De ce mi se înfundă nasul mereu? Cauze comune ale congestiei nazale cronice

Congestia nazală sau nasul înfundat, așa cum este cunoscut popular, reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme medicale de care se plâng pacienții în sezonul rece. De multe ori, congestia nazală este un simptom comun al răcelilor. Totuși, trebuie știut că există numeroase cauze în spatele acestui simptom. Nasul înfundat care persistă pe o perioadă îndelungată de timp poate ascunde, în schimb, o afecțiune medicală serioasă. Ce este congestia nazală? De ce apare? Când ar trebui să apelăm la ajutoul unui specialist? Află răspunsurile la aceste întrebări de la dr. Elena Potîrcă, medic specialist ORL la Centrul Medical Prima Clinic.

Nasul are un rol vital în respirație, fiind prima barieră de apărare împotriva factorilor nocivi din mediul înconjurător. Funcția de filtrare este esențială pentru sănătatea respiratorie, protejând organismul de contactul cu microbii și bacteriile care pot cauza infecții. Atunci când apare congestia nazală, calitatea vieții pacientului este afectată prin crearea senzației de blocaj nazal și dificultatea de a respira normal.

Nasul are rolul de a filtra, umidifica și încălzi aerul pe care îl respirăm. Rolul de filtrare este foarte important. La nivelul nasului reținem praf, alergeni (polen, mucegai, acarieni, microorganisme), virusuri, bacterii, diferite particule (scame), în funcție de mediul în care trăim. De aceea, mulți dintre noi observăm că în vârful munților, în păduri sau la malul mării ne simțim mult mai bine, avem senzația de respirație nazală satisfăcătoare. Nasul înfundat este definit ca fiind o congestie nazală care înglobează mai multe simptome precum: senzația de uscăciune a mucoasei, tulburări ale mirosului, senzația de lipsă de aer, acumularea de mucus, secreții nazale, inflamarea țesutului nazal și, mai rar, dureri la nivelul sinusurilor”, explică medicul.

Nasul înfundat, un simptom specific răcelilor

Fiecare persoană a experimentat, la un moment dat, o infecție virală. Răceala, o afecțiune extrem de comună, mai ales când temperaturile se schimbă brusc, are ca și simptom specific congestia nazală. Prin urmare, una dintre cauzele nasului înfundat poate fi pur și simplu o răceală banală, sau, mai rău, gripă.

„Cauzele cele mai frecvente sunt răcelile. Infecțiile virale, cum ar fi răceala comună sau gripa, determină inflamarea mucoasei nazale și producția excesivă de mucus, ceea ce duce la senzația de nas înfundat. În timpul unei răceli, virusurile care atacă sistemul respirator determină corpul să reacționeze prin eliberarea unor substanțe care provoacă inflamarea vaselor de sânge din nas. Aceasta duce la creșterea fluxului de sânge către mucoasa nazală, provocând edem (umflare) și blocarea căilor respiratorii. În plus, trecerea de la o temperatură la alta favorizează, de asemenea, congestia nazală. Această tranziție termică poate irita mucoasa nazală. Prin urmare, se creează o reacție inflamatorie care duce la obstrucția căilor nazale”, precizează dr. Elena Potîrcă, medic specialist ORL la Centrul Medical Prima Clinic.

Deviația de sept, o altă cauză a nasului înfundat

Dacă în cazul unei răceli îți poți da seama foarte ușor de ce ai nasul înfundat, ei bine, este mai greu să găsești cauza atunci când problema vine din altă parte. Congestia nazală poate fi persistentă pe o perioadă lungă de timp. Așadar, vei simți acea senzație de nas înfundat tot timpul. În această situație, s-ar putea să ai o altă problemă medicală numită deviație de sept, care necesită o abordare diferită.

„Putem vorbi și de anumite patologii, cea mai des întâlnită fiind deviația de sept. În interiorul nasului, avem un os care își modifică forma odată cu înaintarea în vârstă. Pe măsură ce îmbătrânim, structura septului poate deveni mai rigidă și se poate deforma, influențând capacitatea de a respira liber pe nas. Majoritatea persoanelor ajung să aibă probleme cu deviația de sept, însă nu este o regulă general valabilă. Severitatea deviației și impactul asupra calității vieții diferă de la o persoană la alta. În cazurile mai grave, poate fi necesară corectarea chirurgicală pentru a restabili funcția respiratorie normală”, spune medicul ORL.

Nasul înfundat poate fi din cauzat de „rinita crustoasă”

Congestia nazală poate fi cauzată și de „rinita crustoasă”, deși nu este printre primele afecțiuni care îți vin în minte atunci când te gândești la problemele respiratorii. Cornetele nazale sunt structuri localizate în interiorul cavității nazale care ajută la filtrarea, umidificarea și încălzirea aerului inhalat. În cazul acestui tip de rinită, cornetele se inflamează și își măresc volumul. Acest lucru duce la obstrucția parțială sau totală a căilor respiratorii, provocând congestie nazală persistentă. Rinita crustoasă este adesea întâlnită la pacienții care suferă de infecții bacteriene cronice, în special cu staphylococcus aureus (stfilococ auriu)

„O altă cauză a congestiei nazale poate fi dată de cornetele mărite, adică rinita cronică hipertrofică care poate pune niște probleme. Rinita crustoasă, denumită astfel din cauza numeroaselor cruste ce ne deranjează și pe care mulţi încercăm să le eliminăm cu spălături nazale, este foarte frecventă în cazul unui portaj bacterian cronic, cel mai frecvent stafilococic”, afirmă dr. Elena Potîrcă, medic specialist ORL la Centrul Medical Prima Clinic.

Ce semne ar trebui să te trimită imediat la medic?

Este important să fii atent la simptomele pe care le ai și să îți pui semne de întrebare, mai ales atunci când acestea persistă. Unele manifestări, cum ar fi febra sau secrețiile nazale colorate, pot indica o infecție bacteriană care necesită tratament specific. Așadar, congestia nazală nu trebuie ignorată, mai ales atunci când simptomele persistă. O vizită la medicul specialist poate preveni complicațiile. În același timp, specialistul te va ajuta să iei cel mai bun tratament pentru o respirație normală și fără disconfort.

„Trebuie să ne adresăm medicului dacă simptomele durează mai mult de 10 zile, dacă avem febră mare, dacă mucusul nazal are culoarea galben sau verde și este însoțit de durere sinusală. Aceste manifestări pot să fie semnul unei infecții bacteriene. De aceea, după ce medicul va efectua consultul și analizele necesare, poate recomanda un tratament cu antibiotic pentru a preveni suprainfectarea”, concluzionează dr. Elena Potîrcă.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Copilul tău are conjunctivită alergică? Care sunt cele mai eficiente soluții

Next Post

Festivalul Toamnei la Grădinița „Tudor Vladimirescu” din Craiova: concursursuri de creație și târg de caritate pentru cei mici și cei mari

Related Posts
Verified by MonsterInsights