Nodulii tiroidieni. Ce trebuie știut-Andreea Sultana, medic specialist endocrinolog

Nodulii tiroidieni sunt una dintre principalele afecțiuni pentru care pacienții se prezintă la medicul endocrinolog. Majoritatea nodulilor sunt modificari benigne aparute pe fondul deficitului de IOD, a patologiei tiroidiene autoimune sau moștenite. Frecvența apariției nodulilor tiroidieni și a chisturilor tiroidiene crește la persoanele cu factori de risc precum istoricul personal de expunere la radiații, istoric familial de cancer tiroidian. Care sunt simptomele și cât de important este un control de prevenție ne spune dr. Andreea Sultana, medic specialist endocrinolog Prima Clinic.

Autor: Ana-Maria Predilă

 

 

Media10: Ce sunt nodulii tiroidieni și ce ar trebui să știm legat de prevenția lor?

Andreea Sultana: Nodulii tiroidieni reprezintă modificări localizate la nivelul glandei tiroide. Pot fi detectați palpator. Dacă pacientul observă o modificare în regiunea cervicală anterioară sau dacă au avut membrii ai familiei diagnosticați cu noduli tiroidieni atunci trebuie să meargă la o consultație  la medicul endocrinolog, pentru a vedea dacă și în cazul lor există această patologie. Medicul endocrinolog, în urma consultului, în urma ecografiei tiroidiene, stabilește dacă este vorba de această patologie sau este o tiroidă indemnă, fără niciun fel de modificări.

Un control de prevenție la medicul endocrinolog, face diferența

Media10: Care sunt simptomele ce ar trebui să ne trimită la medicul specialist endocrinolog?

A.S.: Tiroida fiind situată anterior și lateral de conductul laringo-traheal, în zona cervicală anterioară, poate să determine, în cazul apariției unor noduli mai voluminoși, disfagii, adică modificări și dificultăți la înghițire, disfonie, alterarea vocii, modificări în voce sau dificultăți în respirație. Atunci este bine să vină la un control de rutină, la medic.

Media10: Este indicat să mergem la medic chiar dacă nu avem astfel de simptome și ne dorim după o anumită vârstă, poate să modificăm situația?

A.S.: Bineînțeles. Oricând este binevenit un control la medicul endocrinolog în ceea ce privește funcționarea glandei tiroide, încurajez această adresare la medicul specialist pentru o evaluare imagistică dar și funcțională a glandei tiroide, pentru a vedea dacă tiroida funcționează în intervalul normal sau, dacă nu, trebuie corectată prin tratament.

Media10: Cum decurge consultația și cum se investighează un nodul tiroidian?

A.S.: În primul rând, are loc o discuție cu medicul endocrinolog în ceea ce privește istoricul personal și familial al persoanei respective, tratamente urmate. În pasul doi se examinează ecografic glanda tiroidă și în funcție de modificările observate, dacă sunt sau nu modificări de structură, dacă întâlnim formațiuni nodulare se descrie localizarea, dimensiunea, aspectul ecografic, vascularizația cu ajutorul doppler. Putem utiliza elastografia în evaluarea nodulilor tiroidieni, care evaluează gradul de elasticitate sau rigiditate al formațiunii nodulare. Un profil hormonal, bineînțeles și în funcție de rezultatul acestor investigații se poate recomanda o puncție tiroidiană sau monitorizare sau o intervenție chirurgicală în cazul nodulilor suspecți sau cu caractere ecografice care atrag atenția.

Importanța ecografiei

Media10: Întâlniți frecvent în cazul pacientelor care se prezintă la dumneavoastră această problemă a nodulilor tiroidieni?

A.S.: Da. Este o patologie frecventă întâlnită în specialitatea noastră și munca noastră este ușurată de faptul că putem efectua ecografia tiroidiană, deoarece palpator noduli nu sunt atât de ușor de depistat. Acum se pune accentul pe efectuarea ecografiei tiroidiene care pune în evidență nodulii tiroidieni și atunci, munca noastră este ușurată și persoana care se prezintă în cabinetul nostru are un diagnostic rapid.

Media10: La Centrul Medical Prima Clinic aveți și un ecograf extrem de performant, poate cel mai performant care există în acest moment pe piață. Cât de mult contează acest lucru?

See Also

A.S.: Da, ne ajută foarte mult acest ecograf. Utilizăm Doppler și elastografia în același timp în care efectuăm și ecografia și asta ajută foarte mult.  

Media10: În ce constă tratamentul nodulilor tiroidieni?

A.S.: Nodulii tiroidieni care au caractere și dimensiuni ce nu pun probleme sunt monitorizați periodic, iar pentru cei care au un grad de suspiciune  îi îndrumăm pe pacienți către un consult chirurgical în vederea îndepărtării lor și efectuării unui examen histopatologic, pentru a vedea exact care este natura nodulului respectiv.

Cum evităm complicațiile nodulilor tiroidieni

Media10:De la ce vârstă recomandați unei femei să înceapă să facă controale endocrinologice de prevenție?

A.S.: Dacă în familia persoanei respective există cazuri de patologie tiroidiană, fie că vorbim de noduli tiroidieni, de tiroidită, de hipotiroidism sau alte patologii, atunci în momentul în care află, nu mai târziu, trebuie să meargă către un consult endocrinologic. De asemenea, când prezintă simptome care pot să țină de o patologie tiroidiană să meargă la medicul endocrinolog. Recomandat ar fi în jurul vârstei de 20 de ani, dar în unele situații poate fi nevoie și mai devreme. Oricând este bine de venit la un consult endocrinologic, indiferent de vârstă, că este  vorba de copil, de adult sau de un om mai în vârstă.

Media10: Dacă nu ajungem la timp la medic, ce complicații pot să apară? 

A.S.: Nodulii tiroidieni,în timp, pot să crească în dimensiuni și atunci să determine simptome precum: tulburări de respirație, de deglutiție, ale vocii. Dacă pacienții nu se prezintă din timp la medic pot să apară complicații și să fie nevoie de tratament de durată. 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top