Tuse persistentă. Tuse cu sânge? Află când trebuie să te îngrijorezi!

Pîrlogea Claudia
13 Min Read

Tusea nu este doar un reflex al organismului, ci un semnal de alarmă pe care nu ar trebui să-l ignori. Dacă durează doar câteva zile, este de obicei un simptom banal al unei răceli. Dar ce faci când nu mai trece? Când te trezești noapte de noapte tușind sau când fiecare conversație este întreruptă de accese iritante? O tuse care persistă mai multe săptămâni poate ascunde probleme de sănătate mai serioase și atunci ar trebui să o investighezi. Ce este tusea? Când devine un motiv de îngrijorare? Ce complicații poate cauza? Află răspunsurile de la dr. Andreea Gheorghe, medic specialist pneumolog la Cardio Help.

Tusea este un mecanism de apărare al organismului, esențial în menținerea sănătății căilor respiratorii. Deși este adesea privită ca un simplu simptom, tusea ajută la eliminarea substanțelor iritante sau a microorganismelor din plămâni. Există diferite forme de tuse, care pot varia nu doar ca intensitate, ci și ca tipologie. De la tusea uscată, care poate irita și deranja, până la tusea productivă, care ajută la curățarea tractului respirator, tipurile de tuse reflectă diversitatea modurilor în care corpul răspunde la anumite provocări din mediul extern.

„Tusea este unul dintre cele mai frecvente simptome, fiind întâlnită în majoritatea afecțiunilor aparatului respirator, acute sau cronice. În general, tusea productivă este dată de cantitatea mare de secreții care se găsește la nivelul tractului respirator. Se poate menține, dar de obicei indică o infecție de căi respiratorii, superioară (așa cum este sinuzita) sau inferioară, care poate nu a fost tratată corespunzător. Poate să fie un simptom unic sau să se asocieze cu altele. Tusea seacă este cea care persistă mai mult, chiar și până la opt săptămâni după o infecție respiratorie. Acest lucru se întâmplă din cauza patogenilor sau factorilor iritanți care sensibilizează căile respiratorii”, precizează medicul specialist.

Când trebuie să te îngrijorezi?

De cele mai multe ori, tusea nu este văzută ca fiind un motiv de îngrijorare. În perioada de tranziție, iarnă – primăvară, din cauza infecțiilor respiratorii, tusea este un simptom frecvent întâlnit. Totuși, în momentul în care devine persistentă sau mai intensă, ar trebui să te alarmeze. Dacă nu se ameliorează după câteva zile sau dacă este însoțită și de alte simptome, este indicat să te adresezi unui medic. Nu amâna vizita la doctor, deoarece tusea prelungită poate fi semnul unei afecțiuni care necesită un tratament specific. Astfel, poți preveni complicațiile și poți scăpa mai rapid de ea.

„În general, medicul de familie este primul care intră în contact cu pacientul. Dacă nici după tratamentul administrat de acesta tusea nu se ameliorează, atunci pacientul este trimis către un medic specialist (medic pneumolog, medic ORL). În sezonul rece, apare și sinuzita, o inflamație a căilor respiratorii superioare. Prin urmare, tusea poate fi menținută și de aceste sinuzite, chiar dacă pacientul este cunoscut că ar avea sinuzită cronică sau nu. De aceea, pacientul ar trebui să se prezinte la medic pentru a decide împreună cu acesta care este tratamentul corect. În acest sens, se va ține cont de tipul de tuse, simptomele asociate și persistența acesteia peste trei săptămâni fără nicio ameliorare”, afirmă dr. Andreea Gheorghe, medic specialist pneumolog la Cardio Help.

Ce probleme medicale poate ascunde tusea persistentă?

Tusea persistentă poate fi, uneori, un semn de alarmă. De aceea, atunci când apare, nu trebuie tratată cu superficialitate. O tuse care nu se ameliorează, în ciuda tratamentului, care devine „enervantă” și îți afectează activitatea de zi cu zi, trebuie să îți ridice semne de întrebare. Adesea, tusea persistentă este asociată cu o serie de afecțiuni, de la infecții respiratorii acute și până la boli pulmonare cronice. Pe lângă asta, există numeroase simptome care sunt asociate acestui simptom și care pot indica o problemă mai gravă.

 „Sunt multiple afecțiuni medicale asociate cu tusea persistentă. De aceea, este foarte importantă identificarea cauzei. În unele situații, poate fi vorba despre o infecție respiratorie. De multe ori, inflamația căilor aeriene poate rămâne o perioadă lungă de timp, în ciuda tratamentului administrat. În alte cazuri, tusea persistentă poate apărea ca urmare a unei boli cronice pe care pacientul o are, cum ar fi: astm, bronșită cronică, alergii sau boala de reflux gastroesofagian. De asemenea, este foarte important să urmărim și celelalte simptome care însoțesc tusea, dar și durata lor. Pe lângă tuse, se pot asocia și alte tipuri de simptome precum: febră, frison, disfagie, oboseală, astenie fizică. În funcție de manifestările pe care le prezintă pacientul, medicul se poate ghida către un diagnostic și, implicit, către un tratament cât mai corect”, declară medicul.

Tusea cu sânge. Când trebuie să te îngrijoreze?

Unul dintre cele mai îngrijorătoare simptome este cu siguranță tusea cu sânge. Când apare, te gândești prima dată la o problemă gravă, însă nu întotdeauna este vorba de asta. Depinde foarte mult de câte episoade de tuse cu sânge ai avut și cantitatea de sânge pe care o elimini. Pe de-o parte, o infecție respiratorie mai puternică poate da, uneori, acest simptom. Totuși, nu este ceva normal și trebuie investigat dacă se întâmplă asta. Pe de altă parte, sunt situații în care tusea cu sânge poate semnala o boală gravă, cum ar fi cancerul pulmonar. Așadar, nu ignora acest simptom de alarmă.

Hemoptizia reprezintă eliminarea de sânge prin tuse. Este foarte importantă cantitatea de sânge eliminată. Dacă este în cantitate mică, un episod singular, poate sa nu aibă repercusiuni. Cauzele hemoptiziei sunt multiple, și anume: infecții respiratorii, pneumonie, bronșită acută, tuberculoză sau chiar și cancer pulmonar. Așadar, este important ca pacientul să se prezinte la medic chiar și la cel mai mic semn de apariție al tusei cu sânge. Astfel, putem decide împreună cauza apariției și implicit tratamentul în funcție de aceasta”, precizează dr. Andreea Gheorghe, medic specialist pneumolog la Cardio Help.

Tusea cu secreții: ce înseamnă?

Dacă tusea este persistentă și cu secreții, acest lucru poate indica prezența unei infecții, de cele mai multe ori bacteriene. Este important să fii atent la toate simptomele pe care le ai și să le discuți cu medicul tău. Astfel, vei primi un diagnostic corect și un tratament eficient. De regulă, dacă tusea nu trece cu medicamente antitusive și se menține pe o perioadă lungă de timp, atunci s-ar putea să fie nevoie de schimbarea schemei terapeutice.

Tusea cu eliminarea de secreții galben-verzui arată, de obicei, că organismul luptă împotriva unei infecții – pneumonie, sinuzită, bronșită. De multe ori, această tuse poate fi semn de infecție bacteriană, dar trebuie descoperită cauza și administrat tramentul corespunzător. Decizia administrării unui tratament antibiotic este luată de către medic împreună cu pacientul, odată cu identificarea cauzelor simptomelor”, afirmă medicul pneumolog.

Mergi la medic dacă tușești de mai bine de 6 săptămâni

Cel mai sigur și corect mod de a descoperi cauza tusei persistente este să fii văzut de un medic. Un specialist va analiza situația și va recomanda teste specifice. Un diagnostic corect nu doar că ajută la tratarea eficientă a tusei, dar poate preveni și complicațiile care pot apărea dacă afecțiunea de bază rămâne netratată. Pentru a înțelege mai bine ce declanșează tusea și cum evoluează în timp, medicul va folosi mai multe metode de evaluare, adaptate fiecărui pacient în parte.

„Este indicat să ne prezentăm la medic dacă observăm că tusea persistă mai mult de șase – opt săptămâni și dacă se agravează cu timpul în loc să se amelioreze. De asemenea, dacă pe lângă tuse se asociază și scăderea în greutate, dispneea (senzație de lipsă aer), dacă avem dificultate la înghițire sau chiar tuse cu sânge, indiferent de cantitate, nu trebuie să pierdem timpul. Pentru a stabili diagnosticul corect, vom analiza istoricul medical al pacientului prin intermediul anamnezei și vom efectua un examen fizic. În unele situații putem solicita și investigații mai amănunțite, și anume: radiografie pulmonară, spirometrie, analize de sânge, măsurarea saturației de oxigen, examen de spută, electrocardiogramă”, precizează dr. Andreea Gheorghe, medic specialist pneumolog la Cardio Help.

Dacă nu tratezi tusea persistentă, poți ajunge la complicații

Ignorarea tusei pe o perioadă îndelungată de timp și neprezentarea la medic poate avea consecințe nedorite. De regulă, tusea apare atunci când există o problemă medicală nediagnosticată sau netratată corespunzător. Așadar, primul pas este să identifici cauza și apoi să tratezi boala de bază. Dacă simptomele sunt mai accentuate și observi că nu cedează la medicația antitusivă, ideal ar fi să nu mai pierzi timpul. Complicațiile tusei persistente pot fi severe și greu tolerate de organism.

Boala de bază a pacientului este cea care provoacă tusea. Așadar, dacă afecțiunea de bază se complică pentru că nu este tratată corespunzător, cu timpul aceasta poate deveni persistentă și se poate agrava. De asemenea, tusea care persistă poate să provoace diferite complicații, și anume: presiunea crescută în abdomen cu apariția de vărsături, arsuri retrosternale, accentuarea herniilor. În cazuri mai rare, din cauza presiunii crescute în torace, se poate produce fisurarea unor coaste sau spargerea unor bule de emfizem, în cazul în care pacientul se știe cu ele”, spune specialistul.

Cum previi?

În perioada de tranziție, când temperaturile te pot „păcăli”, este foarte ușor să te îmbolnăvești. De obicei, tusea este asociată cu o afecțiune respiratorie. De aceea, cel mai important lucru pe care îl poți face este să eviți să te îmbolnăvești. Pentru asta, trebuie respectate câteva reguli. Dr. Andreea Gheorghe, medic specialist pneumolog la Cardio Help, explică care sunt cele mai importante:

  • evitarea expunerii la temperaturi scăzute: expunerea prelungită la frig poate să scadă imunitatea organismului și, astfel, să favorizeze îmbolnăvirea;
  • respectarea regulilor de igienă: în mediul extern, există o încărcătură virală destul de mare, iar suprafețele comune utilizate devin surse de contaminare. De aceea, este foarte important să ne spălăm pe mâini cât de des putem;
  • evitarea aglomerației: virusurile respiratorii se transmit pe cale aeriană, iar zonele aglomerate devin spații cu un risc de contaminare mai mare. Prin urmare, ele trebuie evitate pe cât posibil, mai ales în orele de vârf;
  • întărirea imunității prin vitamine: găsim vitamine din belșug în fructe, legume, semințe. În plus, expunerea pentru o perioadă scurtă la razele solare ne asigură necesarul de vitamina D, care este cunoscută că ajută la imunitatea organismului.

Share This Article