Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român, la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova.

Primul român care a zburat în Cosmos, Dumitru Prunariu, este invitatul Teatrului Național „Marin Sorescu” la Întâlnirile SpectActor* 2019. Sâmbătă, 9 martie, de la ora 18:00, Dumitru Prunariu, personalitate marcantă a lumii științifice spațiale, va susține o conferință la sala “Amza Pellea” a teatrului, pe tema “Cosmosul – o aventură umană”.

DUMITRU-DORIN PRUNARIU dr. inginer, cosmonaut, general-locotenent (r), este primul român care a zburat în cosmos şi cel de-al 103-lea în lume (1981). Absolvent al Facultății de Inginerie Aerospaţială, Universitatea Politehnică Bucureşti (1976). În 1981 a absolvit cursurile de trei ani ale Centrului de Pregătire a Cosmonauţilor “Iuri Gagarin” din Orăşelul Stelar, Rusia, iar în 1991 cursurile pentru cadre superioare ale Institutului Internaţional de Formare şi Management în domeniul Aviaţie Civile (IAMTI/IIFGA) din Montreal – Canada. În 1999 a absolvit cursurile Colegiului Naţional de Apărare, iar în 2004 cursul de ambasadori în cadrul Academiei Diplomatice a MAE.

Este membru de onoare al Academiei Române

În 1999 și-a susținut teza de doctorat cu lucrarea „Mișcarea perturbată a satelitului artificial al Pământului”, devenind doctor în științe tehnice, specialitatea dinamica zborului aerospaţial. 
Este membru de onoare al Academiei Române (2011), membru al Comisiei de Astronautică a Academiei Române și președinte al acesteia din 2015, membru al Academiei Internaţionale de Astronautică, membru în consiliul de conducere al acesteia, membru al Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic,  membru de onoare al Academiei Americano-Române de Arte şi Stiinţe, membru al Academiei Europene de Știinte și Arte (2015).

 

 Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova

Este Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice din Cluj- Napoca (2007), al Universităţii Tehnice a Moldovei din Chişinău (2011) al Universității de Vest din Timișoara (2013), al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, al Universității Petru Maior din Târgu-Mures, al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (2017), al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu (2018), al Universității din Craiova (2018), Honorary Doctor al Colegiului Lindsey Wilson din Columbia, Kentucky, SUA (2014).

Pentru zborul cosmic a fost distins cu titlul de Erou al R. S. România și Erou al URSS cu Steaua de Aur (1981). A mai fost decorat cu: Medalia Iuri Gagarin a Federaţiei Aeronautice Internaţionale (1982); Medalia de aur Hermann Oberth a Societăţii germane de rachete Hermann Oberth – Wernher von Braun (1984); Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Ofiţer (2000); Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler cu însemn pentru militari (2010); Medalia “Pentru merite în explorarea cosmosului” acordată de președintele Federației Ruse (2011); Emblema “Onoarea Armatei Române” acordată de ministrul apărării (2011).

Ca o recunoaștere a meritelor sale în promovarea internațională a studiului asteroizilor cu potențial de impact cu Terra și implicarea în activitatea mai multor instituții, inclusiv la nivel ONU, în anul 2017 Uniunea Astronomică Internațională a decis ca numele lui Dumitru Prunariu să fie dat unui asteroid din centura principală de asteroizi a Sistemului Solar, asteroidul numindu-se „10707 Prunariu”.

 

Biletele pentru conferință costa 15 lei și s-au pus în vânzare la Agenția teatrală și online https://ebilet.tncms.ro/ebilet/Spectacol/Edit/521.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Echipa FEAA Craiova pe podium la concursul internațional „CFA Institute Research Challenge 2018-2019“, faza locală

Next Post

Elevii pasionați de fotografie sunt așteptați la Salonul Regional de Fotografie pentru Liceenii „Oltenia în imagini”

Related Posts
Verified by MonsterInsights