Ce fac copiii în clasa pregătitoare – Ghidul părinților

Pentru copil, clasa pregătitoare este o perioadă de acomodare cu viața școlii, care să-i permită o bună adaptare la programul, colectivitatea și cerințele școlii. Cu toate că a fost integrată în învăţământul obligatoriu prin Legea Educaţiei Naţionale nr.1/2011, există încă părinți care nu sunt lămuriți legat de ceea ce se petrece în clasă pe perioada primului an de studiu. 

Autor: ANA-MARIA PREDILĂ

Din punct de vedere socio-emoțional, rolul clasei pregătitoare este să sprijină copilul să capete încredere în forţele proprii, să-și sporească stima de sine, iniţiativa şi dorinţa de reuşită. Copilul este pregătit să poată comunica mai bine, să realizeze un efort intelectual constant, să beneficieze de experiențe numeroase și diverse de învățare.

Articolul face parte din Ghidul părinților la început de an școlar realizat de Media10

În clasa pregătitoare sunt înscriși copiii care au împlinit vârsta de 6 ani până la data începerii anului școlar.

Materiile pe care le învață copiii în clasa pregătitoare sunt:

⇔ Comunicare în limba română;

⇔ Matematică și Explorarea mediului;

⇔ Dezvoltare personală;

⇔ Arte vizuale și Abilități practice;

⇔ Muzică și mișcare;

⇔ Educație fizică;

⇔ Religie;

⇔ Limbă străină.

Atât după clasa pregătitoare, cât și după clasa I, nu există noțiunea de repetenție. în această perioadă trebuie identificate măsuri care vizează prevenția, compensarea inechităților manifestate la elevii proveniți din medii defavorizate la debutul școlarității, identificarea timpurie a dificultăților de învățare și intervenția individualizată. Strategia cea mai eficientă o constituie evaluarea continuă și, în funcție de rezultatele înregistrate, intervenția imediată și particularizată pe durata anului școlar, inclusiv prin intermediul Programului Școala după școală”, se arată pe site-ul Ministerului Educației.

Cât durează o lecție

O lecție durează 45 de minute și este structurată astfel: 35 de minute de activitate + 10 minute jocuri/exersarea deprinderilor elementare.

Sala de clasă din şcoală este adaptată vârstei copiilor, în aşa fel încât să permită învăţarea prin joc şi pregătirea pentru clasa I, utilizând resurse de învăţare adecvate.

Ce învață copiii la fiecare materie

La Comunicare în limba română învățătorii sunt atenți, de exemplu, dacă elevul din clasa pregătitoare poate să recunoască cuvinte uzuale scrise cu litere mari și mici de tipar sau dacă știe să scrie mesaje simple.

La Limba străină, învățătorii urmăresc dacă elevii reacționează la salut și răspund la o întrebare scurtă, simplă și clară, dacă știu numele unor obiecte, dacă pot învață scurte poezii sau cântece, cu sprijinul profesorului, dacă pot să spună în limba respectivă cum se numesc, ce vârstă au, dacă participa la jocuri de comunicare in care creează rime sau mesaje scurte.

La Matematică și explorarea mediului, învățătorii trebuie să scrie în raportul de evaluare dacă elevul știe numerele de la 0 la 31, dacă poate să compare aceste numere, să le ordoneze, să facă adunări și scăderi cu până la 5 elemente dintr-o mulțime dată.

De asemenea, profesorul verifică dacă elevul identifica pătratul, triunghiul, dreptunghiul, cercul, cubul, sfera, dacă poate identifica relații de tipul „dacă… atunci” între două evenimente succesive, precum și alte informații.

Cum ajutați emoțional copilul pentru prima zi în clasa pregătitoare?

⇔ Sprijiniți copilul să înțeleagă faptul că prima zi de școală este lucru pozitiv și că profesorii și viitorii lui colegi îl așteaptă să se cunoască;

⇔Îl puteți liniști spunându-i că la finalul zilei, veți fi acolo, îl veți aștepta;

⇔ Este important să îi prezentați copilului programul unei zile la școală;

⇔ Mergeți împreună la unitatea de învățământ unde este înscris; 

⇔ Este bine să îl implicați  în toate pregătirile pentru școală;

Este încurajator pentru el să îi vorbiți mereu despre școală folosind cuvinte apreciative. 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Vel Consequat Eget Eros Ut Sem Nunc Augue Donec Aenean Nec Tellus Vitae Vulputate

Next Post

Computerul tomograf de la SJU Craiova, funcțional de la 1 octombrie. Procedura de achiziție, greoaie

Related Posts
Verified by MonsterInsights