Reportaje medicale Sănătate

Sfatul medicului. Postura greșită a elevilor în fața calculatorului poate cauza probleme de sănătate

Toți elevii fac de cel puțin două luni școală online. Unii dintre ei lucrează la birouri mai mult sau mai puțin improvizate, alții preferă să urmărească lecțiile stând cu laptopul în pat, într-o poziție incorectă care poate cauza dureri de spate și probleme de postură pe termen lung. Statisticile arată că România este pe primele locuri în lume în ceea ce privește frecvența scoliozelor grave la copii. Dr. Daniela Matei, medic primar reabilitare medicală, în cadrul clincii Prima Clinic ne spune care trebuie să fie programul unui elev în timpul școlii online astfel încât să prevină apariția scoliozei și durerilor de spate.

AUTOR: MARINA ANDREI

 

Orele îndelungate petrecute de elevi în fața calculatorului, laptopului, într-o poziție incorectă pentru a participa la școala online pot afecta coloana vertebrală și cauza dureri de spate pe termen lung.

Copiii trebuie învățați ce poziție să adopte atunci când sunt la cursuri online și atenționați uite că suprasolicitarea nu este sănătoasă. Medicii spun că după 30 de minute în fața laptopului este necesară o pauză.

Cei mai mulți părinți nici nu observă dacă există modificări ale coloanei vertebrale. Acestea pot apărea din cauza pozițiilor vicioase.

Mai comod în mijlocul patului, mai sănătos la birou

Daniela Matei, medic primar reabilitare medicală, spune că toată responsabilitatea profesorului rămâne până cel puțin în septembrie pe umerii părinților.

„De noi depinde să ne supraveghem copiii și să știm că lecțiile sau discuțiile cu școala se fac doar la birou, și nu în mijlocul patului. Trebuie să fim atenți ca elevul să aibă postura corespunzătoare, să avem grijă ca lumina care pică pe birou să nu realizeze umbre și copilul să nu vadă corespunzător pe caiet. Ambele antebrațe să fie așezate pe birou, coloana să fie dreaptă și lipită de spătarul scaunului”, explică dr. Daniela Matei.

O porție de mișcare în aer liber, după ore bune de școală online, este binevenită pentru sănătatea fiecărui elev.

„Părinților le reamintim că în această perioadă este foarte important ca cei mici să facă și educație fizică pe lângă celelalte materii. Sunt recomandate plimbările în parcuri, în pas alert sau mersul pe bicicletă pentru a-i îndepărta de telefoane și internet”, susține dr. Daniela Matei, medic primar reabilitare medicală.

Pauzele ajută corpul să se relaxeze

Elevii care studiază de acasă trebuie să îmbine timpul petrecut la calculator cu mici pauze care ajută la îndreptarea coloanei și punerea în mișcare a mușchilor. Recomandările sunt valabile și pentru adulții care lucrează de acasă.

,,În perioada de carantină, lucrul la birou, probabil că a presupus o postură statică mult mai îndelungată față de perioada de serviciu. Mă mai ridic, mai xeroxez, mai vorbesc cu un coleg. În timp ce, acasă, cu laptopul în față, încerc să le rezolv pe toate. În mod normal, la 30 de minute ar trebui să rupem poziția pe care am adoptat-o în ultimele 30 de minute. Dacă poziția mea este de stat la birou, lucrez. După 30 de minute mă ridic, încerc să mă întind, după care mă pot reașeza la birou pentru următoarele 30 de minute”, conchide dr. Daniela Matei.

Articole recente

Cum vor lucra medicii de familie? Important pentru pacienți

Redactia Media10

Ce trebuie să știi despre înțepătura de căpușe – sfatul medicului epidemiolog

Redactia Media10

Laurențiu Ivanovici este noul manager al SCJU Craiova

Redactia Media10

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.