Ai un stimulator cardiac? Ce trebuie să știi după implant

Viața cu un stimulator cardiac înseamnă o a doua șansă pentru pacient. Acest dispozitiv salvator ajută pacienții să aibă o inimă funcțională și, implicit, o viață normală. Totuși, odată implantant, stimulatorul cardiac nu trebuie neglijat. Este important ca pacientul să înțeleagă că lucrurile pot merge bine sau, din contră, mai rău. Acest lucru ține foarte mult de stilul de viață pe care îl are după implant. Cât de rapid este procesul de recuperare? Ce stil de viață trebuie să aibă pacientul? Cât de importante sunt controalele periodice? Dr. George Târtea, medic primar cardiolog cu competență în stimulatoare și defibrilatoare cardiace implantabile la SCJU Craiova, oferă informații utile.

Indicațiile stimulatorului cardiac sunt limitate, fiind folosite numai în situațiile de urgență, când viața pacientului este în pericol. Cei care beneficiază de acest dispozitiv sunt, în general, pacienții cu probleme de ritm cardiac, când transmiterea impulsurilor electrice de la nivelul inimii este afectată. De multe ori, pacienții ajung direct în urgență fie aflați într-o stare de inconștiență, fie ca urmare a producerii unui traumatism.

Stimulatorul cardiac este un dispozitiv medical care ajută inima să mențină un ritm normal în cazul în care aceasta nu mai funcționează corespunzător. Implantarea lui reprezintă o soluție salvatoare pentru pacienții cu tulburări de ritm cardiac. Cel mai frecvent, implantul de stimulator cardiac se indică în cazul blocurilor atrioventriculare și a bolii de nod sinusal. Totuși, nu este nevoie în toate cazurile acestor afecțiuni. Noi implantăm stimulatorul cardiac atunci când boala respectivă pune în pericol viața pacientului. De cele mai multe ori, pacienții se manifestă prin sincopă (pierderea completă a stării de conștiență) sau printr-un traumatism suferit de propria cădere”, precizează medicul cardiolog.

Pacienții sunt externați după o zi

Intervenția de implantare a stimulatorului cardiac este minim invazivă și necesită, de obicei, o scurtă perioadă de internare în spital. Mai mult decât atât, pacientul se va simți mult mai confortabil să fie în propria casă decât într-un salon de spital. Prin urmare, acest lucru îl va ajuta să se pună mai repede pe picioare.

„De cele mai multe ori, ținem pacienții internați în spital numai 24 de ore post-implant. În spital sunt foarte mulți pacienți cu diferite boli și atunci riscul de împrăștiere a microbilor este destul de mare. Ca să ferim pacientul de infecții, preferăm să îi dăm drumul cât mai repede. În plus, eu consider că în mediul său, de acasă, pacientul se reface mult mai repede decât în sptial”, spune dr. George Târtea, medic primar cardiolog cu competență în stimulatoare și defibrilatoare cardiace implantabile la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.

Ce reguli trebuie să respecte pacientul după implant?

După intervenție, pacienții trebuie să respecte câteva recomandări simple pentru o recuperare optimă. În cazul în care pacientul simte un disconfort, poate să ia medicamente pentru durere. Ulterior, după ce pacientul este externat, medicul îl va informa cu privire la regulile de protecție. Acestea trebuie respectate în prima lună după implant astfel încât recuperarea să se facă cât mai rapid și fără alte complicații. După această perioadă, pacienții pot reveni la activitățile lor obișnuite fără alte restricții. Recomandarea este doar aceea de a mai trece pe la medic pentru un control.

În cele 24 de ore post-implant, pacientul va avea un pansament compresiv. De multe ori, pansamentul compresiv este mult mai neplăcut decât intervenția în sine. Dacă apare durerea, se pot administra antialgice, însă, de regulă, nu este nevoie. După intervenție, pacientul are câteva restrcții de mișcare la nivelul mâinii stângi, și anume: nu are voie să ridice brațul peste nivelul umărului și nici să care greutăți peste cinci kilograme în prima lună post-implant. Ulterior, pacientul poate să aibă o viață complet normală, numai să fie atent să nu se lovească în zona respectivă și să respecte recomandările medicale”, afirmă dr. George Târtea.

Nu neglija controalele periodice!

După implantarea unui stimulator cardiac, monitorizarea regulată a aparatului este crucială pentru a verifica buna funcționare a acestuia și pentru a face ajustările necesare. Funcționalitatea aparatului poate fi influențată de factori precum hidratarea inadecvată. La control, medicul va evalua atât starea pacientului, cât și a stimulatorului cardiac. În acest sens, există câțiva parametri care trebuie luați în calcul și ajustați pentru a optimiza funcționarea aparatului și pentru a-i prelungi durata de viață.

Este foarte important ca pacientul să vină la controalele periodice pentru a putea verifica integritatea circuitului. Uneori, dacă pacientul nu se hidratează corespunzător, pot să aibă loc modificări metabolice în organism și atunci să fie afectați parametrii de funcționare ai aparatului. În acest caz, există trei parametri pe care noi îi urmărim la aceste controale: impedanța (vedem dacă s-a întâmplat ceva cu circuitul: dacă s-a fracturat, înțepat, zgâriat), amplitudinea semnalelor spontane văzută de aparat și pragul de stimulare (cea mai mică energie livrată de aparat la care inima bate). Ulterior, facem reglările necesare în funcție de acești parametri astfel încât să obținem o durată de viață cât mai mare a aparatului, dar și ne asigurăm că, dacă inima își reia activitatea, aparatul va funcționa într-o mai mică măsură”, spune medicul cardiolog.

Cât de des trebuie să mergi la control?

În ceea ce privește frecvența efectuării controalelor, pacienții trebuie să urmeze un program bine stabilit. Medicul va solicita să vadă pacientul de mai multe ori imediat după implant pentru a se asigura că recuperarea decurge conform așteptărilor. În plus, frecvența controalelor periodice depinde și de dispozitivul implantat (simplu sau complex).

„În general, controalele se fac la intervale fixe de timp: prima dată controlăm aparatul la externare (la 24 de ore după ce l-am implantat), la 9-10 zile când chemăm pacienții pentru a suprima firele de sutură, la o lună, la trei luni și apoi o dată la șase luni. După un an de zile, e nevoie ca dispozitivele simple să fie verificate o dată pe an, iar dispozitivele complexe o dată la șase luni”, afirmă dr. George Târtea, medic primar cardiolog cu competență în stimulatoare și defibrilatoare cardiace implantabile la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.

Semne de alarmă. Când trebuie să te prezinți URGENT la medic?

Pe lângă efectuarea controalelor periodice stabilite de către medic, pacientul trebuie să fie atent la starea lui de sănătate și să semnaleze medicului orice simptom neobișnuit. În unele situații, stimulatorul cardiac se poate deteriora, situație în care pacientul va prezenta simptome neplăcute sau chiar va primi un semnal acustic de la aparat. În acest caz, pacientul trebuie să acționeze imediat și să se adreseze medicului în cel mai scurt timp posibil. O problemă la nivelul stimulatorului cardiac poate fi fatală pentru pacient, fiind nevoie de schimbarea dispozitivului.

Pot să apară anumite semne de alarmă la nivelul lojei implantului: roșeață, tumefacție (umflare), scurgeri. Aceste manifestări trebuie să trimită pacientul de urgență la spital. În plus, dacă pacientul este stimulo-dependent (inima lui bate doar cu ajutorul stimulatorului) și începe să aibă din nou amețeli ca înainte de implant, atunci este cert că aparatul a pățit ceva. Nu mai funcționează corespunzător și atunci pacientul trebuie să se prezinte imediat la medic. Din păcate, unii pacienți nu mai vin deloc la controalele periodice și ajung direct în urgență pentru schimbarea dispozitivului . De asemenea, dacă apare o problemă la defibrilator și circuitul este integru, acesta va da un semnal acustic. Pacientul, chiar dacă nu a pățit nimic atunci, va ști că trebuie să se prezinte la spital. Așadar, este foarte important ca pacienții să vină la aceste controale periodice. Nu trebuie să aștepte până când se epuizează toate resursele aparatului”, concluzionează medicul.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Vertij și răul de mișcare? Remedii naturale de ajutor: ginkgo biloba, ghimbir și ginseng

Next Post

Diabetul de tip 2 poate fi prevenit: De ce și cum trebuie să îți monitorizezi glicemia

Related Posts
Verified by MonsterInsights