Sânge în urină? Ce teste trebuie să faci

Dacă observi sânge în urină, ar trebui să te îngrijorezi. Hematuria (sângerarea urinară) reprezintă un semnal de alarmă important pentru sănătatea ta, chiar dacă, de multe ori, este trecută cu vederea. Deși uneori nu este vizibilă cu ochiul liber, sângerarea poate indica prezența unor afecțiuni, de la infecții urinare minore și până la probleme mai grave, cum ar fi pietrele la rinichi sau chiar afecțiuni oncologice. Așadar, atunci când observi schimbări neobișnuite în culoarea urinei sau ai simptome deranjante, trebuie să consulți un medic. Depistarea timpurie a sângerării în urină poate face o diferență majoră în tratament și recuperare. Ce este hematuria? Ce probleme poate semnala? Cum se diagnostichează? Dr. Cătălin Mitoaica, medic specialist urolog la Centrul Medical Prima Clinic, îți oferă toate răspunsurile.

Indiferent sub ce formă sau cantitate apare sângerarea în urină, aceasta reprezintă un semnal de alarmă, care nu ar trebui nici pe departe ignorat. Se întâmplă ca, de multe ori, pacienții să se prezinte la medic tocmai pentru că au observat prezența sângerării. Totuși, sunt foarte multe cazuri în care sângerarea poate să nu fie vizibilă cu ochiul liber, ci doar în urma efectuării unor analize de rutină. Oricum ar fi, lucrurile nu trebuie lăsate așa. Sângerarea urinară nu va trece de la sine. Atunci când apare, ea semnalează o problemă medicală, un organ afectat, deci trebuie investigat.

Hematuria înseamnă, de fapt, prezența sângelui în urină. Termenul „hemato” vine de la sânge, iar „urie” se referă la urină. Există două tipuri de hematurie: hematuria macroscopică (vizibilă cu ochiul liber) și hematuria microscopică (detectată doar prin analize de laborator). Pacienții ajung la medic nu doar în momentul în care observă sângerarea cu ochiul liber, ci și atunci când aceasta este depistată în urma unor investigații medicale de rutină, fiind ulterior îndrumați către medicul urolog”, precizează medicul urolog.

Ce probleme poate ascunde sângerarea urinară?

Sângerarea urinară trebuie să îți ridice semne de întrebare, mai ales că, în unele cazuri, poate indica probleme serioase de sănătate. De obicei, sângerarea urinară „zgomotoasă”, însoțită de alte manifestări deranjante în zona pelvină, ascunde niște probleme mai puțin grave. Aceste manifestări sunt provocate, în general, de infecții sau inflamații. De îngrijorat este atunci când pacientul nu prezintă și alte simptome, nu are dureri sau disconfort, ci doar acea sângerare în urină. În acest caz, cauza poate fi una severă și chiar avansată, cum este în cazul cancerului.

„Dacă sângerarea urinară este însoțită de usturimi și dureri în zona pelviană sau pe uretră în timpul urinării, cel mai probabil este vorba despre o infecție urinară sau o inflamație (pietre la rinichi, ureter sau vezică, prostatită, adenom de prostată). În schimb, dacă sângerarea este silențioasă, izolată, fără alte simptome, în sensul că pacientul sângerează fără să îl doară nimic, acest lucru ne poate indica o problemă mai gravă, posibil de natură oncologică (cancer)”, explică dr. Cătălin Mitoaica, medic specialist urolog la Centrul Medical Prima Clinic.

Examenul sumar de urină, cea mai „la îndemână” analiză pentru depistarea hematuriei

Examenul sumar de urină este o analiză extrem de valoroasă în depistarea multor afecțiuni, mai ales a hematuriei. Cu ajutorul ei, pacienții pot afla informații esențiale despre starea de sănătate a sistemului urinar. Acest test simplu și accesibil permite detectarea sângeului în urină, fie că este vorba de o sângerare vizibilă sau „invizibilă” (microscopică). Identificarea timpurie a hematuriei poate face o mare diferență între o problemă minoră și o afecțiune serioasă. Astfel, examenul sumar de urină nu este doar o analiză de rutină, ci și o „portiță” pentru sănătatea pelvină.

Dacă pacientul nu observă cu ochiul liber sângerarea în urină, aceasta poate fi descoperită printr-un examen sumar de urină. Acest test oferă informații detaliate despre compoziția urinei. Hematuria, fie ea macroscopică (vizibilă) sau microscopică (detectabilă doar prin analize), poate fi identificată cu ușurință prin această investigație de laborator, accesibilă și de rutină. În mod normal, o urină sănătoasă nu ar trebui să conțină sânge. Este greșit să presupunem că o sângerare mică, care apare în analize, este lipsită de importanță, iar o sângerare în cantități mari, vizibilă cu ochiul liber, înseamnă că este ceva grav. Orice urmă de sângerare, indiferent de cantitate, trebuie investigată”, declară dr. Cătălin Mitoaica.

„Cistoscopia este esențială în 99% din cazuri pentru a determina cauza hematuriei”

Cistoscopia este o procedură urologică extrem de utilă, ce oferă medicului o vizualizare detaliată a interiorului vezicii urinare. Această investigație este esențială în depistarea hematuriei. Prin utilizarea unui instrument numit cistoscop, medicul poate explora direct mucoasa vezicii urinare și a uretrei, identificând leziuni, inflamații sau chiar tumori. Astfel, cistoscopia facilitează stabilirea unui diagnostic precis, fiind un aliat de nădejde în investigarea problemelor urinare.

Hematuria trebuie investigată întotdeauna, deoarece tumorile uretre sunt mai frecvente decât am putea crede. Cea mai simplă și eficientă investigație este cistoscopia. Aceasta permite vizualizarea uretrei, prostatei și vezicii urinare, oferind astfel informații despre sursa sângerării. Cistoscopia este o procedură de rutină, minim invazivă, care se efectuează sub anestezie locală și durează aproximativ cinci minute. Ne ajută foarte mult în diagnosticarea cauzei sângerării urinare. Cistoscopia are niște indicații foarte flexibile, în sensul că o putem recomanda atunci când considerăm că este necesară. Din perspectiva mea, cistoscopia este esențială în 99% din cazuri pentru a determina cauza hematuriei”, precizează medicul urolog.

Uneori, poate fi de ajutor și o ecografie

Ecografia este, de asemenea, o investigație de mare ajutor în evaluarea sănătății urologice. Ea oferă imagini clare ale rinichilor și vezicii urinare. Această metodă neinvazivă ajută la identificarea anomaliilor structurale, dar și în investigarea cauzelor ascunse ale unor simptome deranjante, cum este sângerarea. Totuși, este important de menționat că ecografia nu este întotdeauna suficientă pentru a descoperi afecțiuni subtile, aflate în stadii incipiente, ceea ce poate necesita investigații suplimentare pentru un diagnostic complet.

„Pe lângă aceste investigații, se pot face și investigații imagistice, cum ar fi ecografia. Această procedură neinvazivă permite vizualizarea rinichilor, vezicii urinare și a structurilor înconjurătoare, ajutând la identificarea anomaliilor, cum ar fi pietrele la rinichi, chisturile sau tumorile. Totuși, este important de menționat că ecografia are anumite limitări. De exemplu, aceasta poate să nu ofere suficiente detalii în cazul unor afecțiuni subtile sau în stadii incipiente, precum inflamațiile sau leziunile microscopice, care ar putea cauza sângerarea”, spune dr. Cătălin Mitoaica, medic specialist urolog la Centrul Medical Prima Clinic.

Mergi la controale periodic!

Prevenția este cheia sănătății, iar monitorizarea regulată este esențială. Deși hematuria nu poate fi prevenită, realizarea unor controale medicale periodice poate ajuta la descoperirea timpurie a afecțiunilor care o provoacă. Este un mit faptul că doar persoanele în vârstă trebuie să fie vigilente și să își facă controale. De fapt, fiecare persoană ar trebui să acorde o atenție sporită sănătății urologice. În plus, investigațiile de rutină sunt ușor accesibile și îți pot oferi informații prețioase despre starea generală de sănătate.

Hematuria nu poate fi prevenită, deoarece nu există hematurie fără cauză. Singura modalitate de a preveni aceste cauze este prin efectuarea unor controale urologice de rutină. Acest lucru este valabil nu doar în cazul bărbaților peste 60 de ani, ci și pentru celelalte categorii de vârstă. În plus, investigațiile de rutină, cum ar fi ecografia generală a abdomenului, pot fi realizate în diverse locuri, nu doar la medicul urolog, și sunt extrem de utile. Analizele uzuale de sânge și urină, împreună cu ecografiile abdominale și pelvine, contribuie semnificativ la screeningul pacienților, ajutând la identificarea din timp a posibilelor probleme urologice”, concluzionează medicul urolog.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Festivalul Toamnei la Grădinița „Tudor Vladimirescu” din Craiova: concursursuri de creație și târg de caritate pentru cei mici și cei mari

Related Posts
Verified by MonsterInsights