Incubatorul care imită în proporție de 95% uterul mamei, o inovație premiată la nivel mondial, care a revoluționat neonatologia, este disponibil acum și în Oltenia, la spitalul privat MaDonna Maria din Craiova. Cu această nouă achiziție de top, MaDonna Maria își menține poziția de lider pe piața serviciilor medicale din S-V Olteniei. Vorbim de un spital care nu ezită niciodată să investească pentru siguranța mămicilor și bebelușilor. Și de această dată echipa MaDonna Maria a făcut o investiție salvatoare de vieți, de-a dreptul revoluționară, unică în Oltenia, așa cum ne-a obișnuit în ultimii nouă ani.
AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ
Primul incubator hibrid lansat la nivel mondial de firma Dräger, incubatorul Babyleo este acum disponibil la spitalul privat MaDonna Maria, singurul spital privat de obstetrică-ginecologie din Sud-Vestul țării clasificat și acreditat de Ministerul Sănătății și Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS). Dräger este lider internaţional în domeniul tehnologiei medicale şi de securitate. Încă din 1889, produsele Dräger protejează, întreţin şi salvează vieți prin aparatura inovatoare adusă pe partea de reanimare, terapie intensiva și nu numai.
Primii pe piața serviciilor medicale, primii în inovație și dotare cu aparatură de vârf
La MaDonna Maria, prima maternitate privată din Oltenia, profesionalismul echipei medicale este dublat de aparatura de ultimă generație. Investiția în tehnologie de vârf a fost mereu o prioritate pentru conducerea unității medicale, iar rezultatele vorbesc de la sine. În cei 9 ani de la deschidere, procentajul de transfer de la spitalul MaDonna Maria către oricare altă instituție spitalicească a fost sub 0,08%.
„Am fost primii încă de acum șase ani care am intrat în parteneriat direct cu Natera California pentru testele NIPt panorama (testarea prenatală Panorama reprezintă cel mai cuprinzător test prenatal de screening non-invaziv). Totodată, am fost primii care am instituit noua anestezie combinată numită Terapia Durerii (este o anestezie superioară ce asigură lipsa durerii timp de aproximativ 24 de ore), dar și primii care am achiziționat vârful de gamă în lumea ecografiei mondiale – ecograful 5D”, spune Alexandra Preda, managerul spitalului MaDonna Maria.
Tot la MaDonna Maria, gravidele din Oltenia au putut să beneficieze pentru prima dată în Oltenia de gazul cu inhalosedare. La nivel mondial acest tip de gaz se folosește de 70 de ani. De un an și jumătate această procedură este folosită pentru nașterile naturale și în spitalul MaDonna Maria, fiind prima unitate medicală din S-V țării care a instituit această metodă care a fost introdusă în Protocolul Național de Anestezie și Terapie Intensivă din România, abia în anul 2017/2018.
Terapie Intensivă pentru mame și bebeluși, aprobată de MS
Spitalul privat MaDonna Maria are compartiment de anestezie și terapie intensivă adulți, cât și terapie intensivă neonatal, în structura aprobată de Ministerul Sănătății. Dotarea cu aparatură făcută de-a lungul timpului a crescut mereu calitatea și siguranța actului medical.
„Este al cincilea incubator din spitalul nostru”
De data aceasta, investiția a mers către departamentul de Neonatologie, unde noul incubator vine să ofere siguranță maximă în îngrijirea nou-născuților.
„Continuăm investițiile pe partea de noutăți, de avangardă. Suntem în continuare primii în ceea ce privește implementarea noutăților ce oferă calitate actului medical. Acesta este al cincilea incubator al nostru. În momentul de față, avem două incubatoare deschise, două incubatoare închise și acest incubator hibrid, care este ceva cu totul special, prin ajutorul pe care îl oferă medicilor, dar mai ales nou-născuți, ce nu au parte de un start foarte bun în viață”, explică managerul Alexandra Preda.
„Incubatorul Babyleo este prelungirea pântecului mamei”
Prin ce este inedit acest incubator?! Ei bine, el imită în proporție de 95% uterul matern. Reușește să facă bebelușul să se simtă aproape la fel ca în spațiul în care a stat timp de nouă luni și să îl ajute să se dezvolte și să se adapteze la noul mediu.
„Este prelungirea pântecului mamei, pentru că face aproape tot ce se întâmplă și în pântecul ei. Adaptează totul la nevoile copilului. Reglează concentrația de oxigen și are senzori care ne avertizează dacă ceva nu este în regulă cu copilul și cu atmosfera ambientală: temperatură, oxigen. Asigură temperaturi de confort, cântărește copilul, îi schimbă poziția”, declară dr. Oana Hortopan, medic specialist neonatolog, medic primar pediatru.
Incubatorul Babyleo are mai multe funcții. În caz de necesitate se poate transforma în incubator deschis, masa radiantă pentru primirea copilului sau incubator de transport în afară. Este un incubator premiat în nenumărate rânduri. În ultimii ani, a obținut premiul întâi pentru ceea ce înseamnă partea de îngrijire specifică neonatală.
Bebelușul poate auzi în incubator vocea și bătăile inimii mamei
Când se naşte un bebeluş, are nevoie să respire de unul singur, să primească oxigen şi nutrimente în întregul lui corp, să-şi ajusteze sistemul gastro-intestinal pentru noua funcţie de ingerare, digerare şi eliminare. El îşi folosește sistemul nervos pentru a afla totul despre mediul din jur şi despre locul lui. Informaţia reglatoare primită de nou-născuţi de la mamele lor are un mare impact asupra funcţiei cardiovasculare, asupra ritmurilor de somn, asupra funcţiei imune şi nivelurilor hormonale. Atunci când e în contact cu mama lui, sistemele nou-născutului sunt menţinute la un tempo regulat. Dar dacă sunt îndepărtaţi, nou-născutul trebuie să lucreze dublu pentru a-şi menţine armonia fiziologică.
De aceea, noul incubator disponibil la MaDonna Maria oferă posibilitatea mamei să se conecteze, în mod direct, în interiorul incubatorului și chiar dacă nu este fizic aproape de copilul ei, el o simte acolo. Mămica se poate conectată cu ajutorul unor electrozi speciali care redau în interiorul incubatorului bătăile cordului matern, astfel copilul îi poate auzi vocea și bătăile inimii live.
„Acest lucru contează foarte mult, pentru că vocea mamei este cea cu care copilul se familiarizează în cele nouă luni, este voce pe care o cunoaște, care îl liniștește și care, cu siguranță, în momentele critice, îl face să se trezească la viață”, adaugă managerul MaDonna Maria.
Mai mult, incubatorul are în dotare o păpușică confecționată din materiale unice, care au proprietatea de a prelua mirosul matern. Aceasta poate fi fie pusă în incubator, astfel încât copilul să simtă și mirosul mamei lui.
Șirul elementelor care par desprinse dintr-un film SF despre medicină, nu se oprește aici. Gradul de umiditate pe care îl oferă incubatorul este foarte apropiat de uterul matern. Salteaua pe care copilul stă are trei niveluri de încălzire, iar nivelul de zgomot este insesizabil, astfel încât bebelușul să nu simtă nici un deranj.
„Intensitatea luminii poate fi ușor controlată, la fel și greutatea copilului pentru că are cântar încorporat. Incubatorul poate să scoată rapoarte distincte despre starea copilului, ceea ce ajută medicul să vadă evoluția bebelușului de la o zi la alta sau de la o oră la alta. Are încorporată și partea de poliță, astfel încât bebelușului să i se poată efectua o radiografie pulmonară, de exemplu, direct din incubator, fără să fie mutat și deranjat din mediul lui optim”, explică Alexandra Preda.
„Am făcut această investiție pentru pacientele noastre”
De nouă ani pe piața serviciilor medicale, spitalul privat MaDonna Maria continuă să ofere mămicilor tot ce au nevoie pentru a se bucura ,cu adevărat, de cel mai frumos moment din viața lor, să scape de griji, emoții, să se simtă în siguranță și atent îngrijite.
„Suntem bucuroși că am reușit să facem și această investiție. Acest incubator este vârful de gamă, mai mult de atât la nivel mondial nu există. Am făcut această investiție pentru pacientele noastre și pentru femeile care vor să rămână însărcinate și care au nevoie de un spital unde să aibă parte de tot concursul de împrejurări și de toată siguranța, atât pentru ele cât și pentru nou-născuți”, conchide Alexandra Preda, managerul spitalului MaDonna Maria.