Astăzi, în cadrul Centrului de Oncologie „Sfântul Nectarie” din Craiova, a fost inaugurat Centrul de Recuperare Sfântul Nectarie, o inițiativă unică în Oltenia, care aduce pacienților oncologici suportul necesar pentru a-și regăsi forța și echilibrul pe drumul spre vindecare. Centrului de Oncologie „Sfântul Nectarie” din Craiova este singurul spital privat de oncologie din regiune și unul dintre cele mai moderne din țară, iar noul centru reprezintă o completare esențială a tratamentelor oncologice oferite.
Centrul de Recuperare Sfântul Nectarie a fost creat pentru a oferi o abordare holistică pacienților oncologici. Ramona Schenker, onco-psiholog în cadrul Centrului, a subliniat în timpul inaugurării:
„Acest centru a fost conceput pentru a răspunde nevoilor complexe ale pacienților noștri, fie că vorbim de recuperare fizică, sprijin psihologic, consiliere nutrițională sau programe de activitate fizică adaptate. Prin programele noastre, ne dorim să redăm pacienților încredere că pot învinge, să îi ajutăm să-și regăsească forța interioară și să-i sprijinim să se implice activ în propriul proces de recuperare”, a declarat Ramona Schenker, onco-psiholog și coordonatoarea Centrul de Recuperare Sfântul Nectarie.
În colaborare cu Asociația MedSan, în ultimii doi ani, au fost dezvoltate programe care să îmbunătățească calitatea vieții pacienților, atât pe parcursul tratamentelor, cât și post-tratament.
Ce servicii oferă Centrul de Recuperare
Printre serviciile oferite de acest centru se numără clase de exerciții fizice adaptate, terapii pentru drenajul limfatic, recuperare postmastectomie, dar și terapii pentru îmbunătățirea capacității respiratorii, esențiale pentru pacienții cu cancer bronhopulmonar. În plus, se oferă și haloterapie, o terapie bazată pe inhalarea aerului sărat, care reduce inflamația și îmbunătățește funcția pulmonară.
Centrul de Recuperare a fost inaugurat în contextul Săptămânii Europene a Mobilității, o inițiativă care subliniază importanța mișcării și a unui stil de viață activ, mai ales pentru pacienții oncologici.
„Astăzi nu vom vorbi doar despre sport și mișcare, vorbim despre curaj, speranță și recuperare, pentru că activitatea fizică joacă un rol crucial în procesul de vindecare și îmbunătățirea calității vieții pentru pacienții oncologici. Este un mesaj pe care dorim să-l transmitem cu tărie, în special pentru cei care se confruntă cu provocările aduse de acest diagnostic, pentru că, în ciuda dificultăților tratamentelor, a efectelor secundare, și a temerilor, mișcarea poate deveni un aliat de nădejde în drumul către recuperare, aducând beneficii nu doar fizice, cât și psihice”, a explicat Ramona Schenker.
Mișcarea, esențială pentru pacientul oncologic
Activitatea fizică regulată nu aduce doar beneficii la nivel fizic, ci are un impact profund și asupra sănătății mentale și emoționale. Studiile demonstrează că mișcarea fizică eliberează endorfine – acele „hormoni ai fericirii” care ne îmbunătățesc starea de spirit, reduc stresul și anxietatea și combat depresia. De asemenea, activitatea fizică poate îmbunătăți calitatea somnului, diminuând perioadele de insomnie și ajutându-ne să ne odihnim mai bine. Un somn adecvat este esențial pentru refacerea organismului, iar exercițiile regulate contribuie direct la un somn mai profund și mai liniștit.
„Activitatea fizică regulată joacă un rol important și în prevenirea multor afecțiuni. În plus, contribuie și la sănătatea noastră mentală și emoțională. În primul rând, pentru faptul că ne îmbunătățește starea de spirit și de asemenea reduce acele perioade poate de insomnie. Dacă facem activitate fizică de rutină ne vom simți mai bine, reducem greutatea corporală și să avem un aspect fizic mai plăcut, mai multă încredere în propria persoană. Organizația Mondială a Sănătății recomandă un minim de 2 ore și jumătate până la 5 ore de activitate fizică moderată pe săptămână, care pot include mersul pe jos rapid, înotul sau exercițiile de aerobic. Acestea nu doar că previn afecțiuni grave precum bolile cardiovasculare, diabetul și anumite forme de cancer, dar contribuie și la menținerea unui echilibru mental și emoțional. Activitatea fizică nu trebuie privită doar ca o metodă de prevenție pentru boli, ci ca o modalitate de a trăi o viață mai sănătoasă și mai fericită, în fiecare zi”, a subliniat dr. Monica Cara, medic primar de sănătate publică și management.
Activitatea fizică nu este periculoasă, pentru pacientul cu cancer!
În România, statisticile privind activitatea fizică sunt îngrijorătoare: doar 8% dintre adulții intervievați afirmă că desfășoară cele 2 ore și jumătate de activitate fizică moderată recomandate săptămânal, iar media celor care fac mișcare regulat este de aproximativ 18%, ceea ce înseamnă că doar 1 din 5 români practică sport la un nivel corespunzător.
Pacienții care suferă de boli cronice, în special cei oncologici, trăiesc adesea cu teama că activitatea fizică ar putea agrava starea lor de sănătate. Această teamă provine dintr-o lipsă de informații clare și din grija de a nu provoca un dezechilibru în organismul deja fragil. În realitate, însă, activitatea fizică poate juca un rol esențial în procesul de recuperare și chiar în îmbunătățirea stării generale de sănătate, cu condiția să fie adaptată nevoilor și limitelor fiecărui pacient.
„Este important să transmitem un mesaj ferm și clar, atât pacienților, cât și medicilor: activitatea fizică nu este periculoasă, ci necesară. Însă aceasta trebuie realizată sub supravegherea atentă a unui specialist, care să țină cont de tipul afecțiunii, stadiul bolii și condiția fizică a pacientului. De exemplu, un pacient oncologic aflat în recuperare după o intervenție chirurgicală sau după chimioterapie poate beneficia enorm de exerciții fizice adaptate, care să îmbunătățească capacitatea respiratorie, să reducă oboseala și să crească mobilitatea. Medicul curant are rolul crucial de a ghida pacientul și de a stabili limitele și tipurile de exerciții care pot fi efectuate în siguranță. Pentru medici, este esențial să se implice mai activ în acest proces. Medicii ar trebui să recomande activitatea fizică ca parte integrantă a tratamentului, oferind soluții personalizate pentru fiecare pacient în parte”, a adăugat dr. Monica Cara, medic primar de sănătate publică și management.
Importanța recuperării fizice și psihologice în îmbunătățirea calității vieții pacienților oncologici
Conf.univ.dr. Michael Schenker, medic primar oncolog și fondator al Centrului „Sfântul Nectarie” din Craiova a subliniat diferența între un pacient oncologic care beneficiază de recuperare psihologică și fizică și unul care nu are acces la astfel de servicii este profundă și poate influența semnificativ atât cursul tratamentului, cât și calitatea vieții, subliniază Pacientul care primește sprijin psihologic are mai multe resurse pentru a face față stresului emoțional și anxietății care vin odată cu un diagnostic de cancer.
„Dezvoltarea acestui centru a venit ca o necesitate, deoarece diferențele în calitatea vieții și în felul în care pacienții răspund la tratamente sunt evidente. Noul centru oferă acum capacitatea de a ajuta mai mulți pacienți, asigurându-le suportul necesar în recuperarea fizică și psihologică. Această abordare holistică vine ca un răspuns la nevoile reale ale pacienților oncologici, pentru care combinația dintre tratamentele medicale și serviciile de recuperare conexe are un impact semnificativ asupra stării generale de sănătate și a calității vieții”, a declarant conf.univ.dr. Michael Schenker, medic primar oncolog.
Rolul esențial al exercițiilor fizice în optimizarea tratamentului și recuperării pentru pacienții care fac radioterapie
Centrul de Oncologie „Sfântul Nectarie” din Craiova are unul dintre cele mai moderne centre de Radioterapie din țară. Mișcarea și activitatea fizică joacă un rol crucial în viața pacienților care urmează tratamente de radioterapie, contribuind la reducerea disconfortului și la îmbunătățirea rezultatelor tratamentului. Dr. Lucian Bratu, medic primar radioterapie, subliniază că, pe lângă tratamentul oncologic propriu-zis, este esențială implicarea kinetoterapiei și a altor terapii de recuperare.
„Boala oncologică este o boală extrem de complex, iar un tratament complex trebuie să impună o abordare multidisciplinară. Se estimează că aproximativ 60% din pacienții oncologici beneficiază pe parcursul evoluției bolilor de tratament radiologic. Un aspect important este poziționarea corectă a pacienților în timpul ședințelor de radioterapie, care poate fi dificilă din cauza durerilor sau rigidității musculare. Exercițiile fizice adaptate reduc durerea, inflamația și rigiditatea, facilitând astfel o mai bună mobilizare a pacienților. În plus, recuperarea fizică ajută la menținerea posturii corecte, aspect care influențează direct starea de bine a pacienților, atât din punct de vedere fizic, cât și psihologic. Aceste terapii sunt esențiale nu doar în timpul radioterapiei, ci și după încheierea tratamentului, sprijinind pacienții în procesul de recuperare pe termen lung”, a explicat dr. Lucian Bratu, medic primar radioterapie.
Importanța nutriției pentru pacientul oncologic
Obezitatea și cancerul sunt strâns legate, iar numeroase studii recente evidențiază faptul că obezitatea este responsabilă pentru aproximativ 20% din cazurile de cancer la nivel global. Această legătură se explică prin mai multe mecanisme biologice care favorizează dezvoltarea celulelor canceroase în organismul persoanelor supraponderale. În primul rând, excesul de țesut adipos produce inflamații cronice, creând un mediu propice pentru creșterea tumorilor. De asemenea, obezitatea influențează nivelul hormonilor, cum ar fi estrogenul și insulina, care pot stimula dezvoltarea anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de colon, sân, endometrial, esofagian și ovarian.
Dr. Raluca Bârzu, nutriționist dietetician specializat în nutriția pacientului oncologic, în cadrul Centrului de Oncologie „Sfântul Nectarie” din Craiova subliniază că dieteticienii joacă un rol central în echipa oncologică.
„Dieteticianul în această echipă joacă un rol central, pentru că poate să oferă planuri personalizate fiecărui pacient, fiecărui tip de tratament, poate să gestioneze corect efectele secundare ale tratamentului și poate, împreună cu kinetoterapeutul, oncologul și radioterapeutul să gestioneze corect efectele secundare ale tratamentului, să mențină o greutate sănătoasă și să sprijine pacientul în timpul și după tratament. Colaborarea între specialiști este esențială pentru a oferi pacientului o calitate a vieții mai bună și pentru a optimiza răspunsul la tratamentele oncologice”, dr. Raluca Bârzu.
Kinetoterapia: cheia redobândirii autonomiei și energiei pentru pacienții oncologici
Tratamentul oncologic, fie că vorbim despre radioterapie, chimioterapie sau intervenții chirurgicale, afectează adesea capacitatea pacientului de a-și menține autonomia fizică. Pacienții suferă de atrofie musculară și rigiditate articulară, pierzând treptat mobilitatea și forța musculară necesare pentru a-și desfășura activitățile zilnice. Kinetoterapeutul Ana Savovici din cadrul Centrului de Oncologie „Sfântul Nectarie a explicat faptul că programele de exerciții personalizate oferite în Centrul de Recuperare sunt esențiale pentru combaterea acestor efecte. Prin exerciții adaptate și progresive, se încearcă reducerea atrofiei musculare, restaurarea mobilității articulațiilor și redarea autonomiei fizice pacienților, astfel încât aceștia să poată rămâne activi și independenți.