Șansă la terapie vindecătoare pentru pacienții cu hepatită C. Ultimele două luni de înscriere în program

În România mor anual aproape 3.000 de oameni din cauza cirozei provocate de hepatită. Suntem pe primul loc în Europa când vine vorba de numărul pacienților care suferă de această boală. În ultimii trei ani, sute de bolnavi din Oltenia au avut acces la cea mai nouă terapie fără interferon, singura șansă la viață pentru mulți dintre pacienți.

În ultimii trei ani, în România a fost adusă cea mai nouă terapie în domeniu. Este vorba de tratamentul fără interferon de care au beneficiat timp de trei ani gratuit pacienții cu ciroză hepatică cu virus C compensată, gradul de fibroză F4, cei cu gradul de fibroză trei (F3). Pe scurt, cazurile cele mai grave. Programul a fost reluat, iar pacienții mai au la dispoziție două luni, să meargă la medic pentru întocmirea dosarului medicale și intrarea în program. O noutate este faptul că, acum pot avea acces la tratament pacienții cu toate gradele de fibroză, de la F1 la F4. Sunt excluși doar cei cu F0.

Sute de bolnavi de hepatită C din Oltenia beneficiază de noua terapie. Unul dintre medicii care are cei mai mulți bolnavi în tratament este prof. dr. Paul Mitruț. Până acum a tratat peste 600 de pacienți de hepatită C cu ajutorul terapiei fără interferon.

„Se consideră că România va reuși prin eforturile noastre să eradicheze virusul C până în 2032. De trei ani, de când a pornit programul prin care pacienții au acces la terapia fără interferon mai mult de 30.000 de pacienți s-au negativat și, practic, au eliminat virusul din organism. Prima serie a acestui program, care a durat un an, a tratat numai pacienții cu ciroză hepatică, cu fibroză F4, având o rată de reușită a terapiei de peste 99,95%. Eu am avut un singur pacient care  nu a răspuns la terapie în prima serie și doi pacienți în a doua serie a programului, care au întrerupt din cauza complicațiilor tratamentului. În al doilea an, am tratat și pacienții cu hepatită cronică cu virus C, cu grad de fibroză F3 și F4, având o rată mai mare de răspuns terapeutic”, explică prof.univ.dr. Paul Mitruț, medic primar gastroenterologie și medicină internă. 

Acum se derulează cea de-a treia etapă a programului, pacienții mai au la dispoziție două luni să se înscrie.

„Programul merge foarte bine. Au fost acceptate și introduse în terapie cam toate medicamentele care sunt disponibile și în Europa de Vest și SUA.  Avem la dispoziție trei tipuri de medicamente. Sunt trei opțiuni la dispoziția medicului curant, el este cel care alege tratamentul potrivit, în funcție de tipul de boală, de complicații, de alte medicamente pe care le mai ia pacientul. Eu am aproape 600 de pacienți tratați cu această nouă terapie. Ei vin la controale periodic, iar evoluția este extraordinară. Fără acest tratament mulți dintre ei puteau să ajungă la stadiul de ciroză, iar cheltuielile pentru  tratarea lor erau mult mai mari și rezultatele mai mici”, explică prof.univ.dr. Paul Mitruț.

Hepatitele virale sunt o problemă de sănătate publică la noi în țară, dar și în lume. Marea problemă este dată de faptul că pacienții sunt diagnosticați foarte târziu.

În lume sunt în jur de 170 de milioane de persoane cu virusul hepatic C. O evaluare făcută în 2010 de Institutul Clinic Fundeni a arătat că în România există o incidență de 3,2%, cu diferențe între anumite județe. „Rezervorul“ de hepatită este însă mult mai mare, spun medicii. Oltenia are o incidență la hepatita C mai mare decât incidența pe țară. 

„Este foarte importantă depistarea cazurilor. Trebuie să facem eforturi extraordinare să descoperim pacienții care au virus C și nu știu. În România nu există un program de screening ale infecțiilor virale, deși suntem pe primul loc în Europa la infecția cu virus C și virus Delta și B. Nici Europa nu poate să stea pasivă pentru cu există o circulație permanentă a populație, iar românii pleacă des în altă țări și dacă nu îi tratăm vor transmite virusurile și oamenilor din țările în care merg să lucreze”, adaugă prof. dr. Paul Mitruț.

Medicii de familie au un rol important în descoperirea pacienților care suferă de hepatită, astfel încât să fie tratați la timp și să nu transmită virusul mai departe.

„Fac un apel către medicii de familie, să depisteze pacienții, să îi trimită pentru determinare virală. La Centrul Medical Renașterea am făcut un program de depistare al hepatite C și B gratuit. Până acum am testat aproape 1.000 de pacienți cu virus C. Am depistat cazuri care nu nu aveau nici o manifestare clinică. Programul se desfășoară în continuare. Este nevoie doar de un bilet de trimitere. Chiar dacă analizele generale sunt bune și nu apar modificări nici la ficat, virusul C poate evolua fără nici o modificare biologică a analizelor făcute uzual”, susține dr. Paul Mitruț.

Hepatita virală poate fi determinată de cel puţin șase virusuri, respectiv A, B, C, D, E, virusul hepatitic F fiind în curs de cercetare. În țara noastră, cele mai frecvente sunt îmbolnăvirile cu virus B şi C. Deoarece nu prezintă simptome, mulți pacienți ajung la medic abia atunci când sunt în stadii avansate ale evoluției bolii. 600.000 de români suferă de hepatită C.

Dacă în 1990 incidenţa bolii era de 3,5 la sută, specialiştii estimează că anul acesta ea a ajuns la 5 la sută. Asta înseamnă că milioane de români au aceste tipuri de hepatită, mulți nefiind conștienți de boala lor.

Mulţi dintre bolnavii cu hepatită C din România sunt victime ale sistemului sanitar de dinainte de Revoluţie, când lucrurile nu erau bine puse la punct, nu exista o rigurozitate referitor la securitatea transfuzională, dar nici în ceea ce privește sterilizarea ustensilelor medicale.

70% din pacienţii infectaţi cu hepatită C dezvoltă o boală cronică de ficat. Hepatita C este cea mai frecventă cauză a cancerului de ficat şi una dintre cele mai importante cauze ale cirozei – 20% din cazuri ajung la ciroză în 15 ani de la infectarea cu virusul C.

Prevenția este soluția pentru reducerea acestor cazuri. Marea problemă în România este că nu există programe de prevenție bine puse la punct în ceea ce privește depistarea și tratarea persoanelor care suferă de hepatită, astfel încât să nu transmită virusul mai departe.

Cazurile de hepatită C și boli hepatice, în general, reprezintă aproape jumătate din numărul internărilor făcute în Clinica de Medicină Internă din cadrul Spitalului Județean de Urgență Craiova, unde prof. dr. Paul Mitruț lucrează. De cele mai multe ori însă pacienții ajung la spital în stare gravă.

„Această boală nu are manifestări evidente, mai ales în stadiile inițiale, însă evoluția în timp este nefavorabilă. Pacienții ajung în stadii finale de ciroză și îngreunează foarte mult sistemul de sănătate din cauza gravității bolii, care necesită cheltuieli foarte mari. Mulți ajung în secțiile de chirurgie cu hemoragii digestive, cu multe complicații. Putem evita aceste complicații dacă boala este depistată și tratată, la timp”.

Terapia fără interferon poate să fie prescrisă doar de medicii gastroenterologi și infecționiști. Pentru a putea beneficia de terapie, pacientul trebuie să respecte toate condițiile prevăzute în protocol. Mai exact, trebuie să facă un set de analize prin care să afle stadiul bolii. 

„Noi îi ajutăm pe cei care au nevoie să intre în program. Se fac analize  (viremia și fibromax) pe care pacientul nu le plătește. Pacientul trebuie să facă doar câteva analize,în plus, ca să completeze dosarul. Aceste analize depind de stadiul de boală, dar nu sunt costisitoare, cele care costă foarte mult sunt suportate prin program. Acum se tratează și cirozele decompensate și aici este nevoie de analize în plus pentru că trebuie o monitorizare mai atentă”

Tratamentul pentru un singur pacient costă și peste 30.000 de euro. De aceea, Ministerul Sănătății a monitorizat printr-o firmă cum a fost administrată noua terapie. Pacienţii au fost sunaţi și verificaţi dacă îşi iau tratamentul. Este important ca bolnavul să urmeze indicațiile medicului și să colaboreze permanent cu echipa medicală.

„Tratamentul durează trei luni sau chiar și două luni, în unele cazuri, oricum mult mai puțin decât vechea terapie cu interferon. Terapiile costă de ordinul zecilor de mii de euro”, explică prof. dr. Paul Mitruț.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Elena are 37 de ani și luptă să trăiască. Să o ajutăm în lupta cu o boală gravă și extrem de rară

Next Post

Despre comunicare, jurnalism şi învăţământ la UCV

Related Posts
Verified by MonsterInsights