Elevii cu media sub 5 nu mai intră la liceu. Repartizați automat la școala profesională

Elevii de clasa a VIII -a care vor avea media sub cinci la Evaluarea Naţională vor fi repartizaţi obligatoriu la o şcoală profesională, nu vor putea intra în procesul de repartizare la licee, fie ele tehnologice, teoretice sau vocaționale.

AUTOR: MARIA ȘTEFAN

Potrivit ordinului publicat azi în Monitorul Oficial, şi semnat de ministrul interimar al Educației, Daniel Breaz. ,,La procesul de admitere în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2020-2021 participă numai elevii care au susținut evaluarea națională și a căror medie de admitere, calculată conform pct. I al anexei nr. 2 la prezentul ordin, este minimum 5.00 (cinci)”, se arată în document.

Astfel, nota cinci va fi pragul de diferenţiere al elevilor, dacă intră la un liceu teoretic sau vocaţional sau se duc la o şcoală profesională cu durata de 3 ani, duală sau clasică.

Prin această schimbare se speră la creşterea rezultatelor la Evaluarea Naţională, elevii fiind mai motivaţi. Conform Calendarului admiterii în Învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020-2021, repartizarea absolvenţilor clasei a VIII-a în învăţământul liceal de stat se face în două etape. Repartizarea computerizată se va face respectând criteriul referitor la media de admitere, fără a se depăşi numărul maxim de 30 de elevi pe clasă.

Media de admitere, în baza careia se va face înscrierea la liceu a absolvenților clasei a VIII-a, se calculează ca medie ponderată între media generala obţinuta la examenul de Evaluare Naţională,  care are o pondere de 80%, şi media generală  de absolvire a claselor V-VIII, care are o pondere de 20% în calculul mediei. 

Prevederea  se  va  aplica pentru  elevii care  pe  9  septembrie  2019  intră în clasa a VIII-a și care susțin în vara anului 2020 examenele de Evaluare Națională.

Şcolile profesionale au fost desființate în 2009-201,  însă au fost reînființate în anul în 2012, dar nu produc nici astăzi atât de mulţi meseriaşi de câţi este nevoie. 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Început de an şcolar. Ce ar schimba elevii la sistemul de învăţământ

Next Post

Când au loc evaluările naționale pentru elevii din ciclul primar, în noul an școlar

Related Posts
Verified by MonsterInsights