Sindicatele din educație atrag atenția asupra nerespectării acordului privind salariile

Sindicatele din educaţie avertizează asupra încălcării prevederilor acordului încheiat între organizaţiile sindicale şi Guvern la sfârșitul lunii noiembrie 2018. 

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală “Alma Mater”  atrag atenția într-o scrisoare adresată premierului Viorica Dăncilă asupra faptul că  Guvernul s-a angajat că, de la 1 septembrie 2019, sporurile, indemnizaţiile şi celelalte drepturi salariate care se cuvin personalului din învăţământ se calculează în raport cu salariul de bază în plată.

„De la 1 ianuarie 2019, ar fi trebuit ca majorarea cu 10% a salariului de bază pentru personalul didactic care îndeplineşte funcţia de diriginte, pentru învăţători, educatoare, institutori, profesori pentru învăţământul primar, profesori pentru învăţământul preşcolar, gradaţia de merit, majorarea cu 15% a salariului de bază pentru învăţământul special şi majorarea cu 7-20% a salariului de bază pentru predare simultană să se calculeze tot prin raportare la salariul de bază în plată. Având în vedere prevederile art. 34 alin. (2) din OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, este evident faptul că nu se respectă pct. 5 al acordului”, spun reprezentanții sindicatelor. 

Alte aspecte asupra cărora sindicaliștii atrag atenția că sunt încălcate

⇔ Punctul 7 lit. h), conform căruia, de la data de 1 septembrie 2019, cadrele didactice beneficiază, la pensionare, de 6 salarii medii brute pe economie

⇔ Punctul 9, prin care Guvernul se angajează să plătească, până la data de 31.01.2019, sumele rezultate din sentințele judecătorești definitive până la data de 31.12.2018. “Din discuțiile purtate în ultimele zile cu reprezentanții Ministerului Educației Naționale și ai Ministerului Finanțelor Publice, rezultă că sentințele judecătorești nu se vor plăti nici în luna februarie 2019, ceea ce reprezintă o altă încălcare a acordului”, spun sindicaliștii.

Reprezentanții sinidcatelor din învățământ îi cer premierului Viorica Dăncilă: “să dispuneți ca, în regim de urgență, să aibă loc o discuție la care să participe semnatarii acestui acord”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Profesoarele pot să preda și după vârsta de 65 de ani. Ce prevede noul ordin?

Next Post

Cum se va desfășura olimpiada de limba engleză, în Dolj

Related Posts
Verified by MonsterInsights