriu pentru diagnosticul sindromului de ovare polichistice este reprezentat de diagnosticul ecografic. Cu ajutorul ecografiei transvaginale vedem o construcție 3D în care automat softul ne calculează volumul ovarian și numărul total de foliculi. Practic, ceea ce vedem pe ecran este ceea ce se întâmplă în cadrul sindromului de ovare micropolichistice. Vedem aceste chistulețe mici, foliculi numeroși cu diametrul de până în 10 ml, care sunt prezenți pe toată suprafața ovarului, într-un volum total calculat. Diagnosticul ecografic se poate realiza, de asemenea, și cu ajutorul ecografiei clasice 2.
„Tratamentul ovarului polichistic implică schimbarea stilului de viață al pacientei”
Media10: Bineînțeles că ceea ce le interesează cel mai mult pe paciente este cum se poate trata această afecțiune?
C.M.: Această afecțiune implică o abordare multidisciplinară. Tratamentul ovarului polichistic implică schimbarea stilului de viață al pacientei. Este foarte importantă o activitate fizică regulată. De multe ori, este nevoie ca pacientele să meargă la un medic nutriționist pentru a avea o dietă adecvată, mă refer aici, în special la scăderea numărului de carbohidrați, pâine, cartofi, creșterea consumului de vitamine, pește, carne proaspătă, o reducere a greutății corporale undeva între 5-10%.
Studiile demonstrează că se pot îmbunătăți semnificativ simptomele și chiar restabili ovulațiile normale numai prin această reducere a greutății. Pe lângă schimbarea stilului de viață, este nevoie și de renunțarea la fumat, consumul de alcool, limitarea stresului, dar și de tratament medicamentos. Inițial sunt recomandate doze mici de pilule estroprogestative, care au rolul să restabilească menstruațiile și ovulațiile normale și aici, trebuie avut foarte mare grijă la pacientele care prezintă factori de risc asociați. Principala contraindicație a acestor pilule estroprogestative este vârsta, peste 35 de ani și fumatul asociat, diabetul zaharat cu o vechime de peste 20 de ani și un sindrom lipidic important, mă refer aici la un nivel crescut al colesterolului, gliceridelor.
Media10: Fiind vorba de dereglare de hormoni este nevoie și de ajutorul medicului endocrinolog?
C.M.: Da. Unul dintre principalii aliați este medicul endocrinolog și medicul ginecolog, specializat în tehnici de fertilizare și de stimulare ovariană.
Când este nevoie de intervenție chirurgicală
Media10: Sunt și situații în care toate aceste elemente pe care le-ați aminitit nu dau rezultat și se ajunge la intervenție chirurgicală?
C.M.: Da. Sunt situații în care se ajunge la intervenție chirurgicală deoarece din cauza acestui dezechilibru hormonal, reprezentat în special de inversarea raportului dintre hormonul foliculostimulant și hormonul luteinizant, în timp apare o îngroșare a capsulei ovariene care nu permite ruperea foliculului și obținerea unei sarcini. În această situație este nevoie de o intervenție chirurgicală. În trecut se folosea o intervenție chirurgicală care se numea rezecția cunei în formă de ovar, în care se înlătura o parte din capsula ovariană, acum, intervenția chirurgicală este minim-invazivă prin intermediul chirurgiei laparoscopice în care se realizează mici puncte de electrocoagulare pe suprafața ovarului, care, ulterior prin subțierea capsulei, vor permite restabilirea ovulațiilor normale într-un termen scurt. Dacă nu există o colaborare cu un centru de fertilizare și cu stimulare imediată, până în 12 luni această capsulă a ovarului se îngroașă din nou și trebuie făcută altă intervenție chirurgicală. Trebuie automat o colaborare între cele două proceduri, stimularea ovariană și intervenția chirurgicală.
Consultația de prevenție ajută la evitarea complicațiilor
Media10: Ați observat din experiența dvs. dacă această afecțiune mai întâlnită frecvent la o anumită categorie de vârstă sau poate să apară oricând?
C.M.: Teoretic, ea afectează femeile de vârstă fertilă. De obicei, debutul al acestei afecțiuni este precoce, în adolescență, și dacă nu este tratată în timp se pot ajunge la complicații severe.
Pacientele trebuie să știe atunci când au tulburări sau dereglări ale ciclului menstrual trebuie să se prezinte la medic, pentru a se face o evaluare corectă. Nu este nimic complicat. Consultația presupune un examen ginecologic clasic și o ecografie transabdominală sau o ecografie transvaginală.