Turul doi al alegerilor de la Colegiul Medicilor este programat pentru perioada 13-15 martie, în toată țara. În Dolj, 2.739 medici ar trebui să voteze, în aceeași încăpere, cu aceeași ștampilă, folosind aceleași liste de prezență și urnă de vot, timp de două zile.
Este oare un pericol și o problemă de sănătate publică organizarea, în acest fel, a alegerilor Colegiului Medicilor din toată țara, în contextul în care numărul cazurilor de coronavirus crește și toate manifestările au fost blocate? În situație de criză medicii sunt cei cei care trebuie să stea în linia întâi.
Cu ajutorul medicilor, Media10 face o analiză a situației cu care se confruntă medicii din România și încearcă să găsească răspunsul corect la întrebarea ce se află în mintea multor medici: „Ar mai trebui să aibă loc alegerile la Colegiul Medicilor în contextul național actual?”
Autor: Ana-Maria Predilă
Alegerile de la Colegiul Medicilor reprezintă este momentul în care medicii au posibilitatea să își aleagă reprezentanții. De vineri, 13 martie, se poate vota timp de două zile. Totul se întâmplă în contextul în care România intră în „scenariul al doilea”, din filmul CORONAVIRUS. În această seară a fost confirmat cazul numărul 29 de îmbolnăvire. Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) a decis suspendarea cursurilor școlare, dar și manifestările cu un număr mare de persoane.
Medicii care ar trebui să meargă să își aleagă reprezentanții în acest weekend se tem că situația în care se desfășoară alegerile îi poate pune în pericol.
„În decurs de două zile, sunt așteptați în aceeași încăpere 2.739 medici din Dolj să voteze la alegerile Colegiului Medicilor. Toți vor atinge aceeași ușă, același pix, aceeași ștampilă, aceeași listă de prezență, urnă de vot etc…În această perioadă, s-au anulat/amânat toate evenimentele care presupun aglomerări de persoane. Chiar dacă la vot, probabil, nu vor fi prezenți toți medicii odată, cu siguranță la anumite intervale orare se va crea aglomerație, ceea ce contravine măsurilor luate în ultimele 24 ore. Noi, medicii, nu merităm să fim protejați? Nu mi se pare în regula acest lucru”, spune dr. Theodor Dumitrescu, medic primar chirurg la Spitalul Județean de Urgență Craiova (SCJU) Craiova.
Medicii au nevoie de o mai bună reprezentativitate la nivelul Colegiului Medicilor, cu toate acestea, contextul în care se desfășoară turul doi al alegerilor, poate să reducă și mai mult numărul celor care decid „soarta” organismului profesional ce apără profesia medicală.
Dr. Livia Davidescu, medic primar oftalmolog la SCJU Craiova este unul dintre medicii cu dorință de implicare în viața Colegiului Medicilor și care susține reprezentativitatea tuturor specialiștilor în cadrul CM. Consideră însă că în prag de epidemie, orice risc trebuie minimalizat și că autoritățile publice abilitate trebuie să ia decizia cea mai bună.
„Având în vedere contextul în care ne aflăm cred că ar fi normal să fie amânate alegerile de la Colegiul Medicilor. Dacă nu, riscul este ca participarea să fie foarte redusă. În plus, Comisia Electorală de la nivelul Colegiului Medicilor este cea mai expusă. În prag de epidemie, orice risc trebuie minimalizat”, a spus dr. Livia Davidescu.
Problema cea mai mare o ridică un posibil contact cu o persoană asimptomatică. Dacă, spre exemplu, la două zile de la alegeri, unul dintre membri comisiei electorale este suspect, toți medicii care au fost să voteze și au intrat în contact cu acea persoană intră în carantină și de aici un lanț bolnăvicios.
Dan Grigorescu, șeful Secției de Chirurgie Plastică și Reconstructivă, la Spitalul Județean Brașov spune că o soluție pentru alegerile de la CM ar putea să fie o măsură mai veche, dar „care a fost tratată cu dispreț de conducerea CM de acum un an” și anume votul online.
„Votul online este cea mai bună soluție. Cel mai important este ca acum să ferim populația și categoriile de populație să se amestece între ele din punct de vedere al activității epidemiologice. E adevărat că procesul de vot este viciat, la modul principial, în măsura în care un singur medic este obligat să stea în autoizolare sau carantină și nu își poate exprima votul”, susține dr. Dan Grigorescu.
Sunt două lucruri importante de care trebuie să se țină cont, adaugă dr. Dan Grigorescu: riscul pe care îl au cei care se duc la vot, prin intrarea în contact cu materiale și persoane de care nu se știe nimic din punct de vedere epidemiologic, iar pe de altă este vorba de „regulamentul de vot care s-a făcut pe picior”
„Spun acest lucru pentru că, de pildă, în astfel de situații ar trebui să existe posibilitatea de a merge cu urna acasă la alegătorul medic care este bolnav sau nu se poate deplasa. Nu sunt prevăzute situații în care un medic bolnav să poată să voteze din spital sau de acasă, el trebuie să se deplaseze neapărat la sediul CM, dacă vrea să își exercite acest drept”, declară Dan Grigorescu, șeful Secției de Chirurgie Plastică și Reconstructivă, la Spitalul Județean Brașov.
Pentru o cât mai bună analiză a situației am discutat și cu medicul Gheorghe Borcean, președinte al Colegiului Medicilor din România (CMR) care spune că decizia de a amâna sau nu alegerile de la Colegiul Medicilor, nu trebuie luată la nivelul CMR.
„Decizia aceasta nu ar trebui să o luăm noi la nivel de conducerea CMR, atât timp cât unii din conducere candidăm, pentru că ar putea să se spună că am lua o decizie care să avantajeze sau să dezavantajeze pe cineva. Dacă administrația națională, Guvernul, hotărăște că și aceste evenimente trebuie amânate ne vom conforma. Noi vom avea o discuție despre această situație dacă se va aduna o cantitate suficientă de întrebări în acest sens. Fiind unul dintre candidați nu pot lua eu decizii, trebuie consultați juriștii, dar și Ministerul Sănătății”, a susținut președintele Colegiului Medicilor din România.
Legat de această situație am solicitat un punct de vedere și Direcției de Sănătate Publică Dolj la care deocamdată nu am primit răspuns. Imediat ce vom avea un punct de vedere vom reveni cu informații.
Sursă foto: gettyimages