Genialii Craiovei: cei 22 de elevi calificați la olimpiada națională de informatică și prof. Marius Nicoli

Craiova este frumoasă prin copiii de performanță pe care îi dă lumii, prin profesorii care ne luminează, prin generațiile care ne fac cunoscuți lumii. 22 de elevi de la Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova s-au calificat la faza națională a olimpiadei de informatică. O performanță care rupe bariere și care ne arată că și noi putem. Sunt minți strălucitoare, copiii care au făcut din informatică o pasiune, pentru că au alături profesori care știu cum să îi motiveze și să le arate cât de frumos este gustul succesului.

 

Este prima dată când se califică un număr atât de mare de elevi craioveni la o olimpiadă națională

 

I-am găsit pe o parte din elevi în timp ce se pregăteau pentru olimpiadă, alături de profesorul Marius Nicoli. Anul acesta vor merge să reprezinte Craiova la faza națională a olimpiadei de informatică. Este prima dată când se califică un număr atât de mare de elevi craioveni la o olimpiadă națională. Cei mai mulți sunt elevi pregătiți de profesorul Marius Nicoli. De la clasa a IX-a C, acolo unde este și diriginte, șapte elevi merg la națională.

O parte din elevii aflați la pregătire

„Acum la olimpiadă se califică primul de la fiecare clasă și după aceea se ocupă locurile suplimentare de la nivel național. De exemplu la clasa a IX-a se califică primul din fiecare județ și sunt 47 de locuri alocate suplimentar, pe țară, pentru acestă clasă, și pe ele se califică următorii de la nivel național. La clasa a IX-a C, de la noi, pe lângă primul elev, s-au mai calificat încă șase, pe locurile suplimentare, pentru că au avut cele mai mari medii din țară”, spune prof. Marius Nicoli.

După mulți ani, Colegiul Național „Frații Buzești” a făcut o clasă de intensiv informatică, clasa a IX-a C. Șapte elevi din această clasă s-au calificat la faza națională a olimpiadei.  Una dintre grupele clasei lucrează și cu prof. Mihaela Grindeanu.

„S-au strâns în această clasă elevi buni, care și în gimnaziu au avut rezultate bune. O surpriză frumoasă a fost faptul că printre cei care s-au calificat la națională a fost și un elev care acum a început studiul informaticii intensiv. De la clasa a IX-a sunt calificați șapte copii. Alexandra Nicola este calificată prima. Și în gimnaziu a fost pe locul I în Dolj. Acum este calificată prima, cu al patrulea punctaj pe țară. Pe locurile suplimentare alocate județelor, de la această clasă s-au calificat încă șase copii: Divia Negoescu a mai fost pe primul loc în clasa a V-a și a VI-a, Bogdan Ivancu și el a mai fost în gimnaziu. Totodată, s-a calificat și Ștefan Durlănescu. Un alt elev calificat este Mihnea Anghel. Vald Ciuperceanu este calificat la trei naționale, matematică, fizică și  informatică. Mihai Teișanu este calificat și la matematică, el a început informatica anul acesta de la zero, a progresat foarte mult și s-a calificat și la informatică și la matematică”, spune prof. Marius Nicoli.

La clasa a X-a, trei dintre cei care vor merge la olimpiadă au fost calificați și anul trecut la națională: Ruxandra Nanu, Radu Nicolae și Dănuț Aldea.

„Ruxandra și Radu au fost și în gimnaziu la naționale de informatică. Dănuț Aldea a început din clasa a IX-a după ce a venit de la o școală din Filiași. Mai este calificat la națională și elevul Popa Rareș, care este pregătit de profesoara Sofia Vițelaru”, adaugă prof. Nicoli.

La clasa a XI-a, Colegiul Național „Frații Buzești” este reprezentat de generația de olimpici internaționali: Emanuel Dicu și Alexandra Udriștoiu, care au luat punctaj maxim la etapa județeană a olimpiadei și anul acesta.

„Alexandra a început în clasa a VI-a seria concursurilor, Emanuel în clasa a V-a. Tot de la clasa a XII-a este calificat și Robert Lincă, care s-a tot calificat din clasa a V-a până acum. Mai este și Mihaela Cismaru, care a început în clasa a IX-a și Robert Truță, care lucrează cu doamna profesoară Dochia Marinela”, explică profesorul.

De la clasa a XII-a vor merge la națională elevii Bogdan Cîrceanu și Cristi Osiac, amândoi din aceeași clasă.

 

Si elevii de la gimnaziu au reușit să facă performanță

 

„La clasa a VI-a îl avem pe Teodor Cismaru. El s-a calificat și în clasa a V-a și a obținut medalie la națională. La clasa a VII-a este clasată pe primul loc Alma Petria, care a fost și în clasa a V-a la națională, iar pe locul doi, anul acesta, este Mihai Stamatescu. De la clasa a VIII-a merge Vlad Țigănilă, elevul doamnei Grindeanu, care este calificat la națională din clasa a V-a”, explică profesorul. 

 

Marius Nicoli este profesorul care a dat mulți olimpici țării

 

Performanța acestor elevi vine la pachet cu multă muncă și seriozitate. Profesorii și copiii fac echipă și în acest fel reușesc să obțină rezultatele dorite. Marius Nicoli este profesorul care a dat mulți olimpici țării. Unii dintre ei au ajuns să câștige concursuri internaționale.

„Sunt talentați, dar lucrează și foarte mult. Eu lucrez constant cu ei, au mereu teme și i-am învățat să dezbată, să discute între ei. Facem cursuri cu ei. I-am identificat pe cei care sunt cu capacitate pentru performanță și dintre ei pe cei care și muncesc foarte mult. Performanța apare pentru că ei sunt pasionați. Au descoperit că această materie, pe care eu le-o arăt, poate să devină pentru ei o pasiune. Așa au reușit să învețe din ce în ce mai mult și să aibă rezultate bune an de an. Sunt motivați și de faptul că în liceul nostru în anii trecuți au fost elevi care au obținut rezultate foarte bune și își doresc să fie ca ei. Sper că îi motivează și faptul că noi ne comportăm cum trebuie cu ei și încercăm să îi învățăm să fie disciplinați, corecți”, spune profesorul.

 

„Mi se pare foarte important, ca dincolo de partea științifică, să îi formăm și psihologic”

 

Marius Nicoli spune că dincolo de pregătirea științifică foarte importantă este și pregătirea morală, psihologică a elevilor.

„Asta mi se pare foarte important dincolo de partea științifică, să îi formăm și psihologic. Ceea ce face diferența în astfel de competiții este capacitatea lor de concentrare în condiții de stres maxim. Sunt și alți elevi foarte buni teoreticieni,  dar care reușesc să rezolve problemele complicate doar în clasă, unde nu sunt sub presiune. Cei care reușesc să obțină rezultate la competiții sunt aceia care reușesc să se concentreze foarte bine în condiții de presiune. Au concursuri care durează și patru – cinci ore, așa cum este la națională, și în acest timp, stau în clasă cu „rivalii” și le văd fiecare mișcare, fiecare manifestare de bucurie și, cu toate acestea, reușesc să se adune. Acest lucru este foarte important”, explică profesorul.

 

„Mi se pare foarte importantă intervenția mea în momentul în care ei sunt în impas”

 

Succesul vine la pachet cu multă muncă. De aceea, profesorul organizează sesiuni de pregătire suplimentară cu elevii săi. În timpul pregătirii are însă grijă să îi ajute să depășească momentele în care sunt descurajați.

„Se pregătesc suplimentar. Sunt organizați pe categorii, asfel încât în timpul pregătirii, să poată să acumulez maximum din cât îi este necesar fiecăruia. Am stabilit un program de pregătire în care primesc teme și lămurim tot. Este solicitant, dar ei cer asta și eu le sunt alături. Contează foarte mult să fie sprijiniți și motivați. Încerc să îi fac să depășească momentele grele. Mi se pare foarte importantă intervenția mea în momentul în care ei sunt în impas. Îi cert doar la pregătire atunci când este nevoie să le trag un semnal de alarmă, în momentul în care au un eșec, îi încurajez mereu”, adaugă prof. Marius Nicoli. 

 

Elevii profesorului Marius Nicoli lucrează la Google și Facebook

 

Elevii profesorului Nicoli au ajuns peste tot în lume. Unii studiază la universități de renume din Europa, alții deja lucrează la firme mari de IT și chiar la Google și Facebook. Fiecare rezultat obținut de un copil în care a crezut, îl bucură și îl motivează să meargă mai departe alături de noile generații de elevi.

„Mă bucur foarte mult pentru rezultatele lor extraordinare. Când sunt un grup mare, care paricipă la o competiție, uneori nu reușesc să mă bucur atât de mult pentru reușită pentru că mai sunt și unul, două mici eșecuri și se întâmplă să mă afecteze mai mult ce trăiesc acei copii și îmi doresc să le fiu alături să reușească. Rezultatele lor mă motivează să continui să lucrez cu ei. Reușitele lor m-au impulsionat, mi-au arătat că este bine ce fac. Modul lor de a încerca să nu își dezamăgească profesorul mă determină să le fiu alături și să fac cât mai multe pentru ei”, explică Marius Nicoli. 

Rezultate înregistrate ,în timp, de elevi

 

Elevii profesorului Nicoli au obținut mai multe medalii la concursui internaționale

 

Cea mai mare distincție obținuită de un elev al profesorului Marius Nicoli a fost calificarea lui Mihai Popa, în 2013, la olimpiada internațională din Australia, dar și alte medalii internaționale obținute de elevii Alexandru Cazacu, Mihai Popa, Emanuel Dicu, Alexandra Udriștoiu, Bogdan Iordache.

Hai să ne pregătim cât mai bine și vedem ce iese”

Marius Nicoli își dorește ca tot mai mulți dintre elevii pe care îi pregătește să aleagă să rămână în Craiova și să dezvolte sectorul IT.

„Este o cerere de specialiști în IT la nivel global, dar este nevoie și aici în Oltenia de profesioniști. Asta îi determină pe mulți copii să își dorească să studieze acest domeniu. De aceea și concurența este mai mare la concursuri la nivel național. Sper ca tot mai mulți elevi să profeseze în Craiova la cel mai înalt nivel”, spune profesorul. 

Acum, elevii Colegiul Național „Frații Buzești” se pregătesc alături de profesorii lor pentru faza națională a olimpiadei de informatică, care va avea loc, pentru gimnaziu la sfârșitul lunii aprilie, iar pentru liceu, în luna mai.

„Avem următorul principiu: „Hai să ne pregătim cât mai bine și vedem ce iese”. Încercăm să ne antrenăm cât putem de bine, fiecare își face planul lui și își dorește să reușească. Sunt copii ponderați, care își clădesc viitorul cu pași siguri și muncesc pentru asta”, conchide prof. Marius Nicoli.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei – Zilele Elena Farago, la Biblioteca Județeană Craiova

Next Post

Rezultate simulare gimnaziu. Patru elevi de zece, în Dolj

Related Posts
Verified by MonsterInsights