Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a fost, astăzi, în vizită la Spitalul Județean de Urgență Craiova. După aproape două ore de discuție cu toți șefii de secție ai unității medicale, ministrul sănătății a declarat că Oltenia merită un alt spital și a lămurit câteva aspecte importante legat de Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiacă, despre faptul că cele trei CT-uri nu funcționează, dar și despre posibilitatea de a se face sau nu tromboliză în Craiova.
Autor: ANA-MARIA PREDILĂ
Cele trei computere tomograf (CT) ale SJU Craiova nu funcționează, spitalul are în acest moment un contract cu clinica privată Prima Medical unde pacienții sunt duși pentru astfel de investigații. Ministrul Sănătății spune că nu știa că de doi ani, două aparate CT nu funcționează. Între timp se face achiziție pentru cumpărarea pieselor stricate, iar o persoană de la achiziții a fost dată afară.
„Am constatat că în aproape doi ani de zile două computere tomograf nu au fost reparate și s-a stricat și a treilea. Am discutat cu doamna director financiar și mi-a explicat că lucrurile puteau fi făcute mai repede, dar probabil că cineva nu a vrut”, a declarat Sorina Pintea.
Ministrul Sănătății spune că a primit multe semnale de la pacienți care se plângeau de faptul că de la SJU Craiova lipsesc citostaticele. Cum explică această situație?
„Din Craiova ne veneau foarte multe vești că nu există citostatice, acele citostatice erau în toată țara, numai la Craiova, nu. Corpul de Control a scos în evidență că existau niște proceduri foarte greoaie, nu exista comunicare între farmacie-achiziții-coordonator de program. Sincope în aprovizionare nu erau justificate și nu răspundea nimeni pentru că acei pacienți rămânea o perioadă fără medicamente”, explică ministrul sănătății.
Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Județean de Urgență Craiova (SJU) încă funcționează fără linie de gardă. Sorina Pintea susține că toată această situație, care costă viețile oamenilor are în spate multă nepricepere și indolență.
„Se vor scoate la concurs posturi pentru Clinica de Cardiologie există buget și posturi, dar a fost o nepricepere și indolență cum rar mi-a fost dat să văd. Este nevoie de asistenți, dar posturile puteau să fie scoase la concurs, le vor scoate acum. Există trei medici, doi sunt la Institutul Fundeni în pregătire, unul în Anglia. Nu putem începe programul de STEMI în Oltenia până nu avem echipa pregătită. Pentru Chirurgie Cardiacă este un medic în Târgu-Mureș care așteaptă să vină în Craiova, dar…Se vor scoase posturi și de asistente , infirmiere, există și posturi și buget, a existat doar nepricepere”, a spus ministrul sănătății.
„Nu vom mai schimba manageri și directori medicali, ci îi vom aduna împreună cu medicii de pe secții”
Ministrul Sănătății spune că a rămas uimită de faptul că la SJU Craiova, Consililul Medical al spitalului s-a întâlnit o singură dată în 2017, ceea ce arată lipse de comunicare și colaborare a personalului.
„Am avut două ore de discuții în care problemele s-au spus corect, în față, și șeful Corpului de Control va reveni la Craiova nu să taie capete, ci să încerce să organizeze activitatea, inclusiv pe zona de resurse umane, am înțeles că a fost un șef care a plecat și foarte bine că a plecat. Am schimbat aici trei manageri în doi ani, nu vom mai schimba manageri și directori medicali, ci îi vom aduna împreună cu medicii de pe secții”.
„Tromboliza se va face pentru că există și medici și materiale sanitare, e nevoie de voință”
Legat de posibilitatea de a se face sau nu la SJU Craiova tromboliză, Sorina Pintea a declarat că:
„Tromboliza se face la Vaslui, la Zalău, la Baia Mare, Brăila. Tromboliza se va face începând de mâine și la Craiova, cu o condiție să se repare CT-ul cât de repede. Tromboliza se va face pentru că există și medici și materiale sanitare, e nevoie de voință”.
„Oltenia merită un alt spital”