Poveștile celor care au scăpat de povara kilogramelor în plus și rolul personal trainerului

Mai bine de jumătate dintre români sunt supraponderali sau obezi. Statisticile arată că România ocupă locul trei în Europa în clasamentul supraponderalilor. Nici la capitolul obezitate infantilă nu stăm mai bine. Datele Organizației Mondiale a Sănătății ne clasează tot pe nefericitul loc trei. Cu toate acestea, în România nu există programe de durată pentru prevenția și educarea populației.  Soluția pentru cei mai mulți este să apeleze la nutriționiști sau la personal trainerii din sălile de fitness, care îi ajută să învețe să aibă un stil de viață sănătos și să facă sport.

Mirela Dogaru are 27 de ani și știe ce înseamnă să trăiești sub povara kilogramelor în plus. Lucrează la un magazin alimentar, unde are la îndemână, peste tot, dulciuri. Din cauza alimentației nesănătoase, haotice și a sedentarismului a ajuns să aibă probleme de greutate, să nu se mai simtă bine în pielea ei.

„Eu eram atât de complexată încât mă gândeam să fac operație la stomac”, spune Mirela.

A încercat tot felul de cure recomandate de prieteni sau găsite pe internet, dar fără rezultat.

„Mereu am încercat să slăbesc, prin diete, cu sau fără mișcare. Am încercat multe diete: Rina, Dukan, Disociat, Shakeuri, Fiole. La un moment dat am slăbit 25 de kg, dar am pus înapoi 40”

Până într-o zi când a ales să apeleze la specialiști. A ajuns la sala de fitness The Shadow Fighter Gym, unde cu ajutorul personal trainerilor a început drumul spre adoptarea unui stil de viață sănătos.

„M-au convins că trebuie să slăbesc treptat. Când începi dieta trebuie să elimini câteva alimente pe care le consumai zilnic. Sfaturile lor au contat foarte mult pentru că eram foarte timidă. Am fost toată viața grasă, am mâncat haotic, consumam multe alimente nesănătoase, nu mă gândeam la sănătatea mea. De câte ori slăbeam îmi luam haine mai mici și îmi ziceam că luna viitoare voi încăpea în ele. Mă motivam, mă gândeam că și alții au putut”, povestește Mirela.

Prima întâlnire cu antrenorii a fost în Grădina Botanică. A dat o tură de mers și a obosit. Avea multe kilograme în plus și apăruseră deja  probleme cu coloana, dar și durerile de stomac. A înțeles că trebuie să schimbe multe în ceea ce privește alimentația și să combine totul cu sportul.

De mică a fost învățată să mănânce totul din farfurie. Cu ajutorul personal trainerilor Cristi și Alex Tănase a învățat cum trebuie să arate porțiile de mâncare și alimentele pe care trebuie să le consume, pentru a ajunge la silueta visată. Așa a reușit să slăbească 30 de kilograme în cinci luni.

„Nu am renunțat la multe alimente. Chiar dacă mănânci ceva, trebuie să fie cu moderație, nu în fiecare zi și peste măsură. Dacă azi îți faci o poftă, mâine trebuie să îți reiei obiceiurile sănătoase”, spune Mirela. 

„Rețeta succesului de la The Shadow Fighter Gym este seriozitatea”

După o perioadă destul de scurtă au început să apară și primele rezultate. Au dispărut durerile de stomac și cele lombare. Acum are un somn mai odihnitor și nu lipsește niciodată de la antrenamente.

„Fac patru antrenamente de fitness și două de kickboxing pe săptămână. Îmi încep dimineața cu o oră de sport, mă ajută să încep ziua bine”, spune tânăra.

Ajutată de personal trainerii The Shadow Fighter Gym, Mirela a reușit să scape de povara kilogramelor în plus, și a descoperit cât de important este să ai grijă de sănătatea corpului tău.

„Este minunat să fii un om sănătos, ești mai relaxat, calm, gândești mult mai limpede. Înseamnă o altfel de viață, ești o persoană mult mai puternică. Când ești gras ești frustrat, complexat. Rețeta succesului de la The Shadow este seriozitatea, ei iubesc ce fac. Este un job, dar se hrănesc cu mulțumirea clientului pe care îl ajută să își împlinească un vis, cum a fost cazul meu”, adaugă Mirela. 

Alex Tănase este personal trainerul care a ajutat-o pe Mirela să devină învingătoare în lupta cu kilogramele în plus. A înțeles perfect dorința și stările Mirelei pentru că și el a trecut prin asta, la un moment dat.

„Dorința mea de a ajuta mai mulți oameni în lupta cu kg în plus, vine din copilărie. La 15-16 ani am fost un copil gras și frustrat și am avut o grămadă de inconveniente din prisma colegilor de la școală și cei din cartier. Aveam greutate oarecum normală, dar eram total deformat: brațe și picioare subțiri, burtă mare. Și fratele meu avea probleme de greutate, inițial a început el să slăbească și apoi, am început și eu. Am devenit pasionați de asta, am început să studiem și să ne dăm seama că putem la rândul nostru să îi ajutăm pe cei aflați în situația noastră”, povestește Alex.

Alex și Cristi Tănase, sunt personal traineri și fondatorii The Shadow Fighter Gym

Mirela l-a contactat după ce a văzut postările lui făcute pe Facebook, postări în care prezenta cazurile celor pe care îi ajutase să slăbească.  

„În primele opt – zece luni am avut mult de furcă cu ea, pentru că era emotivă, tristă. Plângea la fiecare antrenament. După multe încercări de a o motiva am zis că nu o să mai lucrez cu ea. A început să plângă și mi-a promis că își va atinge obiectivul. A început să aibă grijă cu alimentația, să facă antrenamente mai intense. De la 111 kilograme,  cât a vrut la început, a slăbit până la 81 în 5 luni și jumătate. Adică minus 30 kilograme. După aceea, a avut o perioadă de stabilizare. Nu este foarte bine să slăbești dintr-o dată foarte multe kilograme, pentru că intervine surplusul de piele, colagenul nu mai are aceeași producție. Nu doream să aibă cute. După aceea a ajuns la 68 de kilograme, ceea ce înseamnă că a scăpat de 42 de kilograme”, povestește Alex Tănase. 

Mulți adolescenți reușesc să treacă peste povara kg în plus, cu ajutorul echipei The Shadow Fighter Gym

Din cauza alimentației nesănătoase și a sedentarismului tot mai mulți copii și adolescenți au probleme cu greutatea. Vili Cătănoiu are 15 ani și a ajuns la The Shadow Fighter Gym când avea 105 kilograme. Cristi Tănase, fratele lui Alex Tănase, l-a ajutat pe Vili să scape de grija kilogramelor.

Cristian Tănase îi motivează mereu, pe toți cei care ajung la el și îi cer ajutorul, cu propriul exemplu. El a reușit să dea jos 42 de kilograme în șase luni. Pentru că a fost și în postura celui care își dorea cu ardoare să scape de chinul kilogramelor în plus, Cristi știe, cât de important este să ai alături, un personal trainer.

„În momentul în care m-am apucat să slăbesc am făcut foarte multe greșeli. Pe lângă faptul că m-am accidentat de mai multe ori la antrenamente – din dorința de a slăbi mai repede ridicam mai multe greutăți, iar corpul nu îmi permitea. Este foarte important ca atunci când cineva începe să slăbească să meargă la o persoană care se ocupă cu așa ceva. Foarte mulți oameni care merg la sală fac toată ziua bicicletă sau bandă și abdomene să le scadă burta. Acest lucru nu poate decât să le distrugă genunchii, gleznele și spatele, în special celor cu o greutate mare”, spune Cristi Tănase.

Vili Cătănoiu a reușit să dea jos 30 de kilograme cu ajutorul personal trainerului.

Am slăbit pe parcurs, nu dintr-o dată. Cei din jur m-au întrebat care este secretul, le-am zis că ambiția, perseverența și munca. Este greu să mă mențin, dar am învățat să aleg mâncarea sănătoasă, să nu fac excese. Sunt mulțumit de cum arăt acum. Știu cât de greu este să slăbești și nu o să mai mănânc mult. Dacă mănânc o shaorma trebuie să muncesc mai mult la sală și nu mai mănânc. Verișorii mai mici vor să slăbească și ei și după această experiență i-am învățat să nu renunțe la visul lor și să nu dea înapoi”, adaugă Vili Cătănoiu. 

Cristi Tănase, personal trainer, plecă de la propria experiență și îi înțelege perfect pe cei care îi cer sprijinul

Stabilirea unor obiective clare și ambiția de a reuși sunt elemente cheie în procesul de slăbit. Totul este însă mai ușor de obținut, dacă ai alături un specialist care știe cum să îți ridice moralul și să îți dea sfaturi sănătoase.

 „În primul rând, creez obiective. Majoritatea oamenilor care vin la noi vin să slăbească. Îi întreb: cât vrei tu să slăbești? El zice 10-15, spre exemplu. Eu le ascult obiectivele, apoi le zic că este realizabil obiectivul sau nu, dacă e vorba despre o perioadă scurtă. Dacă nu este realizabil le și explic de ce. După maxim 10 minute în care vorbesc cu o persoană reușesc să stabilesc obiectivele. La prima ședință le zic: de azi, tot ce bagi în gură, în afară de cafea, îmi trimiți poze. Unii nu fac lucrul acesta din prima. Îi sunăm să îi întrebăm de ce nu ne-au trimis și ne trimit. În ziua de azi totul este robotizat, iar oamenii vin la sală și găsesc afecțiune la noi și chiar slăbesc. Eu nu am un fizic de invidiat, dar oamenii adoră să lucreze cu mine, pentru că găsesc în mine un psiholog, mamă, tată, soț, copil. Știu povestea mea, îi motivez prin exemplele mele, prin ceea ce discut cu ei. Oamenii vin triști și pleacă de aici veseli, cu zâmbetul pe buze”, explică Cristi Tănase, personal trainer.

„Băieții de la sală sunt mai mult decât antrenori”

Alex Găman are 17 ani și este elev la Liceul „Voltaire” din Craiova. Și-a dorit să scape de complexul kilogramelor în plus și a hotărât să apeleze la personal trainerii The Shadow. Cu ajutorul lor a reușit să scape de 30 de kilograme și să învețe să aibă grijă de sănătatea sa. Cel mai greu, spune Alex, este să lupți cu prejudecățile celor din jur, cu stigmatizarea.

„M-am atașat mult de băieți și m-au ajutat enorm. Am slăbit 30 de kilograme în trei luni, este destul de greu. Prima dată începi cu entuziasm, cu frustrări de persoană grasă. Chiar făceam glume pe seama mea. Ești bucuros când vezi reacția oamenilor care te știau gras și te văd mult mai slab. Înainte, aveam ceva complexe legate de aspectul fizic, dar le-am mascat printr-un zâmbet, prin felul meu de a fi și nu am dat importanță prea mare fizicului”, spune Alex.

Alex este și vicepreședinte al Consiliului Județean al Elevilor Dolj, președinte al Consiliului Școlar al Elevilor, și are și un blog: Colțul lui Alex: https://www.facebook.com/coltuluialex/. Băiatul își dorește să urmeze Facultatea de Drept și să îi ajute pe toți cei care trăiesc sub povara kilogramelor în plus.

„Băieții de la sală sunt mai mult decât antrenori și eroi pentru munca depusă și rezultatele de aici. Din păcate nu am fost atent cu alimentația după ce am plecat de la sală, dar am început să țin dietă și vreau să reapuc de sport, acum după școală. Aș mai vrea să dau 20 de kilograme în 3 luni. Aș fi mulțumit”, spune Alex.

Există și tineri care își doresc să acumuleze kilograme în plus, să aibă masă musculară. Eric Orășanu are 13 ani, este elev la Liceul „Frații Buzești” și face kickboxing de performanță la The Shadow.

Eric a ajuns de la 55, 9 kg la 62 de kilograme.

„Multă lume crede că este ușor să faci pătrățele, dar nu este așa, pentru că trebuie să pui doar fibră, fără grăsime. Nu poți mânca orice. Eu fac kickbox de performanță. Acest lucru mi-a dat multă încredere în mine și mi-am schimbat și atitudinea. Înainte eram copilul acela speriat, nu eram mulțumit de mine”, spune băiatul.

Cel mai mare câștig al său este, însă, faptul că sportul și ajutorul personalul trainerilor l-au ajutat să își îmbunătățească postura fizică, corpul, viziunea, caracterul, percepțiile.

„Eric este copil, are haos hormonal, este și în creștere nu poți face exerciții de toate felurile. Noi nu putem face cu el ce nu este în etica profesională, ce i-ar putea pune în pericol integritatea fizică. Ca și idee, în 4 ani avem numai doi accidentați. Un elev nu a înțeles exact ce i s-a spus când s-a făcut stretching, iar al doilea din exces de zel a vrut să facă sparring tare”, spune Cristi Tănase, personal trainer.

 Sfaturi pentru cei care vor să slăbească

Cel mai important este să facă primul pas, să aibă o alimentație corectă, să vin la antrenament. Dacă fac primul pas și consideră că nu se descurcă, să apeleze la un antrenor. Nu le impunem din prima să facă ceva. Încercăm să îi facem să se adapteze ușor.

Secretul succesului echipei The Shadow Fighter Gym

„Succesul nostru că nu suntem numai antrenorii lor, ci parte din rutina lor zilnică. Puțini sunt cei cu care nu vorbim o zi. Punem multă pasiune, acordăm atenție fiecăruia. Pentru noi aici este ca acasă, și pentru clienți ca a doua casă. Mă interesează foarte mult fiecare client. Când văd pe cineva că vrea să slăbească și este convins în ceea ce face îi acord și mai multă atenție”, spune Cristi Tănase.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Campion la tenis şi la şcoală. Alex Coman, primul în Europa la U14, 9.52 la Evaluare

Next Post

Copiii din Craiova, așteptați să practice un sport, gratuit, în vacanță

Related Posts
Verified by MonsterInsights