Cea mai performantă metodă de verificare a trompelor uterine, disponibilă în Craiova (VIDEO)

Femeile din Oltenia pot beneficia de cea mai performantă investigație de verificare a trompelor uterine. Este vorba de histerosonosalpingografie 3D efectuată de medicii specialiști în obstetrică-ginecologie, de la Centrul Medical GINECHO.

SĂNĂTATEA FEMEII este un proiect educațional GINECHO, prin care medicii specialiști ginecologi își propun să răspundă nevoii de educare, informare și prevenție a femeilor. 

AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ

Histerosonosalpingografia este o investigație minim invazivă de testare a permeabilității trompelor uterine și evaluare a cavitații uterine, folosind o soluție spumoasă, care destinde pereţii trompelor uterine şi care are proprietăţi ecogenice, fapt care oferă imagini precise, cu un contrast puternic.

Evaluarea standard a trompelor uterine se realizează cu ajutorul histersalpingografiei, care reprezintă urmărirea modului cum o substanţă de contrast progresează prin uter şi trompe către interiorul pelvisului, sub ecran radiologic.

„Histerosonosalpingografia are exact acelaşi principiu, dar foloseşte o substanţă de contrast ecografic, ceea ce permite evitarea radiografiei, adică iradierea pelvisului și implicit a ovarelor, care conțin ovulele ce urmează să contribuie la formarea unei sarcini”, explică conf.univ.dr. Dominic Iliescu, medic primar obstetrică-ginecologie.

Studiile epidemiologice au evidenţiat că anormalităţile la nivelul uterului şi al trompelor uterine ar reprezenta un factor deloc neglijabil ce poate conduce la infertilitate. Astfel, modificările de structură ale uterului sunt responsabile de avorturi spontane la aproximativ 50% dintre femeile ce doresc să rămână însărcinate, iar disfuncţiile de la nivelul trompelor uterine sunt responsabile de 20% din cazurile de infertilitate. Histerosalpingosonografia este o investigație extrem de utilă în acest sens.

Care este eficienţa acestei noi metode

Histerosalpingosonografia vine să înlocuiască cu succes histerosalpingografia și în același timp să aducă câteva avantaje cum ar fi: eliminarea radiațiilor din investigație, vizualizarea polipilor în cavitatea uterină, modificări ale endometrului, prezența de fibroame în cavitate, simplitatea în folosire,  imagini de calitate superioară ce pot fi reproduse 3D. Disconfortul pacientei este minim, investigația se poate efectua ambulator (nu necesită spitalizare).

Cum se realizează această explorare

Histerosalpingosonografia cu substanță de contrast se realizează similar histerosonografiei. Pacienta este invitată să se întindă pe masa ginecologică. Va fi plasat un specul vaginal sau valve, cu ajutorul cărora să se poată pune în evidență colul uterin și orificiul acestuia.

„Prin col va fi introdusă o sondă Folley de dimensiuni foarte mici. Această manevră presupune un disconfort minim, care de obicei nu necesită anestezie. Prin sonda montată, se introduce substanța de contrast ecografic, care pătrunde în cavitatea uterine și trompe. Această procedură este acompaniată de evaluarea ecografică în timp real, ce evaluează cavitatea uterină dar și pasajul în trompe și circulația acesteia până în pelvis, în vecinătatea ovarelor. Examenul ecografic oferă informații cu privire la anomaliile cavității uterine dar şi referitor la aspectul interior al trompelor uterine – formă, lungime, permeabilitate”, explică dr. Dominic Iliescu.

Durata investigației este scurtă, de câteva minute, iar la final sonda este extrasă, iar pacienta poate pleca fără a necesita spitalizare.

Este necesară o pregătire înainte de această explorare

Condițiile efectuării acestei investigații presupun ca pacienta să nu fie gravidă,  deoarece sarcina ar putea fi afectată şi să nu aibă infecţii ale colului uterin sau vaginului care să fie ascensionate cu ocazia manevrei mai sus, în canalul genital, adică în uter și trompe.

„Din aceste motive, histereosonografia se practică în primele două săptămâni ale ciclului menstrual, mai devreme decât apare ovulaţia şi respectiv posibilitatea obţinerii unei sarcini. De asemenea este necesară efectuarea unor analize microbiologice (examenul secreţiei vaginale, culturi) de la nivelul colului şi vaginului, care să demonstreze absenţa unor microbi care ar putea coloniza uterul sau trompele uterine. În cazul depistării acestora, este recomandat să fie tratate înainte de explorarea prin histerosonografie”, adaugă dr. Dominic Iliescu.

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Mișcarea, vitală pentru sănătatea inimii-Dr.Diana Stăvaru, specialist cardiolog Echipa Inimii

Next Post

Admitere la Facultatea de Litere, Universitatea din Craiova. Locuri și specializări

Related Posts
Verified by MonsterInsights