Spray-ul nazal cu două substanțe active: noua metodă de a controla rinita alergică

Pîrlogea Claudia
15 Min Read

Te trezești dimineața cu nasul înfundat și ai momente când strănuți fără oprire? Crezi că e o răceală mai puternică, dar simptomele nu trec? Dacă ai aceste manifestări zi de zi, mai ales în anumite perioade ale anului, este posibil să te confrunți cu o rinită alergică. Chiar dacă pare un diagnostic banal, rinita nu este doar o neplăcere trecătoare, ci o afecțiune care poate deveni cronică dacă nu e tratată corect. Cum faci diferența dintre răceală și rinită? Ce semne trebuie să te trimită la medic? Cum ții boala sub control? Ce noutăți există în ceea ce privește tratamentul ei? Află răspunsurile de la dr. Ionel Osman, medic primar ORL la Clinica ORL de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.

Rinita alergică este o afecțiune inflamatorie cronică, cauzată de o reacție exagerată a sistemului imunitar la substanțe inofensive din mediu, cum ar fi: polenul, praful, mucegaiul. Este una dintre cele mai frecvente manifestări ale alergiilor și poate apărea atât sezonier, cât și pe tot parcursul anului. Netratată corespunzător, această afecțiune poate duce la complicații și poate afecta semnificativ activitățile zilnice ale celor care se confruntă cu ea.

„Rinita alergică este o manifestare a terenului atopic la nivelul mucoasei nazale și al sinusurilor paranazale. Aceasta apare ca urmare a reacției antigen-anticorp care are loc în mucoasa nazală și determină eliberarea de mediatori chimici, precum histamina, prin degranularea mastocitelor. Histamina este cea care declanșează simptomele caracteristice rinitei alergice”, spune medicul.

Tipuri de rinită

Rinita poate avea mai multe cauze și forme de manifestare. Așadar, pentru a fi tratată corect, este important să afli despre ce tip de rinită este vorba. Nu toate formele sunt provocate de alergii, iar simptomele pot apărea fie pe tot parcursul anului, fie doar în anumite sezoane. Dr. Ionel Osman, medic primar ORL la Clinica ORL de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, precizează care sunt cele mai frecvente tipuri de rinită și ce le diferențiază:

  • Rinită alergică perenă – este prezentă pe tot parcursul anului și este cauzată de alergeni existenți constant în mediul înconjurător, precum acarienii din praful de casă sau mucegaiurile.
  • Rinită alergică sezonieră – apare doar în anumite perioade ale anului, atunci când sunt prezenți anumiți alergeni, precum polenul sau ambrozia.
  • Rinită non-alergică – deși are manifestări similare cu rinita alergică, nu este asociată cu un teren alergic identificabil. Poate fi declanșată, de exemplu, de variații bruște de temperatură (de la cald la rece), provocând strănuturi și rinoree apoasă.
  • Rinită infecțioasă – este provocată de infecții virale și se manifestă prin inflamația mucoasei nazale, obstrucție și secreții nazale, inițial seroase, care pot deveni mucopurulente. Aceste forme pot evolua spre rinosinuzită, fiind însoțite uneori de febră sau subfebrilitate. În plus, necesită un tratament diferit față de rinită alergică.

Cum recunoști rinita alergică?

Dacă ești o persoană sensibilă la un alergen, te vei trezi din senin că nu mai poți respira și că viața ta devine un coșmar. În plus, chiar și cele mai simple activități devin greu de suportat, iar somnul și concentrarea pot fi serios afectate. Dr. Ionel Osman, medic primar ORL, menționează care sunt semnele ce ar trebui să-ți dea de gândit și să te trimită la un control:

  • prurit nazal (senzație de mâncărime la nivelul nasului)
  • strănuturi frecvente
  • obstrucție nazală intermitentă sau permanentă, care poate fi unilaterală sau bilaterală
  • secreții nazale apoase, care necesită suflarea nasului de mai multe ori pe zi

Răceală sau rinită?

Mulți pacienți ajung la medic convinși că au o răceală „care nu mai trece”, când, de fapt, se confruntă cu o rinită alergică. Confuzia este frecventă și perfect de înțeles – ambele afecțiuni pot începe cu nas înfundat, strănut și secreții nazale. Însă ceea ce pare o răceală banală se poate transforma, în realitate, într-o problemă cronică dacă este ignorată sau tratată greșit.

„Mulți pacienți confundă cele două afecțiuni și, de cele mai multe ori, cred că este vorba despre o simplă răceală. Simptomele pot fi asemănătoare la început – obstrucție nazală, rinoree apoasă, strănuturi – însă evoluția este diferită. O răceală obișnuită se ameliorează, de regulă, în șase-șapte zile. În schimb, rinita alergică poate persista două sau chiar trei săptămâni, atâta timp cât alergenul este prezent în aer. Pacienții ar trebui să fie atenți la contextul în care apar aceste manifestări. De exemplu, dacă simptomele se agravează în medii cu praf, apar doar în anumite perioade ale anului, cum ar fi primăvara sau în lunile august-septembrie, ori se declanșează când ies în natură, este posibil să fie vorba despre o rinită alergică”, explică medicul.

Cum se stabilește diagnosticul?

În cazul rinitei alergice, identificarea corectă a factorilor declanșatori poate face o mare diferența în genstionarea bolii. Când descoperi ce anume cauzează disconfortul, poți evita mai ușor ceea ce îți face rău. De aceea, abordarea medicală combină observația atentă cu investigațiile specifice pentru a oferi pacientului cele mai bune soluții.

„Diagnosticul rinitei alergice nu se bazează exclusiv pe simptome, deoarece acestea pot fi asemănătoare cu ale altor afecțiuni nazale. Este necesar un set complet de investigații, care includ evaluarea clinică detaliată și, foarte important, un consult alergologic specializat. Pe baza examenului clinic, testelor paraclinice – cum ar fi testele cutanate sau analizele de sânge pentru detectarea alergenilor – și a consultului de specialitate, se poate confirma prezența rinitei alergice și se poate stabili un plan de tratament adecvat”, afirmă dr. Ionel Osman, medic primar ORL la Clinica ORL din cadrul SCJU Craiova.

Ai grijă la spray-urile nazale: pot da dependență!

Spray-urile nazale par a fi cea mai bună și la îndemână soluție atunci când nasul este înfundat și tot ce îți dorești în acel moment este să respiri normal. Chiar dacă pe moment pare că problema s-a rezolvat, lucrurile nu sunt deloc așa. Dacă sunt folosite prea mult timp, pot face mai mult rău decât bine. În loc să te ajute, îți pot provoca dependență, iar nasul tău va fi mereu „blocat” fără ele. De aceea, este important să le folosești cu grijă și doar la recomandarea unui medic, conform indicațiilor.

„Din păcate, mulți pacienți își administrează singuri vasoconstrictoare pentru a-și desfunda nasul. Este bine de știut că utilizarea acestora mai mult de șapte-opt zile consecutive poate crea un cerc vicios și poate duce la dependență. Astfel, pacientul ajunge să folosească constant aceste spray-uri, încercând să își mențină nasul desfundat. Totuși, efectul obținut este exact invers, pentru că simptomele se agravează. În acest fel, se instalează o dependență de vasoconstrictoare, iar pacientul are impresia că afecțiunea nu se vindecă”, avertizează medicul.

Cum se tratează rinita alergică?

Rinita alergică poate deveni o afecțiune extrem de periculoasă dacă nu o tratezi din timp. Ei bine, vestea bună este că există soluții eficiente pentru a o ține sub control. În prezent, tratamentele sunt mai bine adaptate nevoilor fiecărui pacient, iar combinarea corectă a medicamentelor poate face ca simptomele să dispară treptat, fără să te mai chinui.

„Tratamentul rinitei alergice a evoluat în ultima perioadă. De obicei, se recomandă administrarea unui corticosteroid intranazal. Vasoconstrictoarele se folosesc foarte rar și doar pentru câteva zile, în situațiile în care pacientul dorește neapărat să aibă rapid nasul desfundat. Ideal este să se folosească corticosteroidul intranazal timp de șapte-zece zile, perioadă în care nasul se va desfunda treptat, iar respirația va reveni la normal. Totodată, este esențială asocierea unui antihistaminic administrat pe cale generală. Tratamentul nu trebuie să fie incomplet – doar antihistaminic sau doar corticosteroid intranazal – deoarece efectul va fi slab. Din experiența mea, am observat că unii pacienți se mulțumesc doar cu antihistaminicul pe cale generală, ceea ce indică, de regulă, forme mai ușoare ale alergiei”, precizează dr. Ionel Osman, medic primar ORL la Clinica ORL din cadrul SCJU Craiova.

Noutăți medicale: spray nazal cu antihistaminic și corticosteroid

În ultimul timp, au apărut și soluții mult mai facile pentru pacienții cu alergii, astfel încât experiența acestora să fie cât mai bună și durabilă. Pe piață există acum spray-uri nazale care combină două medicamente importante într-un singur produs, astfel încât să nu mai fie nevoie ca pacienții să ia pastile zilnic. Această noutate face tratamentul să fie mai simplu și mai eficient.

„Recent, pe piața farmaceutică au apărut spray-uri nazale care combină două substanțe active: un antihistaminic și un corticosteroid. Această asociere oferă un efect mult mai bun și îl scutește pe pacient de administrarea zilnică a antihistaminicului pe cale orală, pe care, uneori, pacienții îl uită să îl ia. Spray-ul nazal trebuie folosit zilnic, conform indicațiilor producătorului și tipului de produs. În cazul alergiilor sezoniere, tratamentul se începe cu două-trei săptămâni înainte de debutul sezonului în care alergenul este prezent în aer și se continuă cel puțin o săptămână după dispariția acestuia. Din păcate, pacienții cu alergii perene trebuie să urmeze tratamentul pe termen lung, uneori permanent”, declară medicul.

Se pot face și terapii de desensibilizare la alergolog

Terapia de desensibilizare reprezintă o soluție modernă și eficientă pentru persoanele care se confruntă cu alergii persistente și greu de controlat. Această metodă urmărește să reducă treptat sensibilitatea organismului la alergenii care declanșează simptomele, oferind astfel o șansă reală la o viață mai ușoară, cu mai puține episoade alergice și, în unele cazuri, chiar cu remisie pe termen lung. Este un tratament specializat, care necesită supravegherea atentă a unui medic alergolog.

„Nu cred că putem trata aceste alergii doar în cadrul secției de ORL. Este absolut necesar ca pacientul să fie consultat și de un medic alergolog. Pentru unii pacienți există opțiunea tratamentelor de desensibilizare, care sunt conduse exclusiv de medicul alergolog. Urmând corect indicațiile acestuia, pe durata recomandată, pacienții pot ajunge să se elibereze pentru o perioadă lungă de timp de simptomele alergiei nazale”, menționează dr. Ionel Osman, medic primar ORL la Clinica ORL din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova.

Cum sunt gestionate complicațiile asociate?

Pentru pacienții care se confruntă cu forme severe de alergii nazale, însoțite adesea de complicații precum polipoza nazală sau astmul bronșic, tratamentele clasice nu sunt întotdeauna suficiente. Din fericire, medicina modernă oferă soluții inovatoare. Un astfel de progres este reprezentat de terapiile biologice, destinate celor cu forme agresive și dificil de controlat ale bolii, oferind speranța unui control mai bun al simptomelor și o viață mai normală.

„Pacienții trebuie să știe că, în cazul alergiilor nazale care se complică cu polipoză nazală sau cu astm bronșic, există opțiuni de tratament avansate. De exemplu, pentru pacienții care au necesitat două sau trei intervenții chirurgicale pentru polipoză nazală și care asociază un astm bronșic dificil de controlat prin tratamentele obișnuite, există posibilitatea unui tratament biologic. Acesta este decontat de CAS, însă eligibilitatea pacientului este stabilită de medicul pneumolog sau alergolog. Tratamentul constă în două injecții lunare pe termen lung, posibil toată viața. În urma acestui tratament, atât simptomele astmului bronșic, cât și cele ale polipozei nazale dispar, iar pacientul poate duce o viață normală. Această opțiune este recomandată doar pacienților cu forme severe, care au suferit mai multe intervenții chirurgicale pentru polipoză și care au un astm bronșic agresiv, dificil de controlat, sau celor care suferă și de dermatită atopică severă, care nu răspunde la alte tratamente”, explică medicul.

Măsuri esențiale pentru a ține boala sub control

Chiar dacă tratamentul este esențial în ceea ce privește controlul rinitei alergice, nu trebuie să scapi din vedere adoptarea măsurilor de prevenție. Dacă vei ține cont de ele, vei putea trece cu bine prin sezonul de alergii. Dr. Ionel Osman, medic primar ORL la Clinica ORL de la SCJU Craiova, precizează care sunt cele mai importante măsuri de care trebuie să ții cont dacă te confrunți cu rinită:

  • Începe tratamentul din timp, înainte de sezonul alergiilor: Pentru a preveni agravarea simptomelor, este important să mergi la medicul alergolog cu una-două săptămâni înainte de perioada în care știi că alergiile apar frecvent, iar dacă este necesar, să faci și un consult ORL.
  • Monitorizează evoluția simptomelor și consultă medicul la nevoie: Dacă observi că simptomele se agravează, este obligatoriu să te adresezi medicului pentru a ajusta doza sau a schimba tratamentul, astfel încât să-ți menții boala sub control.
  • Poartă mască de protecție: Dacă porți mască, simptomele alergice se pot reduce considerabil, datorită protecției împotriva alergenilor din aer.
Share This Article