Mara Vlad, eleva de 10, care va studia în Anglia tehnologie muzicală și inginerie de sunet

Mara Vlad a obținut media10 la examenul de bacalaureat. Este una dintre elevele cu care Craiova se poate mândri. Succesul Marei are în spate o pregătire școlară constantă, disciplină, o educație bună venită de acasă, susținerea profesorilor, dar și a părinților. Mai departe, Mara a ales să studieze în Anglia tehnologie muzicală/inginerie de sunet, la Faculty of Music, Multimedia and Electronics, mai exact la University of Leeds. Tânăra craioveancă de 10 moștenește pasiunea pentru muzică a tatălui său, jurnalistul și profesorul Davian Vlad, pe care cu siguranță mulți dintre dumneavoastră îl cunoașteți din emisiunile radio realizate la Radio Oltenia Craiova.

Autor: Ana-Maria Predilă

 

 

Media10: Mara, ești unul dintre elevii de 10 după rezultatele de la BAC. Cum ai reușit? Sunt sigură că mulți elevi se întreabă acest lucru și poate se vor inspira din povestea ta de succes.

Mara Vlad: Consider că o pregătire constantă de-a lungul anilor de liceu reprezintă „cheia succesului”. Nu am fost adepta învățatului pe „ultima sută de metri” și cred că acest aspect m-a ajutat enorm, deoarece am reușit să aprofundez noțiunile predate, la toate cele trei materii, în ritmul meu. Iar, în ceea ce privește pregătirea pentru acest examen în timpul pandemiei de coronavirus, nu pot spune că mi s-a schimbat dramatic rutina de învățat. Probabil cel mai bun sfat pe care pot să-l dau este că fiecare elev trebuie să-și găsească un echilibru în tot ceea ce face. Învățați, dar bucurați-vă și de acești patru ani de liceu, care reprezintă una dintre cele mai frumoase perioade din viața fiecărui om.

„Am avut educatoare excepționale și am avut noroc de învățători și profesori minunați”

Media10: Ce înseamnă pentru tine această medie de 10?

Mara Vlad: O mare surpriză și o mare bucurie. Am avut emoții la toate materiile, deși știam că la matematică și fizică îmi dăduseră toate rezultatele. Româna, însă, a reprezentat grija cea mai mare, iar în momentul în care mi-am văzut notele, m-am emoționat atât de tare, încât am început să plâng.

Media10: Performanța ta școlară este și un cumul al celor 12 ani de studiu. Este vreun profesor, învățător, educator, care simți că a avut o mare amprentă asupra ta ca elev?

Mara Vlad: Am avut educatoare excepționale și am avut noroc de învățători și profesori minunați, atât la Școala „Mircea Eliade”, cât și la Colegiul „Frații Buzești”. Fiecare dintre ei m-a ajutat să mă dezvolt și să ajung acolo unde sunt acum. Mereu le voi fi recunoscătoare pentru efortul depus și pentru dedicare. La liceu, pot spune că un ajutor imens ne-a fost dat de doamna dirigintă, Cornelia Cerăceanu, care ne-a fost în orice moment alături. Iar în ceea ce privește toată perioada mea de elev, doamna profesor Daniela Calafeteanu, de la Palatul Copiilor din Craiova, mi-a fost ca o mamă încă din clasa a șasea, de când am început cursurile de Cultură și Civilizație Românească. Dumneaei mi-a deschis noi orizonturi și m-a făcut să iubesc literatura română.

„Cea mai interesantă disciplină este, fără discuție, fizica”

Media10: Cât contează în obținerea unei astfel de medii, la final de liceu, susținerea părinților? Foarte mulți copii clachează tocmai pentru că simt o presiune foarte mare din partea familiei.

Mara Vlad: La mine nu a fost nicidecum cazul de așa ceva. Din contră, eu mi-am pus presiune, în timp ce părinții mei îmi spuneau mereu să nu exagerez cu stresul. Datorită lor, ca și datorită bunicilor, am reușit să îmi controlez toate stările și să mă pot concentra în momentele importante din viața de elev. Categoric, susținerea părinților a reprezentat un factor de o importanță deosebită în obținerea acestui rezultat. Le mulțumesc din suflet pentru tot!

Media10: Care a fost materia ta preferată în liceu?

Mara Vlad: Este o întrebare la care mereu mi-a fost greu să răspund. Nu pot spune că am o materie preferată. Însă le pot cataloga altcumva. Cea mai interesantă disciplină este, fără discuție, fizica. De aceea mi-am și ales-o ca a treia probă la examenul de bacalaureat. Matematica este materia la care mereu mi-a plăcut să lucrez, încă din clasa întâi. Româna este fascinantă, iar engleza mi-a oferit multe oportunități.

See Also

„Materia este destul de stufoasă”

Media10: Ce ai schimba la sistemul de învățământ românesc, dacă ai putea?

Mara Vlad: Din păcate, sunt multe aspecte care deja nu prea mai funcționează în 2020. Nu cred, însă, că sunt eu în măsură să spun ce ar trebui schimbat. Aș ține, totuși, să menționez faptul că materia este destul de stufoasă și că poate ar trebui regândită modalitatea de structurare și de predare a acesteia.

Media10: Cum a fost viața de liceean?

Mara Vlad: Excepțională! Am avut parte numai de experiențe și de întâlniri memorabile. Am legat prietenii cu oameni deosebiți, colegi și profesori minunați alături de care m-am format și în preajma cărora am simțit ce înseamnă cu adevărat sa fii liceean. Am avut parte de o colegă de bancă de excepție, Maria Dincă, iar ea m-a ajutat enorm de fiecare dată când am avut nevoie. Au fost patru ani de neuitat care, fără doar și poate, m-au pregătit pentru tot ceea ce urmează de acum încolo.

Media10: Ce planuri de viitor ai?

Mara Vlad: Îmi voi continua studiile în Anglia, mai exact la University of Leeds. Acolo voi studia tehnologie muzicală/inginerie de sunet la Faculty of Music, Multimedia and Electronics. Am ales acest domeniu deoarece îmbină perfect ceea ce îmi place cel mai mult, anume matematica, fizica și muzica.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top