Mărturia unui pacient cu coronavirus. A aflat din presă diagnosticul, iar ambulanța a venit după 12 ore

Un pacient confirmat cu coronavirus, internat la spitalul „Victor Babeș” București, vorbește într-o postare pe o rețea de socializare despre neregulile de care s-a lovit și dezorganizarea din sistemul medical. Pacientul spune că a aflat din presă că suferă de coronavirus și a așteptat 12 ore ambulanța, care să îl ducă la spital. 

Autor: Ana-Maria Predilă

 

 

Luni seara tânărul a făcut febră 39.2, iar medicii de la Spitalul „Matei Balș” din București i-au făcut și testul pentru coronavirus, apoi a fost izolat la domiciuliu în așteptarea rezultatului. 

„Fusesem în Londra între 25-27 februarie, dar până zilele trecute Marea Britanie nu era considerată o zonă cu risc. Prin urmare toată lumea a crezut ca șansele de a fi infectat sunt minime. Inclusiv eu. M-am izolat la domiciliu în așteptarea rezultatului”, spune tânărul. 

Rezultatul l-a aflat din presa. În jurul orei 17:30 a citit: “Bărbat, 34 ani, București, care s-a întors în data de 27 februarie 2020 din Londra, Marea Britanie, s-a prezentat cu simptomatologie la „Matei Balș”. 

Era o șansă mare să fie cazul șapte din data de 10 martie.

„Pe mine nu mă anunțase nimeni nimic. Am sunat la toate numerele pe care le-am găsit și am vorbit cu toate persoanele despre care știam că ar putea avea chiar și o minimă informație. Voiam să aflu dacă într-adevăr era vorba despre mine. N-am aflat nimic. După zeci de telefoane, pe care le-am dat eu, la toate numerele oficiale puse la dispoziție, am fost sunat la două ore după ce aflasem informația din presă. Mi s-a confirmat că sunt pozitiv și am fost informat că urmează să vină o salvare (acea “izoleta”) să mă preia”, povestește pacientul. 

Tânărul susține că a așteptat 12 ore până să îl preia Salvarea. În acest timp a vorbit cu toți oamenii cu care a intra  în contact, în ultimele două săptămâni.

„Le-am recomandat să ia legătură cu DSP, să sune la numărul 0800 800 358 sau la 112 în funcție de caz. Îmi doresc din tot sufletul că toată lumea să fie în regulă. Deși în povestea mea de până acum am întâlnit multe probleme și multă lipsa de empatie din partea unor autorități, am încredere în medici și cred că aplicând măsurile corecte o să fie bine. Voi încerca să trimit feedback-ul meu cât mai detaliat către persoanele care pot schimbă ceva chiar și în al 11-lea ceas. Sunt multe lucruri care scârție când vorbim despre comunicarea cu pacientul, relația cu 112,  relația cu autoritățile care se ocupă de problema”, susține pacientul.

El spune că medicii și asistentele de la Spitalele „Matei Balș” și „Victor Babeș” s-au comportat exemplar. „Au fost cu toții empatici și dornici să ajute”. 

Tânărul spune că boala este mai contagioasă decât credea și le recomandă tuturor să se protejez pe ei și pe cei din jurul lor, să stea în casă.

„Pare că parascovenia asta e mai contagioasă decât credeam. M-am gândit și eu: “N-o să fiu chiar eu afectat”. Nu sunt în măsură să dau sfaturi complexe despre coronavirus, dar stați în casă. Lucrați de acasă în măsura în care puteți. Aplicați tot ceea ce va îndeamnă medicii. Protejați-i pe cei dragi. Mulți dintre cei care se ocup de problema par a fi buni profesioniști, dar la fel pare și că limitele sistemului sanitar sunt încercate la 29 de cazuri. Nu știu ce se va întâmplă dacă acest număr va crește. Și pare că va crește. Prin urmare, faceți orice că să evitați să vă îmbolnăviți voi sau să-i îmbolnăviți pe cei dragi”, atrage atenția tânărul pacient. 

Sursa foto: gettyiamges.com

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Alegerile Colegiului Medicilor în contextul CORONAVIRUS. Medicii, în linia întâi fără apărare?!

Next Post

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” suspendă toate activitățile

Related Posts
Verified by MonsterInsights