Viața cu cancer la sân și limfedem – Alexandra Țacu (KinetoPlus), speranța pacientelor din Craiova (VIDEO)

„Nu știu cum să mă mai descurc cu mâna asta umflată” „Nu pot să mai fac aproape nimic din ce făceam înainte” sunt câteva dintre vorbele pacienților care suferă de limfedem. Vorbim de o afecțiune mai puțin cunoscută, dar care este o povară, mai ales, viața pacientelor care au fost diagnosticate cu cancer de sân și  a familiilor lor. „De ce mi se întâmplă mie?” este întrebarea care rămâne ca o obsesie în mintea pacientelor. Să trăiești cu limfedem e chinuitor. Ai nevoie de specialiști care să te ajute, să te sprijine, să îți aducă rezolvarea. În sistemul de sănătatea de stat pacientele stau pe la uși pentru un drenaj limfatic, pentru o bandajare. Jurnaliștii Media10 au căutat un loc în Craiova unde pacientele cu limfedem pot să se treteze în condiții normale, să fie înțelese de specialiști și ajutate să treacă peste problema care le macină. Am trecut pragul clinciii KINETO PLUS Craiova și am descoperit-o pe Alexandra Țacu, o tânără apreciată de pacienți și atentă cu fiecare om pe care îl vindecă.

⇒ Articolul face parte din campania „Vindecare prin mișcare”. 

În Dolj, aproape 3.000 de femei suferă de cancer de sân. În fiecare an, cancerul mamar îmbolnăvește aproape 9.000 de românce, iar 3.200 pierd lupta cu boala. Depistat la timp, cancerul de sân poate fi tratat. Peste jumătate dintre femeile diagnosticate cu cancer de sân supraviețuiesc. Însă lupta nu se oprește aici. De cele mai multe ori chimioterapia și radioterapia sunt indicații terapeutice obișnuite, dar pe lângă acestea poate fi nevoie și de mastectomie. Este o intervenție care înseamnă înlăturarea unor ganglioni limfatici invadați de celule canceroase. Astfel apare limfedemul. După operația de mastectomie, fiecare pacientă are nevoie de kinetoterapie pentru creșterea mobilității articulare și a forței musculare. 

VIDEO: PUNKTMEDIA
⇒ 40% dintre femeile care au supraviețuit cancerului de sân ajung să dezvolte, de-a lungul vieții limfedemul brațului
Alexandra Țacu este fizoterapeut în cadrul clinicii KINETOPLUS Craiova. E apropiată de pacientele sale. Le ascultă și lupă ca ele să ducă o viață normală.
FOTO: PUNKTMEDIA
La ea ajung multe dintre doljencele care au trecut prin diagnosticul crunt de cancer la sân. Și mai mult printr-o mastectomie. Pentru pacientele cu limfedem Alexandra are un program de exerciții care le ajută să își redobândească treptat a modul de viață de dinainte de operație. Specialista în kinetoterapie ține cont de stadiul în care se află membrul afectat de limfedem al pacientei, de timpul trecut de la operație, dar și de vârsta pacientei.
Limfedemul brațului poate să apară imediat după terminarea tratamentului sau chiar la câțiva ani mai târziu. Potrivit Institutului Național de Sănătate din Statele Unite ale Americii, aproximativ 40% dintre femeile care au supraviețuit cancerului de sân ajung să dezvolte, de-a lungul vieții limfedemul brațului.
FOTO: PUNKTMEDIA
⇒ Terapia făcută de un kinetoterapeut, șansa la o viață normală
Este important să înțelegem cum funcționează organismul nostru, cum îl putem ajuta noi, dar și specialiștii care ne sun alături și cât de importantă este terapia făcută de un kinetoterapeut în aceste cazuri.  
Cuvântul „limfedem” provine din alăturarea a două cuvinte distincte: limfa și edem. Limfa sau fluidul limfactic este lichidul care transporta celulele albe prin sistemul limfactic. Așa cum știți sistemul circulator este compus din vase de sânge (artere, vene și capilare) care transporta sângele în tot corpul dumneavoastră.
În același fel sistemul limfatic este o rețea de vase și noduri care permit fluidului limfatic să interationeze cu țesuturile și cu sângele, alimentandu-le astfel cu limfocite care sunt elementul esențial al sitemului imunitar. Edemul este temenul medical pentru orice umflătură în corp care este cauzată de acumularea de lichid. Astfel, limfedemul este o acumulare de limfa care determina umflarea unor zone ale corpului.  

FOTO: PUNKTMEDIA
Să lămurim ce este limfa, apoi de ce apare limfedemul
Limfa este un lichid transparent, incolor, care circulă prin vasele și ganglionii limfatici și care mediază schimbul de substanțe între sânge și țesuturi.  
„Limfa conține proteine, apă, celule (limfocite, celule canceroase, resturi de celule), grăsimile și electroliți, uree, aminoacizi, creatinina și carbohidrați. Capilarele sangvine eliberează apa și proteinele în interstițiu. În interstițiul se găsește limfa. Ea poate fi comparată cu un burete care reține apă și proteinele capilarelor sangvine. Dacă sistemul limaftic nu își face datoria de a elibera interstițiul de acele substanțe, va deveni greoi și își va schimba mărimea ceea ce duce  la apariți limfedemului”, spune Alexandra Țacu, fizioterapeut. 
Există două tipuri de limfedem: primar și secundar. 
Limfedemul primar nu are cauze determinate exact, poate apărea atât la naștere, cât și în timpul vieții adulte. El poate avea că și cauze defecte care apar în sistemul circulator.
Tipul de limfedem care apare cel mai des la supravietutoarele cancerului de san este cel secundar. Limfedemul secundar este cel mai răspândit tip de limfedem și este cauzat de traume la nivelul sistemului limfatic.

FOTO: PUNKTMEDIA

„Limfedemul apare atunci când ganglionii limfatici sunt blocați sau extirpați, blocându-se astfel întoarcerea limfei. 
Senzația de mână grea, durere, dificultăți întâmpinate în mișcarea degetelor, a încheieturii sau a umărului, aferente sânului extirpat, senzația de slăbiciune a brațului, umflarea progresivă a acestuia – toate sunt simptome ale limfedemul postmastectomie”, spune Alexandra Țacu. 
De aceea, trebuie să vă adresați unui fizioterapeut specializat și să evitați orice fel de masaj făcut de  persoane fără o instruire medicală, întrucât acest lucru poate agrava afecțiunea. După vizita la fizioterapeut, este nevoie de un plan de recuperare medicală, ce constă în ședințe de kinetoterapie, care au ca scop menținerea sau redarea mobilității la nivelul brațului, în funcție de caz, precum și ședințe de drenaj limfatic, cu rolul de a preveni umflarea sa.
FOTO: PUNKTMEDIA
Ce este drenajul limfatic? Cum se face? 
Alexandra realizează în cadrul clincii KINETO PLUS drenj limfatic pacienților. Rezultatele obținute cu pacienții săi ăi dau puterea să meargă mai departe. Să învețe și să se specializeze mereu. 
„Drenajul limfatic este un masaj bland, combinat cu aplicarea presiunii uşoare asupra ganglionilor limfatici, puncte cheie din organism unde se adună toxine pentru a fi drenate în sistemul circulator limfatic. Tehnica presupune deschidera zonelor bogate în ganglioni limfatici. Limfa este eliminată din corp prin transpirație și urină”, explică specialista în kinetoterapie.
Drenajul limfatic: intervenții chirurgicale, afecțiuni cardiace, pulmonare, renale și endocrine, stresul prelungit, sedentarismul, poziția incorectă sau statul prea mult pe scaun, depuneri adipoase sau celulitice, edem traumatic, edem postoperator, osteoporoză postraumatica, limfedem, lipoedem, fleboedem, atropatii, boli reumatice, afecțiuni cosmetice: acnee, rozacee, cicatrici, vergeturi, afecțiuni neurologice: Sindromul Down, Scleroză multiplă, Accidente vasculare Cerebrale. 
Alexandra Țacu spun că efectele dernajului limfatic sunt remarcabile și pot îmbunătății viața pacientului. 
„Întărește sistemul imunitar prin stimularea ganglionilor limfatici, accelerează  circulația limfatică și eliminarea rapidă a rezidurilor toxice, antrenează toxinele care blochează procesele fiziologice, intensifica schimburile nutritive și eliminarea toxinelor din corp, ușurează transportul acizilor grași și a colesterolului”.
Se poate recurge la operații peste a se scapă de limfedem ?
Până acum nu a fost descoperită nici o operație care să elimine limfedemul.
„S-a recurs la operații pentru a extirpa zona afectat , dar se extirpeaza automat și sistemul superficial limfatic , s-a mai încercat extirparea parțială a limfedemului, liposucție. Nici una dintre operațiile de mai sus nu a avut un rezultat favorabil, limfedemul apare în alte zone, dar într-o formă mai gravă”, explică specialista KintePlus Craiova.

FOTO: PUNKTMEDIA

Tratamentul limfedemului
Tratamentul constă în ședințe de drenaj limfatic manual însoțite de terapia decongestivă. Se face bandajarea compresivă 10-15  ședințe legate pentru a scădea în cm grosimea membrului afectat. 
 
„Apoi se vor realiza de două-trei ori pe săptămâna drenajul limfatic manual însoțit de lymphtaping și garment pentru a se păstra membrul la dimensiune câștigate după terapia decongestivă. Se vor repetă ședințele de terapie decongestivă la trei-patru luni”, explică Alexandra Țacu.

FOTO: PUNKTMEDIA

Pacienții cu limfedem trebuie să respecte și câteva reguli importante de alimentație. Este necesară păstrarea greutății corporale normale, dietă trebuie să fie hipocalorică și bogată în fibre.
 
„Nu se administrează diuretice, numai dacă există boli asociat. Pacientul trebuie să consume lichide în cantitate mare, 2-3 litri/zi – apă plata. Consumul de tutun și alcool este dăunător și influențează întotdeauna volumul de limfa acumulat în țesuturi”, explică Alexandra.
〈 SFATURILE specialistului KINETO PLUS -Alexandra Țacu pentru pacienții cu limfedem:
  • Este interzisă saună, baia fierbinte,solarul, expunerea la soare;
  • În călătoriile lungi sunt indicate perioade de odihnă;
  • Centura de siguranță din mașină nu trebuie să fie strânsă
  • Evitarea ridicării și a caratului de greutăți de peste 1kg, că să se evite supraîncărcarea este interzisă spălarea geamurilor, agățarea perdelelor și a rufelor cu brațul afectat. La grădinărit se va folosi mănușă;
  • Sporturi indicate: înotul numai în apă dulce, plimbări și gimnastică medicală specifică; trebuie evitate sporturile care suprasolicită brațul, respectiv piciorul.
KINETO PLUS CRAIOVA:
Tel:
+40745651364
Adresa:
General Dragalina nr. 83, Craiova, Dolj
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Atelier gratuit pentru părinți – Copiii în lumea digitală. Specialiști din țară vin în Craiova

Next Post

Profesor Cristina Lozan: „Majoritatea elevilor au părinții plecați în străinătate. Sunt debusolați”

Related Posts
Arta baletului își are originile în secolul al XVII-lea, în Franța, la curtea regelui Ludovic al XIV-lea. Baletul…
Mai mult
Verified by MonsterInsights