Reportaje medicale Sănătate

România are cei mai mulți bolnavi de hepatita din Europa, dar și medici dedicați care au tratat 20 de mii de pacienți în ultimii 4 ani

România este pe primul loc la nivel european la numărul total de cazuri de hepatită. Hepatita este o boală infecțioasă cu un procent destul de ridicat de transmitere. Face mai multe victime decât SIDA și cauzează aproximativ 1,5 milioane de decese pe an. În România avem o rata de depistare foarte scăzută, iar majoritatea pacienților află că suferă de această infecție atunci când își fac analizele sau când suferă de alte afecțiuni și sunt internați în spital. Astăzi de Ziua Internațională a Luptei Împotriva Hepatitei ne dorim ca oameni să conștientizeze care sunt riscurile și de ce este important să consulte un medic gastroenterolog. 

AUTOR: MARINA ANDREI

 

 

Hepatitele virale sunt o problemă de sănătate publică la nivel mondial. Marea problemă este dată de faptul că pacienții sunt diagnosticați foarte târziu. În contextul pandemiei de coronavirus, pacienții cu hepatită trebuie se lovesc de mult mai multe piedici. Cu toate acestea, 20 de mii de români care în urmă cu patru ani nu aveau aproape nici o șansă la vindecare, acum sunt bine, datorită noului tratament fără interferon, dar și a unor medici care trec dincolo de orice bariere și fac tot posibilul să ofere șansa la viață pacienților lor. Unul dintre ei este și profesorul doctor Paul Mitruț, medic primar medicină internă și gastroenterologie din Craiova.

Pentru că astăzi vorbim mai mult ca oricând despre bolnavii de hepatită, reprezentanții asociației Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România continuă să lupte pentru dreptul la tratament și solicită autorităților să crească rata de depistare și importanța prevenției. Marinela Debu este omul care zi de zi, parcă neobosit, luptă pentru a oferi bolnavilor de hepatită din România speranța că totul ca va fi bine și că trăiesc într-o țară care le apără dreptul la viață.

„Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor reprezintă un bun moment pentru a ne reaminti că mai este mult de lucru pentru a atinge obiectivul de eliminare până în 2030. Din păcate, rezultatele de până acum ne arată că, din cei diagnosticați cu hepatită în urma testărilor, 90% reprezintă persoane fără asigurare medicală, fapt care le face imposibil accesul la tratament. Sperăm că autoritățile vor găsi soluții pentru această categorie de persoane, astfel încât să prevenim noile infectări. Un program național dedicate hepatitelor poate rezolva această situație și putem lua drept exemplu programul aplicat în cazul HIV/ SIDA”, a declarat Marinela Debu, președintele APAH-RO (Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România).

Principalele cauze ale apariției hepatitei sunt reprezentate de infecțiile virale. Hepatita virală poate fi determinată de șase tipuri de virusuri, respectiv A,B,C, D, E, virusul hepatic F fiind în curs de cercetare. La noi în țară, cel mai des se întâlnesc îmbolnăvirile cu virus B și C. Deoarece nu prezintă simptome, mulți pacienți ajung la medic abia atunci când sunt în stadii avansate ale evoluției bolii. 600.000 de români suferă de hepatită C.

Hepatita C este o cauză frecventă a apariției cancerului de ficat

Mulţi dintre bolnavii cu hepatită C din România sunt victime ale sistemului sanitar de dinainte de Revoluţie, când lucrurile nu erau bine puse la punct, nu exista o rigurozitate referitor la securitatea transfuzională, dar nici în ceea ce privește sterilizarea ustensilelor medicale. 70% din pacienţii infectaţi cu hepatită C dezvoltă o boală cronică de ficat. Hepatita C este cea mai frecventă cauză a cancerului de ficat şi una dintre cele mai importante cauze ale cirozei – 20% din cazuri ajung la ciroză în 15 ani de la infectarea cu virusul C. Prevenția este soluția pentru reducerea acestor cazuri.

În funcție de tipul virusului care a provocat hepatită infecția se poate vindeca spontan, poate dispărea în urmă tratamentului sau poate evolua către ciroză hepatică sau carcinom hepatocelular. În cazul hepatitei virale, 3 tipuri sunt mai frecvente: hepatită virală A, hepatită virală B și hepatită virală C. Mai rar, pot să apară și formele de hepatită virală D (Delta), hepatită virală E și hepatită virală G.

Hepatita A

În România apar în fiecare an în jur de 2.500 de cazuri noi de hepatită A, în vreme ce media europeană este de 600 de cazuri

Numărul celor infectaţi ar putea fi însă mult mai mare. Specialiştii spun că ţara noastră ocupă locul întâi în Europa într-un clasament al incidenţei hepatitei A. Din această cauză, numărul bolnavilor cu afecţiuni la ficat este în creştere. Hepatita A mai este cunoscută și ca „boala mâinilor murdare“. Acest tip de virus se transmite prin neglijarea igienei din mediul de viață și a igienei personale: consumul alimentelor și a apei contaminate, omiterea spălării mâinilor înainte de masă și după folosirea toaletei, utilizarea tacâmurilor sau a veselei în comun cu o persoană contaminată, dar și prin contact sexual neprotejat.

Hepatita B
Aproape un milion de români suferă de hepatită B, numită și boala tăcută a ficatului.

Cazuri de hepatită B există și în Oltenia. Îngrijorător este că mulți nu știu că au contractat virusul. Medicii spun că mai mult de jumătate dintre pacienți ajung la doctor abia atunci când suferă complicații: ciroză sau cancer hepatic. Statisticile arată că în România, din două milioane de bolnavi, câți sunt în evidențe, doar 1% fac tratament. Diagnosticată la timp, afecțiunea poate fi ținută însă sub control cu ajutorul medicamentelor și al dietei. Grav este că doar 10% dintre românii cu hepatită B sunt diagnosticaţi.

Hepatita B se transmite de la om la om, prin sânge şi fluide umane. Boala se poate transmite şi prin contact sexual neprotejat, prin administrarea intravenoasă de droguri şi folosirea în comun a acelor de seringă, dar şi de la mamă la făt în timpul sarcinii. De asemenea, virusul hepatitei B poate fi transmis şi prin folosirea obiectelor personale (periuţă de dinţi, lama de râs) în comun cu persoanele infectate. În lipsa unui tratament, boala poate evolua către ciroză, insuficiență hepatică, cancer hepatic și poate duce chiar la deces.

Virusul hepatitei B este de 50 până la 100 de ori mai contagios decât HIV, virusul care cauzează SIDA

Mai mult de două miliarde de oameni sau aproape o treime din populația lumii a intrat în contact cu virusul B. Peste 350 de milioane de persoane din întreaga lume sunt infectate cronic cu acest virus, ceea ce face ca hepatita B să fie considerată o problemă de sănătate publică. Trebuie știut că virusul hepatitei B este de 50 până la 100 de ori mai contagios decât HIV, virusul care cauzează SIDA.

Hepatita C

În lume sunt în jur de 170 de milioane de persoane cu virusul hepatic C. O evaluare făcută în 2010 de Institutul Clinic Fundeni a arătat că în România există o incidență de 3,2%, cu diferențe între anumite județe. „Rezervorul“ de hepatită este însă mult mai mare, spun medicii.

Pacienții din Oltenia beneficiază de cea mai nouă terapie pentru Hepatita C. Programul continuă pentru toți bolnavii

Pacienții cu ciroză hepatică cu virus C au beneficiat timp de patru ani de tratament fără interferon gratuit. Programul este în desfășurare și are setat ca obiectiv un număr de aproximativ 16 mii de pacienți pentru anul 2020. Prof. Univ. Dr. Paul Mitruț, medic primar gastroenterologie și medicină internă este medicul din Oltenia cu cei mai mulți pacienți care au beneficiat de această terapie salvatoare.

,,Programul național a început anul acesta cu destulă întârziere, în februarie. Pandemia s-a suprapus peste el, astfel încât au fost anumite probleme. În primul rând, din cauza faptului că pacienții nu au putut să ajungă la cabinetele de specialitate, la medicii gastroenterologi pentru inițierea terapiei. De asemenea, și medicii infecționiști care erau implicați în acest program, în cea mai mare parte, nu au putut să trateze acești bolnavi, ei fiind implicați în lupta cu epidemia de Covid-19. Cu toate acestea, o parte dintre gastroenterologi au demarat și au participat la acest program. Eu am avut până acum în jur de 100 de pacienți inițiați în tratament, anul acesta, de la 1 februarie. Sunt pacienți cu fibroză de la gradul F0 până la F4 și inițiem în continuare tratamente. Însă, există o anumită problemă, care ne face să nu putem depista activ pacienții cu infecție cu virus C, din cauza condițiilor actuale de pandemie”, spune prof.univ.dr. Paul Mitruț.
20 de mii de pacienți români tratați de Hepatită C

Sute de bolnavi de hepatită C din Oltenia au beneficiat de noua terapie. Prof. Univ dr. Paul Mitruț a tratat până acum peste 700 de pacienți de hepatită C cu ajutorul terapiei fără interferon și continuă să ajute pacienții să beneficieze de tratament.

,,Noul tratament fără interferon a început din 2015. Au fost patru etape de tratament. Noul program pe anul 2020 a început în februarie, deci este a patra serie de pacienți. În prima serie s-au tratat, în 2015-2016, 5700 de pacienți, după care, în al doilea an s-au tratat în jur de 12 mii de pacienți și după care în jur de 13 mii, la nivel național. Deci, până acum, s-au tratat în jur de 20 de mii de pacienți. Anul acesta programul are un obiectiv aproape 16 mii de pacienți. Nu știu la ce nivel s-a ajuns în momentul de față, dar el se va derula timp de un an. Acum, orice pacient cu infecție cu virus hepatic C, care are gradul de fibroză de la cel mai mic, de la F0 până la F4 poate să vină să ni se adreseze și va fi tratat. Programul este în plină desfășurare și nu există nici un fel de restricții de tratament”, adaugă prof.univ.dr. Paul Mitruț.
„Medicii precum domnul profesor Paul Mitrut au reușit să facă viața pacienților mai ușoară”

Ziua Internațională a Luptei Împotriva Hepatitei este și un moment în care pacienții și întreaga comunitate pot arăta medicilor, care le sunt alături, recunoștință pentru dedicare, profesionalism și lupta neincetată pentru viață bolnavilor din fața lor. Reprezentanții pacienților cu hepatită și-au dorit să ne arate că există și medici care niciodată nu spun nu și care oricât ar fi de greu găsesc soluții pentru pacienții lor, așa cum este prof.univ.dr Paul Mitruț.

„A fost o perioada destul de grea pentru pacienții cu afecțiuni hepatice, dar medicii precum domnul profesor Paul Mitruț au reușit să facă viața pacienților mai ușoară. Cred că este de datoria noastră să îi scoatem în evidență pe oamenii (cadrele medicale) care fac eforturi pentru a ajută pacienții și cu alte afecțiuni, în cazul nostru hepatitele virale și de etiologie nonvirală în aceste vremuri când pandemia COVID-19 a lovit atât de puternic România. Testarea pentru bolile hepatice este mai importantă acum mai mult că oricând, iar accesul la terapiile antivirale trebuie să fie imediat pentru a nu apărea complicații, mai ales dacă pacientul este la un moment dat afectat și de noul virus”, conchide Marinela Debu, președintele APAH-RO (Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România).

Articole recente

Sorin Zaharie, medic primar nefrolog: Boala cronică de rinichi. Ce trebuie să știm?  

Predila Ana Maria

Ce trebuie să facem pentru a avea o inimă sănătoasă

Predila Ana Maria

Prof. univ. dr. Andrei Bondari s-a stins din viață

Predila Ana Maria

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/mediazec/public_html/wp-includes/functions.php on line 4609

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/mediazec/public_html/wp-includes/functions.php on line 4609