Cu o istorie bogată și utilizări diverse, anghinarea este una dintre plantele care s-au dovedit a fi extrem de eficiente pentru ameliorarea anumitor afecțiuni. Fiind apreciată atât pentru beneficiile sale medicinale, cât și pentru valoarea sa culinară, anghinarea este un exemplu perfect de remediu natural și eficient pentru o multitudine de probleme medicale. Ce proprietăți are anghinarea? În ce afecțiuni poate ajuta? Află răspunsurile de la dr. Andreea Vulpe, medic specialist medicină internă la Centrul Medical Prima Clinic.

Ce este anghinarea?
Anghinarea a fost folosită din vremuri străvechi pentru a sprijini sănătatea ficatului și pentru a stimula digestia. Chiar dacă este o plantă perenă, cu aspect decorativ, ea are și utilizări complexe în medicină și nutriție. Spre deosebire de alte plante medicinale, anghinarea este valorificată în întregime, fiecare parte având aplicații specifice. În timp ce floarea este utilizată în gastronomie, rădăcinile și frunzele sunt preferate în remedii naturiste datorită conținutului bogat de compuși activi.
„Originară din zona Mării Mediterane, anghinarea (Cynara scolymus) este o plantă ierboasă perenă, cultivată pentru consum alimentar, pentru formularea unor preparate farmaceutice, dar și în scop decorativ. În preparatele culinare, se folosește floarea de anghinare (mai exact, miezul bobocului de floare). În scop curativ, se recoltează și se procesează rădăcinile și frunzele plantei. Spre deosebire de partea plantei utilizată în gastronomie, ceaiul, tinctura și pulberea de anghinare au un gust puternic amar, ceea ce poate reprezenta un impediment pentru unele persoane”, spune dr. Andreea Vulpe.
Ce conține anghinarea?
Anghinarea este o adevărată comoară de nutrienți esențiali pentru sănătate. Compoziția sa complexă include o varietate de minerale, vitamine și compuși bioactivi, care contribuie la efectele sale terapeutice. Spre deosebire de alte plante medicinale, anghinarea oferă beneficii care vizează atât sănătatea ficatului, cât și a sistemului digestiv și cardiovascular.
„Elementele și compușii predominanți în compoziția anghinarei includ: fitosteroli, cu proprietăți hipocolesterolemiante; polifenoli și flavonoide, cu efect antioxidant; principii amare, eficiente în protecția hepatică, în stimularea secreției biliare și în procesul de detoxifiere desfășurat la nivelul ficatului; cinarină, cu efect puternic antioxidant și hipolipemiant; minerale (calciu, sodiu, potasiu, fier, fosfor); enzime, deosebit de utile în procesul de digestie; complex de vitamine B (B1, B2, B3, B6, B9), utile atât pentru sistemul nervos, cât și pentru sistemul cardiovascular”, detaliază dr. Andreea Vulpe, medic specialist medicină internă la Centrul Medical Prima Clinic.
Beneficii pentru organism
Prin combinarea unor proprietăți hepatoprotectoare, antioxidante și digestive, anghinarea susține sănătatea întregului organism. Este o plantă versatilă, capabilă să contribuie la menținerea unei stări optime de sănătate și să prevină diverse afecțiuni cronice.
„Preparatele farmaceutice pe bază de anghinare, pe lângă consumul alimentar, prezintă următoarele beneficii pentru organism: stimulează digestia, datorită conținutului de enzime și fibre; protejează ficatul de acțiunea radicalilor liberi; susține detoxifierea organismului, prin stimularea eliminării toxinelor la nivel hepatic; ajută la scăderea LDL-colesterolului, prin proprietățile hipolipemiante date de cinarină și fitosteroli; contribuie la menținerea presiunii arteriale în limite normale; poate avea efecte benefice asupra menținerii unui nivel optim al glicemiei; susține funcționarea sistemului imunitar”, afirmă medicul.
În ce afecțiuni ajută anghinarea?
Anghinarea este un remediu natural eficient în gestionarea unor afecțiuni comune, dar și în prevenirea unor tulburări complexe. Această plantă sprijină funcțiile hepatice, reglează digestia și contribuie la reducerea nivelului de colesterol din sânge. De asemenea, este recunoscută pentru efectele sale benefice în gestionarea afecțiunilor cronice digestive.
„Anghinarea este o plantă deosebit de ofertantă, eficientă în tratarea și prevenția unei game largi de tulburări. Ea se poate folosi în afecțiuni precum: diskinezie biliară (bila leneșă) – favorizează secreția și eliminarea bilei; dislipidemie (creșterea valorilor de colesterol și trigliceride din sânge) – extractul de anghinare poate contribui la reducerea concentrației de LDL-colesterol; în tulburările hepatice sau la pacienții care urmează tratamente medicamentoase complexe, când este necesară protecția ficatului; în tulburările de tranzit intestinal, inclusiv în afecțiuni cronice, precum boala Crohn sau sindromul de colon iritabil”, precizează dr. Andreea Vulpe, medic specialist medicină internă la Centrul Medical Prima Clinic.
Cum poate fi administrată?
Pentru a beneficia de proprietățile sale terapeutice, anghinarea poate fi administrată sub diverse forme, fiecare adaptată unui scop specific. Indiferent că este consumată sub formă de capsule, tincturi sau ceaiuri, este esențial ca aceasta să fie folosită în mod corect, pentru a maximiza efectele benefice.
„Capsulele sau comprimatele cu extract de anghinare reprezintă forma farmaceutică cel mai des utilizată (de ex: Anghirol). Tinctura de anghinare este recomandat să se administreze similar ceaiului, de două-trei ori pe zi, înainte de mese. Tinctura se diluează într-un pahar cu apă, într-un raport de aproximativ două – trei linguri de tinctură la 250ml de apă. Este important de menționat că tinctura de anghinare conține alcool. Nu se recomandă a fi administrată în cazul persoanelor care nu pot consuma alcool: sarcină, alăptare, dependență, afecțiuni hepatice sau psihice etc. O altă formă de administrare a suplimentelor pe bază de anghinare este ceaiul. Se recomandă consumul de ceai de anghinare sub formă de decoct. Procedeul de preparare presupune fierberea frunzelor uscate și, apoi, infuzarea lor timp de 10-15 minute. Doza recomandată este de două – trei căni de ceai de anghinare pe zi, consumate cu aproximativ 30 de minute înainte de masă”, explică medicul.
Contraindicații importante
Deși este o plantă extrem de benefică, anghinarea trebuie utilizată cu prudență în anumite condiții, pentru a evita efectele adverse. Consultarea unui specialist înainte de a începe un tratament pe bază de anghinare este esențială, mai ales în cazul persoanelor care prezintă afecțiuni cronice sau anumite sensibilități.
„Suplimentele alimentare nu au o adresabilitate universală, deci nu pot fi administrate în orice condiții. De aceea, este necesară consultarea unui specialist înainte de a începe un astfel de tratament. Există cazuri când administrarea suplimentelor cu anghinare ar putea produce efecte adverse ori complicații. În anumite situații, anghinarea este contraindicată, și anume: în sarcină și alăptare; în litiază biliară sau obstrucția biliară – efectul de stimulare pe care anghinarea îl are asupra vezicii biliare poate provoca acumularea de bilă și agravarea obstrucției; la persoanele cu teren alergic – probabilitatea de manifestare a unei reacții alergice este mai crescută în cazul persoanelor alergice la plante care fac parte din aceeași familie cu anghinarea (Asteraceae sau compozite): floarea soarelui, margarete, galbenele, craite etc.”, conchide dr. Andreea Vulpe.
